Przepis na kulki ziemniaczane z serem krok po kroku

Składniki
  • Ziemniaki ugotowane 350 g
  • Jajko 2 szt.
  • Ser gouda 80 g
  • Ser twarogowy chudy 100 g
  • Szynka wiejska 80 g
  • Szczypiorek 15 g
  • Olej rzepakowy 1000 ml
  • Bułka tarta 24 g
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, imbir mielony, gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, miska, miseczka, łyżka cedzakowa, praska do ziemniaków

Ziemniaki przeciśnij przez praskę razem z twarogiem i dodaj jajka, posiekany szczypiorek, 0,25 łyżeczki papryki, gałki muszkatołowej, pieprzu, imbiru i szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Ser i szynkę pokrój w kostki.

Z masy ziemniaczanej nabieraj około 1 łyżki, ugnieć na płaski placek, połóż na środku trochę szynki i sera i zawiń w kulkę. Zwiń tak całe ciasto.

W garnku rozgrzej olej.

Kulki obtocz w bułce tartej i wkładaj do gorącego tłuszczu. Smaż, aż kulki będą zarumienione.

Wyjmuj kulki łyżką cedzakową na talerz z ręcznikiem papierowym.

Kulki ziemniaczane z serem na papierze, który leży na czarnej, drewnianej desce do krojenia. Kulki posypane są szczypiorkiem, a z tyłu stoją miseczki z sosami.
kulki ziemniaczane z serem
Koszt przygotowania dania
19.17 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1148 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
43

Kulki ziemniaczane z serem - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kulkach ziemniaczanych z serem

Zdarza Ci się ugotować za dużo ziemniaków i potem nie wiesz co z nimi zrobić? Mi tak się zdarza. Wtedy wymyślam sposób na ich wykorzystanie. Kulki ziemniaczane z serem są właśnie pomysłem na wykorzystanie różnych resztek z lodówki. Kulki zrobione są z ugotowanych ziemniaków z serem białym oraz szczypiorkiem, a w środku znajduje się szynka z żółtym serem. Robi się je bardzo łatwo, lecz oryginalny przepis na kulki ziemniaczane z żółtym serem nie jest zbyt zdrowy. Tutaj dam Ci kilka porad jak lekko zmodyfikować przepis, żeby było zdrowiej i mniej kalorycznie. Ciasto ziemniaczane składa się z ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków, białego sera, jajek, szczypiorku i przypraw. Tutaj niewiele możemy zmienić, jedynie można ograniczyć ilość kalorii, używając chudego twarogu. Z tych składników powstaje ciasto, w które potem zawijamy dodatki. Pamiętaj, żeby dobrze je doprawić, ale postaraj się, zamiast soli użyć ziół i przypraw. Ja dodaję pieprz, imbir, gałkę muszkatołową i paprykę w proszku. Następnie bierzemy się za nadzienie do kulek. W środek wkładamy żółty ser i szynkę lub inne ulubione dodatki. Ser żółty jest dosyć kalorycznym dodatkiem, ale można dostać w sklepach także ser żółty o obniżonej zawartości tłuszczu (ser Piórko) lub włożyć w środek ser mozzarella light. Dzięki temu składnikowi, po przekrojeniu ciepłych kulek, uzyskamy w środku ciągnący się ser. Kulki z dodatkami na koniec obtaczamy w bułce tartej i smażymy na głębokim tłuszczu. W tym kroku możesz pominąć formowanie kulek i panierowanie, a zamiast tego wycisnąć na blachę do pieczenia rozetki ziemniaczane z serem. Na ich środku wystarczy położyć dodatki i przykryć cienką warstwą ziemniaków. Tak przygotowane rozetki będą mniej kaloryczne, a także obniży się ich indeks glikemiczny, ponieważ nie będzie bułki tartej, które ma wysoki indeks glikemiczny. Kontrowersyjnym składnikiem dla niektórych mogą być też ziemniaki, ale ich indeks glikemiczny po ugotowaniu i schłodzeniu się obniża. Pamiętaj jeszcze, aby podawać je w towarzystwie warzyw, których w samych kulka nie ma.

Wartości odżywcze kulek ziemniaczanych z serem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (201g)
Energia (kalorie)
571.30 kcal
1148.31 kcal

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (201g)
Tłuszcz
59.25 g
119.09 g
Tłuszcze nasycone
5.34 g
10.74 g
Tłuszcze nienasycone
53.91 g
108.35 g
Tłuszcze jednonasycone
38.33 g
77.05 g
Brak danych dla: ziemniaki ugotowane.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
15.58 g
31.31 g
Szacunkowy indeks glikemiczny kulek ziemniaczanych z serem 43
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kulkach ziemniaczanych z serem

Lista alergenów dla kulek ziemniaczanych z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, papryka słodka, imbir mielony, gałka muszkatołowa.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
    • Ser twarogowy chudy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Cena przygotowania kulek ziemniaczanych z serem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki ugotowane
350 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.40
Za 350 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Ser gouda
80 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.24
Za 80 g
Ser twarogowy chudy
100 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 100 g
Szynka wiejska
80 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 80 g
Szczypiorek
15 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 15 g
Olej rzepakowy
1000 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
7.00
Za 1000 ml
Bułka tarta
24 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.13
Za 24 g
Liczba porcji:
Razem
32.50
Łączny koszt
19.17
Jak oceniasz przepis na kulki ziemniaczane z serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób