Kulki ziemniaczane z serem
- Ziemniaki ugotowane (350 g)
- Jajko (2 szt.)
- Ser gouda (80 g)
- Ser twarogowy chudy (100 g)
- Szynka wiejska (80 g)
- Szczypiorek (15 g)
- Olej rzepakowy (1000 ml)
- Bułka tarta (24 g)
Przepis na kulki ziemniaczane z serem krok po kroku
Ziemniaki przeciśnij przez praskę razem z twarogiem i dodaj jajka, posiekany szczypiorek, 0,25 łyżeczki papryki, gałki muszkatołowej, pieprzu, imbiru i szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Ser i szynkę pokrój w kostki.
Z masy ziemniaczanej nabieraj około 1 łyżki, ugnieć na płaski placek, połóż na środku trochę szynki i sera i zawiń w kulkę. Zwiń tak całe ciasto.
W garnku rozgrzej olej.
Kulki obtocz w bułce tartej i wkładaj do gorącego tłuszczu. Smaż, aż kulki będą zarumienione.
Wyjmuj kulki łyżką cedzakową na talerz z ręcznikiem papierowym.
Więcej informacji na temat kulek ziemniaczanych z serem
Zdarza Ci się ugotować za dużo ziemniaków i potem nie wiesz co z nimi zrobić? Mi tak się zdarza. Wtedy wymyślam sposób na ich wykorzystanie. Kulki ziemniaczane z serem są właśnie pomysłem na wykorzystanie różnych resztek z lodówki. Kulki zrobione są z ugotowanych ziemniaków z serem białym oraz szczypiorkiem, a w środku znajduje się szynka z żółtym serem. Robi się je bardzo łatwo, lecz oryginalny przepis na kulki ziemniaczane z żółtym serem nie jest zbyt zdrowy. Tutaj dam Ci kilka porad jak lekko zmodyfikować przepis, żeby było zdrowiej i mniej kalorycznie. Ciasto ziemniaczane składa się z ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków, białego sera, jajek, szczypiorku i przypraw. Tutaj niewiele możemy zmienić, jedynie można ograniczyć ilość kalorii, używając chudego twarogu. Z tych składników powstaje ciasto, w które potem zawijamy dodatki. Pamiętaj, żeby dobrze je doprawić, ale postaraj się, zamiast soli użyć ziół i przypraw. Ja dodaję pieprz, imbir, gałkę muszkatołową i paprykę w proszku. Następnie bierzemy się za nadzienie do kulek. W środek wkładamy żółty ser i szynkę lub inne ulubione dodatki. Ser żółty jest dosyć kalorycznym dodatkiem, ale można dostać w sklepach także ser żółty o obniżonej zawartości tłuszczu (ser Piórko) lub włożyć w środek ser mozzarella light. Dzięki temu składnikowi, po przekrojeniu ciepłych kulek, uzyskamy w środku ciągnący się ser. Kulki z dodatkami na koniec obtaczamy w bułce tartej i smażymy na głębokim tłuszczu. W tym kroku możesz pominąć formowanie kulek i panierowanie, a zamiast tego wycisnąć na blachę do pieczenia rozetki ziemniaczane z serem. Na ich środku wystarczy położyć dodatki i przykryć cienką warstwą ziemniaków. Tak przygotowane rozetki będą mniej kaloryczne, a także obniży się ich indeks glikemiczny, ponieważ nie będzie bułki tartej, które ma wysoki indeks glikemiczny. Kontrowersyjnym składnikiem dla niektórych mogą być też ziemniaki, ale ich indeks glikemiczny po ugotowaniu i schłodzeniu się obniża. Pamiętaj jeszcze, aby podawać je w towarzystwie warzyw, których w samych kulka nie ma.
Alergeny w kulkach ziemniaczanych z serem
Lista alergenów dla kulek ziemniaczanych z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
- Ser twarogowy chudy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
Wartości odżywcze kulek ziemniaczanych z serem
Kulki ziemniaczane podawaj z warzywami.
Energia i białka
(201g)
Węglowodany
(201g)
Tłuszcze
(201g)
Witaminy
(201g)
Składniki mineralne
(201g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.