Kung pao

Opublikowano: 07.03.2024 r., 15:01 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjne danie kung pao
Kung pao
Kurczak Kung Pao to klasyczne danie kuchni chińskiej, które cechuje się pikantnym smakiem i bogatym zestawem składników. Przygotuj je w swoim domu z moim przepisem.
Przygotowanie 30 min
Smażenie 30 min
349 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
  • Orzeszki ziemne (100 g)
  • Cebula czerwona - 1/2 sztuki (50 g)
  • Papryka czerwona - 1/2 sztuki (125 g)
  • Czosnek - 1 ząbki (10 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Sos sojowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Ocet ryżowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Cukier - 1 łyżka (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na kung pao krok po kroku

W misce połącz wszystkie składniki sosu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Odstaw na bok.

W dużym garnku lub woku rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj pokrojone w kostkę filety z kurczaka i smaż, aż będą złociste z każdej strony.

Dodaj cebulę, paprykę i czosnek. Smaż przez kilka minut, aż warzywa zmiękną.

Wlej sos do kurczaka i warzyw. Gotuj przez kilka minut, mieszając, aby składniki dobrze się połączyły i sos zaczął gęstnieć.

Dodaj prażone orzeszki ziemne i dokładnie wymieszaj.

Podawaj kurczak Kung Pao na ugotowanym ryżu lub makaronie.

Jak oceniasz przepis na kung pao
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób

Więcej informacji na temat kung pao

Kung Pao znane również jako Kung Pao Chicken, to klasyczne danie kuchni chińskiej, a dokładniej syczuańskiej, które wyróżnia się intensywnym smakiem i charakterystycznymi składnikami.

Koniecznie poznaj mój przepis na kung pao. Przygotuj składniki, które dokładnie wymieniam poniżej.

Jak zrobić kung pao,po syczuańsku? Głównym składnikiem naszej potrawy jest kurczak, czyli drób, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych.

W misce połącz wszystkie składniki sosu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Odstaw na bok. W dużym garnku lub woku rozgrzej olej na średnim ogniu.

Dodaj pokrojone w kostkę filety z kurczaka i smaż, aż będą złociste z każdej strony. Dodaj cebulę, paprykę i czosnek. Smaż przez kilka minut, aż warzywa zmiękną. Wlej sos do kurczaka i warzyw. Gotuj przez kilka minut, mieszając, aby składniki dobrze się połączyły i sos zaczął gęstnieć. Dodaj prażone orzeszki ziemne i dokładnie wymieszaj. Podawaj kurczak Kung Pao na ugotowanym ryżu lub makaronie. Po tym czasie nasz kurczak jest dobry do spożycia. Koniecznie sam przekonaj się, jaki jest smaczny.

Nasz prosty przepis jest gotowy i dobry do podania. Będzie to idealny pomysł na posiłek wieczorny lub na obiad.

Największy smak dodaje tutaj sos do kurczaka, który powstaje na podstawie wielu różnych sosów.

Kurczak na pewno zasmakuje całej Twojej rodzinie.

Alergeny w kung pao

Lista alergenów dla kung pao przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • orzeszki ziemne
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy

Wartości odżywcze kung pao

na 100g gotowej potrawy

Do zagęszczenia sosu możesz dodać odrobinę skrobi ziemniaczanej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
174.56
349.12
Białko (g)
16.24
32.48

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
5.58
11.15
Węglowodany przyswajalne (g)
4.58
9.16
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.99
1.99
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
9.91
19.83
Tłuszcze nasycone (g)
2.64
5.29
Tłuszcze nienasycone (g)
7.27
14.54
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.92
9.84
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.35
4.70
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.01
Brak danych dla: orzeszki ziemne, sos sojowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
42.69
85.38

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina C (mg)
19.27
38.55
Brak danych dla: olej rzepakowy, ocet ryżowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula czerwona, ocet ryżowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
210.46
420.91
Potas (mg)
307.02
614.05
Brak danych dla: cebula czerwona, ocet ryżowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
13.40
26.80
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.54
1.07
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kung pao 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kung pao

Koszt składników
103.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Orzeszki ziemne
100 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Cebula czerwona
50 g
1/2 sztuki
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Papryka czerwona
125 g
1/2 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 125 g
Czosnek
10 g
1 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Sos sojowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
0.93
Za 20 ml
Ocet ryżowy
20 ml
2 łyżki
58.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.16
Za 20 ml
Cukier
10 g
1 łyżka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Koszt składników
103.00