Kulki z herbatników

Opublikowano: 03.08.2023 r., 17:54 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kulki herbatnikowe w kokosowej posypce
Kulki z herbatników
Kulki z herbatników to doskonała opcja na smaczny, prosty, a przy tym pięknie się prezentujący deser. Na pewno przypadną do gustu miłośnikom prostych deserów.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 5 min
567 kcal
Kcal w porcji
136 g
Wielkość porcji
78
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Czekolada mleczna (200 g)
  • Mleko 2% (100 ml)
  • Herbatniki (200 g)
  • Wiórki kokosowe (45 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na kulki z herbatników krok po kroku

Mleko oraz czekolady podgrzej w rondelku na wolnym ogniu, mieszając, by się nie przypaliły. Kiedy czekolada się rozpuści, wrzuć do środka pokruszone herbatniki. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Kiedy masa nieco przestygnie, uformuj kulki.

Na koniec uformowane kulki obtocz w wiórkach kokosowych.

Wstaw do lodówki, by kulki stwardniały.

Jak oceniasz przepis na kulki z herbatników
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 96,1% osób

Więcej informacji na temat kulek z herbatników

Kulki z herbatników to doskonała opcja na smaczny, prosty, a przy tym pięknie się prezentujący deser. Na pewno przypadną do gustu miłośnikom prostych deserów.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kulki z herbatników, by były szybkie i smaczne, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. To dlatego, że jest on niezwykle łatwy i ekspresowy w przygotowaniu, do tego można go dowolnie modyfikować. Do kulek możesz dodawać mleko skondensowane lub ulubiony likier. Całość można obtaczać w wiórkach kokosowych, tartej czekoladzie, posiekanych orzechach, czy sproszkowanej zielonej herbacie. To deser tak prosty, a tak unikalny. Słodkie kulki zwykle przygotowane są na bazie suszonych owoców. Jednak nie każdy lubi suszone śliwki, morele, czy daktyle. Choć są zdrowe, wiele osób rezygnuje ze względu na ich smak. Kuleczki z herbatnika będą więc doskonałym rozwiązaniem. Dodatkowo, ze względu na dość prosty surowiec, z którego są przygotowane, należą do naprawdę tanich opcji. Jest więc doskonałą alternatywą dla drogich słodkości. Ze względu na to, że kuleczki robi się samodzielnie w domu, można też dostosować ilość cukru do własnych preferencji i dodatkowo dbać o zdrowie.

Przepis na kulki z herbatników to doskonały pomysł na domowe słodycze, które nie straszą swoim składem. Kulki przygotowane w domu są proste i smaczne. To najlepsze rozwiązanie na drobne słodkości bez pieczenia. Możesz wykorzystać do nich zarówno tradycyjne herbatniki, jak i te kakaowe. W zależności od tego, które masz pod ręką, a także które lubisz. Herbatniki to produkt, który można znaleźć w sklepie bez problemu, jednak zwykle nie wykorzystuje się w pełni jego potencjału. Często stanowią tylko dodatek do deseru lub przekąskę dla maluchów. Jednak nie musi tak być! Herbatniki z powodzeniem mogą grać w deserach pierwsze skrzypce. Jak to zrobić? Sięgnąć właśnie po te kulki, które, choć na pierwszy rzut oka mogą wydawać się zbyt minimalistyczne, ale zachwycają swoim smakiem. Pięknie się prezentują. W ciepły dzień dobrze włożyć je na trochę do zamrażarki.

Alergeny w kulkach z herbatników

Lista alergenów dla kulek z herbatników przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Czekolada mleczna
    • Mleko 2%
    • Herbatniki
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki

Wartości odżywcze kulek z herbatników

na 100g gotowej potrawy

Ta opcja zawiera dużo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(136g)
Energia (kcal)
417.06
567.21
Białko (g)
15.02
20.42

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(136g)
Węglowodany (g)
47.91
65.16
Węglowodany przyswajalne (g)
44.55
60.59
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.36
4.58

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(136g)
Tłuszcz (g)
22.22
30.23
Tłuszcze nasycone (g)
14.83
20.17
Tłuszcze nienasycone (g)
7.40
10.06
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.09
8.28
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.31
1.78
Cholesterol (mg)
10.64
14.47

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(136g)
Witamina A (µg (mcg))
37.61
51.16
Witamina B6 (mg)
0.08
0.11
Witamina B12 (µg (mcg))
0.52
0.71
Witamina C (mg)
0.27
0.37
Witamina D (µg (mcg))
0.20
0.27
Witamina E (mg)
0.23
0.31
Retinol (µg (mcg))
37.61
51.16
Tiamina (mg)
0.26
0.36
Ryboflawina (mg)
0.31
0.42
Niacyna (mg)
1.88
2.56
Foliany (µg (mcg))
51.39
69.88
Beta karoten (µg (mcg))
0.55
0.75

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(136g)
Sód (mg)
505.62
687.65
Potas (mg)
270.34
367.66
Wapń (mg)
160.31
218.02
Fosfor (mg)
326.92
444.61
Magnez (mg)
41.93
57.02
Żelazo (mg)
2.15
2.93
Cynk (mg)
1.31
1.78
Miedź (mg)
0.30
0.41
Mangan (mg)
0.52
0.71
Brak danych dla: mleko 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kulek z herbatników 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kulek z herbatników

Koszt składników
16.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czekolada mleczna
200 g
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 200 g
Mleko 2%
100 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 ml
Herbatniki
200 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 200 g
Wiórki kokosowe
45 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 45 g
Koszt składników
16.50