Kulki ziemniaczane z serem

Opublikowano: 25.07.2021 r., 16:05 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kulki ziemniaczane z serem na papierze, który leży na czarnej, drewnianej desce do krojenia. Kulki posypane są szczypiorkiem, a z tyłu stoją miseczki z sosami.
Kulki ziemniaczane z serem
Zostały Ci ugotowane ziemniaki? Zrób kulki ziemniaczane z serem i szynką. Są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Po przekrojeniu wypływa z nich rozpuszczony ser.
Przygotowanie 30 min
Smażenie 15 min
1148 kcal
Kcal w porcji
201 g
Wielkość porcji
43
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Ziemniaki ugotowane (350 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Ser gouda (80 g)
  • Ser twarogowy chudy (100 g)
  • Szynka wiejska (80 g)
  • Szczypiorek (15 g)
  • Olej rzepakowy (1000 ml)
  • Bułka tarta (24 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, imbir mielony, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miska, miseczka, łyżka cedzakowa, praska do ziemniaków

Przepis na kulki ziemniaczane z serem krok po kroku

Ziemniaki przeciśnij przez praskę razem z twarogiem i dodaj jajka, posiekany szczypiorek, 0,25 łyżeczki papryki, gałki muszkatołowej, pieprzu, imbiru i szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Ser i szynkę pokrój w kostki.

Z masy ziemniaczanej nabieraj około 1 łyżki, ugnieć na płaski placek, połóż na środku trochę szynki i sera i zawiń w kulkę. Zwiń tak całe ciasto.

W garnku rozgrzej olej.

Kulki obtocz w bułce tartej i wkładaj do gorącego tłuszczu. Smaż, aż kulki będą zarumienione.

Wyjmuj kulki łyżką cedzakową na talerz z ręcznikiem papierowym.

Jak oceniasz przepis na kulki ziemniaczane z serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,2% osób

Więcej informacji na temat kulek ziemniaczanych z serem

Zdarza Ci się ugotować za dużo ziemniaków i potem nie wiesz co z nimi zrobić? Mi tak się zdarza. Wtedy wymyślam sposób na ich wykorzystanie. Kulki ziemniaczane z serem są właśnie pomysłem na wykorzystanie różnych resztek z lodówki. Kulki zrobione są z ugotowanych ziemniaków z serem białym oraz szczypiorkiem, a w środku znajduje się szynka z żółtym serem. Robi się je bardzo łatwo, lecz oryginalny przepis na kulki ziemniaczane z żółtym serem nie jest zbyt zdrowy. Tutaj dam Ci kilka porad jak lekko zmodyfikować przepis, żeby było zdrowiej i mniej kalorycznie. Ciasto ziemniaczane składa się z ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków, białego sera, jajek, szczypiorku i przypraw. Tutaj niewiele możemy zmienić, jedynie można ograniczyć ilość kalorii, używając chudego twarogu. Z tych składników powstaje ciasto, w które potem zawijamy dodatki. Pamiętaj, żeby dobrze je doprawić, ale postaraj się, zamiast soli użyć ziół i przypraw. Ja dodaję pieprz, imbir, gałkę muszkatołową i paprykę w proszku. Następnie bierzemy się za nadzienie do kulek. W środek wkładamy żółty ser i szynkę lub inne ulubione dodatki. Ser żółty jest dosyć kalorycznym dodatkiem, ale można dostać w sklepach także ser żółty o obniżonej zawartości tłuszczu (ser Piórko) lub włożyć w środek ser mozzarella light. Dzięki temu składnikowi, po przekrojeniu ciepłych kulek, uzyskamy w środku ciągnący się ser. Kulki z dodatkami na koniec obtaczamy w bułce tartej i smażymy na głębokim tłuszczu. W tym kroku możesz pominąć formowanie kulek i panierowanie, a zamiast tego wycisnąć na blachę do pieczenia rozetki ziemniaczane z serem. Na ich środku wystarczy położyć dodatki i przykryć cienką warstwą ziemniaków. Tak przygotowane rozetki będą mniej kaloryczne, a także obniży się ich indeks glikemiczny, ponieważ nie będzie bułki tartej, które ma wysoki indeks glikemiczny. Kontrowersyjnym składnikiem dla niektórych mogą być też ziemniaki, ale ich indeks glikemiczny po ugotowaniu i schłodzeniu się obniża. Pamiętaj jeszcze, aby podawać je w towarzystwie warzyw, których w samych kulka nie ma.

Alergeny w kulkach ziemniaczanych z serem

Lista alergenów dla kulek ziemniaczanych z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
    • Ser twarogowy chudy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze kulek ziemniaczanych z serem

na 100g gotowej potrawy

Kulki ziemniaczane podawaj z warzywami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(201g)
Energia (kcal)
571.30
1148.31
Białko (g)
3.96
7.96
Fenyloalanina (mg)
0.15
0.30
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(201g)
Węglowodany (g)
5.48
11.02
Węglowodany przyswajalne (g)
4.94
9.94
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.54
1.08

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(201g)
Tłuszcz (g)
59.25
119.09
Tłuszcze nasycone (g)
5.34
10.74
Tłuszcze nienasycone (g)
53.91
108.35
Tłuszcze jednonasycone (g)
38.33
77.05
Tłuszcze wielonasycone (g)
15.58
31.31
Cholesterol (mg)
31.04
62.39
Brak danych dla: ser twarogowy chudy.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(201g)
Witamina D (µg (mcg))
0.18
0.36

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(201g)
Sód (mg)
164.00
329.64
Potas (mg)
112.69
226.50
Wapń (mg)
44.17
88.79
Żelazo (mg)
0.32
0.64
Szacunkowy indeks glikemiczny kulek ziemniaczanych z serem 43
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kulek ziemniaczanych z serem

Koszt składników
32.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki ugotowane
350 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.40
Za 350 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Ser gouda
80 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.24
Za 80 g
Ser twarogowy chudy
100 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 100 g
Szynka wiejska
80 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 80 g
Szczypiorek
15 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 15 g
Olej rzepakowy
1000 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
7.00
Za 1000 ml
Bułka tarta
24 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.13
Za 24 g
Koszt składników
32.50