Kulki rafaello z mleka w proszku
- Mleko w proszku (150 g)
- Wiórki kokosowe (300 g)
- Cukier puder (150 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Migdały (120 g)
Przepis na kulki rafaello z mleka w proszku krok po kroku
W garnku zagotuj pół szklanki wody i zestaw ją z ognia.
Następnie do wody dodaj cukier, masło pokrojone w kostkę, mleko w proszku oraz 200 g wiórków kokosowych. Składniki dokładnie wymieszaj.
Masę na rafaello wstaw do lodówki na około 30 minut.
Po tym czasie z masy formuj jednakowe kulki z migdałem w środku.
Każdą kulkę obtocz w pozostałych wiórkach kokosowych i ułóż na talerz.
Kulki rafaello przechowuj w lodówce.
Więcej informacji na temat kulek rafaello z mleka w proszku
Kulki rafaello z mleka w proszku to doskonała propozycja na deser. Domowe rafaello to doskonały dodatek do kawy lub herbaty. Szybkie w przygotowaniu rafaello świetnie sprawdzi się jako słodki poczęstunek dla gości. Przepis na kulki rafaello z mleka w proszku jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania deseru potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mleko w proszku, wiórki kokosowe, cukier puder, masło oraz migdały.
A jak zrobić kulki rafaello z mleka w proszku? W garnku zagotuj pół szklanki wody i zestaw ją z ognia. Następnie do wody dodaj cukier, masło pokrojone w kostkę, mleko w proszku oraz 200 g wiórków kokosowych. Składniki dokładnie wymieszaj. Masę na rafaello wstaw do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie z masy formuj jednakowe kulki z migdałem w środku. Każdą kulkę obtocz w pozostałych wiórkach kokosowych i ułóż na talerz. Kulki rafaello przechowuj w lodówce.
Wiórki kokosowe to doskonałe źródło cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Stanowią one dobre źródło wapnia, które wspomaga walkę z osteoporozą. Znajdziemy w nich również potas, fosfor, magnez oraz żelazo. Wiórki kokosowe są produktem całkowicie wegańskim oraz bezglutenowym. Dodatkowo mogą być spożywany przez osoby z nietolerancją laktozy. Wiórki kokosowe są produktem wysokokalorycznym, dlatego warto uważać z ich ilością w diecie (szczególnie podczas diety redukcyjnej).
Migdały są dobrym źródłem witaminy E oraz manganu. Witaminy obecne w migdałach zmniejszają ryzyko rozwoju nadciśnienia czy chorób układu sercowo-naczyniowego. Migdały są również doskonałym źródłem witaminy B2, magnezu, fosforu, wapnia oraz miedzi, znajdziemy w nich również przeciwutleniacze.
Podsumowując smaczne kulki rafaello to doskonała propozycja na przekąskę. Pyszne rafaello jest łatwe w przygotowaniu. Domowe rafaello najlepiej podawać schłodzone. Produkty niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w kulkach rafaello z mleka w proszku
Lista alergenów dla kulek rafaello z mleka w proszku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko w proszku
- Masło
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały
Wartości odżywcze kulek rafaello z mleka w proszku
Kulki rafaello z mleka w proszku to doskonała propozycja na przekąskę. Wiórki kokosowe wykorzystane do przygotowania deseru stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych, jednak są wysokokaloryczne (dlatego warto uważać z ich ilością w diecie).
Energia i białka
(90g)
Węglowodany
(90g)
Tłuszcze
(90g)
Witaminy
(90g)
Składniki mineralne
(90g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.