Kulki czekoladowe

Opublikowano: 14.05.2022 r., 11:23 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kulki czekoladowe podane na papierze do pieczenia.
Kulki czekoladowe
Kulki czekoladowe to wspaniała propozycja na pyszny deser dla dzieci i dorosłych. Kulki są bardzo łatwe do zrobienia. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na szybki deser.
Przygotowanie 30 min
309 kcal
Kcal w porcji
65 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Margaryna do pieczenia pół kostki (100 g)
  • Kakao 16% (proszek) 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Herbatniki (400 g)
  • Cukier puder (100 g)
  • Wiórki kokosowe do obtoczenia kulek (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
olejek migdałowy
Sprzęt kuchenny
duża miska

Przepis na kulki czekoladowe krok po kroku

Herbatniki rozgnieć na miazgę.

Margarynę utrzyj z cukrem pudrem.

Do miski z margaryną dodaj herbatniki, kakao oraz olejek. Całość dokładnie wymieszaj.

Masę odstaw na 30 minut do lodówki.

Po tym czasie z masy uformuj kulki i obtocz je w wiórkach kokosowych.

Jak oceniasz przepis na kulki czekoladowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,0% osób

Więcej informacji na temat kulek czekoladowych

Kulki czekoladowe doskonały pomysł na deser, który możesz przygotować dla dzieci i dorosłych w domu. Możesz przygotować również pyszne kulki z ciasta czekoladowego. Stanowią one doskonały dodatek do kawy lub herbaty. Przepis na kulki czekoladowe jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Do ich wykonania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: margaryna, kakao, herbatniki (możesz wykorzystać czekoladowe), cukier puder oraz wiórki kokosowe. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne większości sklepów spożywczych. Przepis jest bardzo szybki do wykonania, dlatego warto włączyć go jako przekąskę dla osób zabieganych.

Jak zrobić kulki czekoladowe? Herbatniki rozgnieć na miazgę. Margarynę utrzyj z cukrem pudrem. Do miski z margaryną dodaj herbatniki, kakao oraz olejek. Całość dokładnie wymieszaj. Masę odstaw na 30 minut do lodówki. Po tym czasie z masy uformuj kulki i obtocz je w wiórkach kokosowych.

Wiórki kokosowe to doskonałe źródło wielu składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w nich między innymi witaminy z grupy B, witaminę C oraz E. Składniki te przyczyniają się do poprawy odporności, oraz poprawiają wygląd naszej skóry. Dzięki obecności przeciwutleniaczy, które wymiatają wolne rodniki, spowalniany jest proces starzenia się skóry. W wiórkach kokosowych znajdziemy również cynk, który odpowiada za poprawę kondycji włosów, skóry oraz paznokci.

Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo.

Podsumowując pyszne kulki czekoladowe są łatwe i szybkie do przygotowania. Można je podać jako deser dla wszystkich miłośników słodyczy. Stanowią one doskonały dodatek do kawy, herbaty lub kakao. Składniki niezbędne do ich przygotowania są dostępne w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w kulkach czekoladowych

Lista alergenów dla kulek czekoladowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • olejek migdałowy

Wartości odżywcze kulek czekoladowych

na 100g gotowej potrawy

Kulki czekoladowe to doskonały pomysł na smaczną przekąskę. Kulki czekoladowe są dość kaloryczne, dlatego warto zwrócić uwagę na ich ilość w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(65g)
Energia (kcal)
476.66
309.83
Białko (g)
5.90
3.83

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(65g)
Węglowodany (g)
56.34
36.62
Węglowodany przyswajalne (g)
52.76
34.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.57
2.32

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(65g)
Tłuszcz (g)
26.46
17.20
Tłuszcze nasycone (g)
10.31
6.70
Tłuszcze nienasycone (g)
16.15
10.50
Tłuszcze jednonasycone (g)
11.27
7.32
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.89
3.18
Cholesterol (mg)
1.19
0.78

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(65g)
Witamina A (µg (mcg))
123.43
80.23
Witamina B6 (mg)
0.08
0.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.25
0.16
Witamina C (mg)
0.32
0.21
Witamina D (µg (mcg))
0.55
0.36
Witamina E (mg)
0.04
0.02
Retinol (µg (mcg))
115.82
75.28
Tiamina (mg)
0.34
0.22
Ryboflawina (mg)
0.29
0.19
Niacyna (mg)
2.82
1.84
Foliany (µg (mcg))
76.40
49.66
Beta karoten (µg (mcg))
91.04
59.18

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(65g)
Sód (mg)
879.96
571.97
Potas (mg)
186.31
121.10
Wapń (mg)
113.22
73.60
Fosfor (mg)
387.28
251.73
Magnez (mg)
36.99
24.04
Żelazo (mg)
2.33
1.52
Cynk (mg)
0.71
0.46
Miedź (mg)
0.26
0.17
Szacunkowy indeks glikemiczny kulek czekoladowych 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kulek czekoladowych

Koszt składników
19.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Margaryna do pieczenia
100 g
pół kostki
2.70
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.08
Za 100 g
Kakao 16% (proszek)
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Herbatniki
400 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 4
6.00
Za 400 g
Cukier puder
100 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Wiórki kokosowe
50 g
do obtoczenia kulek
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Koszt składników
19.70