Kumpiak
- Polędwiczki wieprzowe - 2 średnie kawałki (1000 g)
Przepis na kumpiak krok po kroku
W misce umieść sól, cukier, wodę, liść laurowy i ziele angielskie, dodaj rozgniecione ząbki czosnku i włóż polędwicę do zalewy.
Polędwica powinna znajdować się w zalewie minimum tydzień.
Po tym czasie wyjmij ją z zalewy, obłóż ziołami i owiń sznurkiem, powieś w chłodnym miejscu na około 2 tygodnie.
Polędwicę po okresie dojrzewania przechowuj w lodówce.
Więcej informacji na temat kumpiaka
Kumpiak to tradycyjna wędlina pochodząca z Podlasia. Jest rodzajem surowej wędliny pasteryzowanej za pomocą soli i dojrzewającej przez okres minimum 5 miesięcy. W domu możemy przygotować wędlinę przypominającą kumpiak, gdyż nie mamy najczęściej warunków do przechowywania mięsa przez tak długi okres. Przepis na kumpiak jest dość prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia domowej wędliny potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: polędwica wieprzowa, cukier, sól, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, tymianek, mięta.
Jak zrobić kumpiak? W misce umieść sól, cukier, wodę, liść laurowy i ziele angielskie, dodaj rozgniecione ząbki czosnku i włóż polędwicę do zalewy. Polędwica powinna znajdować się w zalewie minimum tydzień. Po tym czasie wyjmij ją z zalewy, obłóż ziołami i owiń sznurkiem, powieś w chłodnym miejscu na około 2 tygodnie. Polędwicę po okresie dojrzewania przechowuj w lodówce.
Polędwiczka wieprzowa jest mięsem o bardzo dużej zawartości białka zwierzęcego. Mięso wieprzowe bogate jest w witaminy z grupy B oraz żelazo. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego procesu transportu przez erytrocyty tlenu do wszystkich tkanek naszego organizmu. Dodatkowo polędwica jest kawałkiem tuszy o najmniejszej zawartości tłuszczu. Powinny ją spożywać osoby dbające o linię oraz ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu we krwi. Białko jest podstawowym budulcem w naszym ciele. Powinniśmy dbać o prawidłową jego podaż szczególnie u dzieci i osób w trakcie rekonwalescencji.
Podsumowując pyszna domowa wędlina doskonale sprawdzi się na kanapkę. Można ją dodać do jajecznicy. Wspaniale sprawdzi się podana na pizzy lub desce przysmaków podczas spotkania ze znajomymi. Pamiętaj, aby do wędlin domowej roboty wybierać tylko najlepszej jakości mięso. Ma ono bardzo duży wpływ na końcowy smak wyrobu. Polędwica może dojrzewać przez okres dłuższy niż dwa tygodnie. Musisz jednak pamiętać o odpowiedniej temperaturze jej przechowywania. Optymalne warunki to temperatura pomiędzy 12 a 15 stopni Celsjusza.
Alergeny w kumpiaku
Lista alergenów dla kumpiaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kumpiak
Wartości odżywcze kumpiaka
Kumpiak to bardzo dobre źródło białka zwierzęcego. Surowych wędlin nie powinny spożywać kobiety będące w ciąży oraz dzieci do 3 roku życia. Wędlina jest dość słona, dlatego nie spożywaj dużej ilości, jeśli masz problemy z nadciśnieniem.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.