Kuleczki z mięsa mielonego
- Mięso mielone z indyka - 500 (1 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Bułka tarta - 3 łyżki (30 g)
- Jajko (1 szt.)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na kuleczki z mięsa mielonego krok po kroku
W dużym naczyniu wymieszaj mięso mielone, posiekaną cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą.
Następnie formuj z masy mięsnej małe kuleczki, wielkości około 3-4 cm średnicy.
Rozgrzej oliwę na dużej patelni na średnim ogniu.
Ułóż kuleczki równomiernie na patelni.
Smaż kuleczki z mięsa mielonego przez około 10-12 minut.
-
Burgery
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Szarma
-
Kulebiaki
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pyzy z mięsem
-
Danie z mięsa mielonego
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Mielony z piekarnika
-
Rolada z mięsa mielonego
-
Kofta
-
Lahmacun na drożdżach
-
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
-
Cevapcici
-
Karminadle
-
Roladki z mięsem mielonym
-
Zupa meksykańska z mięsem mielonym
-
Rolady z mięsem mielonym
-
Obiad z mięsem mielonym
Więcej informacji na temat kuleczek z mięsa mielonego
Dziś wystawię wam mój przepis na kuleczki z mięsa mielonego, które z pewnością nie tylko są smaczne, ale przypadną do gustu wszystkim domownikom. Jest to prosty przepis, z którym z całą pewnością poradzi sobie każdy. Koniecznie poznaj mój przepis na smaczne kuleczki z mięsa mielonego, które idealnie sprawdzą się na obiad.
Do przygotowania mojej dzisiejszej propozycji będą potrzebne ci takie składniki jak mięso mielone, jajko, bułka tarta, cebula, czosnek, olej rzepakowy.
Zatem, jak zrobić kuleczki z mięsa mielonego?
Na początek, połączyłem świeże mięso mielone z drobno posiekaną cebulą, która dodaje potrawie wyjątkowego smaku i aromatu. Następnie dodałem odrobinę czosnku, który nadaje głębię smaku, oraz jajko, które sprawia, że kuleczki są delikatniejsze i lepiej się formują.
Nie zapominaj o przyprawach - sól, pieprz i papryka słodka, które doskonale komponują się z mięsem i nadają mu wyrazisty smak. Nie mogłem się powstrzymać, aby nie dodać też odrobinę świeżej natki pietruszki, która dodaje potrawie świeżości i kolorytu.
Kiedy wszystkie składniki zostały dokładnie wymieszane, uformuj małe kuleczki. Aby mięso się nie przyklejało do twoich dłoni, śmiało możesz delikatnie zwilżyć je wodą.
Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oliwy i delikatnie usmaż kuleczki z obu stron, aż uzyskały złocisty kolor i chrupiącą skórkę.
Te smaczne mięsne kuleczki będą idealnym dodatkiem do wielu potraw, śmiało możesz podawać je z sosem pomidorowym lub sosem śmietanowym w towarzystwie gotowanych ziemniaków, lub ziemniaków w postaci puree.
Taka propozycja obiadowa będzie najlepsza nie tylko dla dzieci, ale dla wszystkich członków rodziny nawet dla tych starszych.
Koniecznie wykorzystaj mój przepis na smaczne kuleczki mięsne i przekonaj się, że są najlepsze.
To proste, ale niezwykle smaczne danie, które z pewnością stanie się ulubionym obiadem w Twoim domu!
Alergeny w kuleczki z mięsa mielonego
Lista alergenów dla kuleczek z mięsa mielonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze kuleczek z mięsa mielonego
Kuleczki możesz przygotować z dowolnego rodzaju mięsa.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.