Przepis na kulki z mleka w proszku krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
To będzie niezbędne
mikser, duża miska

Masło powinno być w temperaturze pokojowej.

Umieść je w misce i ubij na białą puszystą masę.

Dodaj cukier puder i zmiksuj.

Do masy dodaj mleko w proszku, wiórki kokosowe, cukier z prawdziwą wanilią i kakao.

Wymieszaj do połączenia składników.

Formuj kule i umieść je w pojemniku.

Schłodź w lodówce przez 20 minut.

Kulki z mleka w proszku obtoczone w wiórkach kokosowych podane na czerwonym talerzyku.
Kulki z mleka w proszku
Koszt przygotowania dania
23.15 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
240 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
43

Kulki z mleka w proszku - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kulkach z mleka w proszku

Dobre kulki z mleka w proszku to bardzo dobry pomysł na łatwe do zrobienia słodkie co nieco. Kulki sprawdzą się jako deser dla dzieci i dorosłych. Można je przygotować w wersji białej i czarnej. Przepis na kulki z mleka w proszku jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mleko w proszku, masło, cukier puder, wiórki kokosowe, kakao, cukier z prawdziwą wanilią.

Jak zrobić kulki z mleka w proszku? Masło powinno być w temperaturze pokojowej. Umieść je w misce i ubij na białą puszystą masę. Dodaj cukier puder i zmiksuj. Do masy dodaj mleko w proszku, wiórki kokosowe, cukier z prawdziwą wanilią i kakao. Wymieszaj do połączenia składników. Formuj kule i umieść je w pojemniku. Schłodź w lodówce przez 20 minut.

Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo. Mleko w proszku jest produkowane z mleka krowiego. Mleko zawiera dużą ilość tłuszczu mlecznego. Można je wykorzystywać w sytuacjach, gdy zabraknie nam tradycyjnego mleka. Wystarczy dodać do niego wodę i podgrzać. Mleko stosuje się także do przygotowywania ciast i deserów. Nadaje ono bardzo intensywnego mlecznego posmaku. Wiórki kokosowe są dobrym źródłem potasu, fosforu oraz folianów. Zawierają dużo kwasów tłuszczowych nasyconych. Są to jednak inne kwasy niż te pochodzenia zwierzęcego. Kwasy tłuszczowe nasycone pochodzenia roślinnego mają krótsze łańcuchy, dzięki czemu ich trawienie odbywa się w inny sposób, nie wymagają one enzymów aby zostały przyswojone przez nasz organizm.

Podsumowując pyszne kule są łatwe i szybkie do przygotowania. Można je podać jako deser dla wszystkich miłośników słodyczy. Cukier można zastąpić na sproszkowany ksylitol. Kule można podawać w wielu różnych wersjach smakowych. Deser jest dobry do spożycia po schłodzeniu. Można go przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 2-3 dni.

Wartości odżywcze kulek z mleka w proszku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kalorie)
481.45 kcal
240.73 kcal
Białko
17.45 g
8.72 g

Węglowodany w kulkach z mleka w proszku

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany
43.21 g
21.60 g
Węglowodany przyswajalne
37.04 g
18.52 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
6.17 g
3.09 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz
27.96 g
13.98 g
Tłuszcze nasycone
20.59 g
10.30 g
Tłuszcze nienasycone
7.37 g
3.69 g
Tłuszcze jednonasycone
6.51 g
3.25 g
Tłuszcze wielonasycone
0.86 g
0.43 g
Cholesterol
54.29 mg
27.15 mg

Witaminy w przepisie na kulki z mleka w proszku

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na kulki z mleka w proszku

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód
197.79 mg
98.89 mg
Potas
945.27 mg
472.64 mg
Wapń
605.13 mg
302.57 mg
Żelazo
1.33 mg
0.66 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kulek z mleka w proszku 43
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kulkach z mleka w proszku

Lista alergenów dla kulek z mleka w proszku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko w proszku

Cena przygotowania kulek z mleka w proszku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
250 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Mleko w proszku
450 g
12.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
10.80
Za 450 g
Wiórki kokosowe
100 g
4.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Kakao 16% (proszek)
70 g
7 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 70 g
Cukier puder
120 g
12 płaskich łyżek stołowych
2.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 120 g
Koszt składników
33.00
Jak oceniasz przepis na kulki z mleka w proszku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób