Przepis na kluseczki ziemniaczane krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, praska do ziemniaków

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę do ziemniaków.

Następnie dodaj do nich jajka, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz przyprawy wedle uznania.

Ze składników zagnieć ciasto, aby nie przylepiało się do ręki.

Następnie z masy ziemniaczanej lep niewielkie kulki wielkości orzecha włoskiego.

W garnku rozgrzej olej.

Kulki obtocz w bułce tartej i smaż je na rozgrzanym oleju, aż będą złote.

Gotowe kuleczki ziemniaczane podawaj jako dodatek do obiadu.

Kuleczki ziemniaczane podane na drewnianej desce do krojenia.
Kuleczki ziemniaczane
Koszt przygotowania dania
10.81 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
975 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
78

Kuleczki ziemniaczane - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kluseczkach ziemniaczanych

Kuleczki ziemniaczane świetnie sprawdzą się jako dodatek skrobiowy do obiadu. Smaczne smażone kuleczki ziemniaczane można podać z dodatkiem sosów. Możesz przygotować również pieczone kluseczki ziemniaczane, będą one zawierały mniej kalorii. Przepis na kuleczki ziemniaczane jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy niezbędne będą następujące produkty: ugotowane ziemniaki, jajka, mąka ziemniaczana, mąka pszenna, bułka tarta, olej rzepakowy, sól oraz pieprz. Kluseczki ziemniaczane stanowią doskonały pomysł na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków, których nie wykorzystaliśmy wcześniej.

Jak zrobić kuleczki ziemniaczane? Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Następnie dodaj do nich jajka, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz przyprawy wedle uznania. Ze składników zagnieć ciasto, aby nie przylepiało się do ręki. Następnie z masy ziemniaczanej lep niewielkie kulki wielkości orzecha włoskiego. U garnku rozgrzej olej. Kulki obtocz w bułce tartej i smaż je na rozgrzanym oleju, aż będą złote. Gotowe kuleczki ziemniaczane podawaj jako dodatek do obiadu.

Ziemniaki są lekkostrawne, przez co zawarte w niej związki lepiej przyswajają się. Zawierają one stosunkowo mało tłuszczu i dostarczają małej ilości kalorii. Ziemniaki są doskonałym źródłem potasu, który odpowiada za obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Znajdziemy w nich również magnez, który stanowi materiał budulcowy zębów i kości oraz wpływa na poprawę przemianę materii, a także łagodzi stany zmęczenia oraz stresu. Ziemniaki stanowią także źródło wapnia, żelaza, fosforu, witaminy C, witaminy A, niektórych witamin z grupy B.

Podsumowując pyszne kluseczki ziemniaczane to doskonała propozycja na dodatek do obiadu. Kluski świetnie smakują z dodatkiem mięs w sosie oraz surówek warzywnych. Najlepsze kluski są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Kluski smażone na głębokim tłuszczu są wysokokaloryczne, jednak można przygotować ich „odchudzoną” wersję, wystarczy kuleczki upiec w piekarniku.

Wartości odżywcze kluseczków ziemniaczanych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(280g)
Energia (kalorie)
348.22 kcal
975.01 kcal
Białko
3.95 g
11.05 g

Węglowodany w kluseczkach ziemniaczanych

Na 100g
Na porcję
(280g)
Węglowodany
22.90 g
64.13 g
Węglowodany przyswajalne
21.55 g
60.34 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.35 g
3.79 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(280g)
Tłuszcz
26.81 g
75.08 g
Tłuszcze nasycone
2.35 g
6.57 g
Tłuszcze nienasycone
24.47 g
68.51 g
Tłuszcze jednonasycone
17.27 g
48.36 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
7.20 g
20.15 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
21.09 mg
59.06 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na kluseczki ziemniaczane

Na 100g
Na porcję
(280g)
Witamina B6
0.19 mg
0.53 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.11 µg (mcg)
0.32 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.21 mg
0.59 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.10 mg
0.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.82 mg
5.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
28.67 µg (mcg)
80.28 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kluseczki ziemniaczane

Na 100g
Na porcję
(280g)
Sód
170.65 mg
477.83 mg
Potas
241.85 mg
677.17 mg
Wapń
18.15 mg
50.82 mg
Fosfor
57.79 mg
161.82 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
18.94 mg
53.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.10 mg
3.08 mg
Cynk
0.42 mg
1.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.14 mg
0.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kluseczków ziemniaczanych 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kluseczkach ziemniaczanych

Lista alergenów dla kluseczków ziemniaczanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Bułka tarta

Cena przygotowania kluseczków ziemniaczanych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki ugotowane
1000 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka ziemniaczana
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Mąka pszenna typ 500
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Bułka tarta
100 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 100 g
Olej rzepakowy
500 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
3.50
Za 500 ml
Koszt składników
27.80
Jak oceniasz przepis na kluseczki ziemniaczane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób