Kulebiaki z mięsem
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
- Cukier - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Drożdże świeże - pół kostki (50 g)
- Mleko 3,2% - niepełna szklanka (200 ml)
- Mięso drobiowe z rosołu (600 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
- Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
- Bułka tarta (50 g)
- Jajko (1 szt.)
- Olej rzepakowy (20 ml)
- Przecier pomidorowy bez soli (50 g)
Przepis na kulebiaki z mięsem krok po kroku
W ciepłym mleku rozprowadź drożdże, łyżkę cukru i mąki.
Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
Przesiej mąkę pszenną do miski i dodaj zaczyn drożdżowy i sól.
Zagnieć gładkie ciasto i odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia.
Mięso z rosołu umieść w malakserze i rozdrobnij.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
Obierz marchew i zetrzyj na tarce.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj marchew i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Smaż przez 4-5 minut.
Warzywa dodaj do mięsa, wsyp bułkę tartą i dodaj przecier pomidorowy, wymieszaj do połączenia składników.
Ciasto rozwałkuj cienko i podziel na 6 części.
Na każdy kawałek ciasta wyłóż farsz.
Zwiń w rulon i wierzch posmaruj jajkiem roztrzepanym z wodą.
Piecz w nagrzanym do 190 st. C piekarniku przez 40 minut.
Podziel na porcje.
Więcej informacji na temat kulebiaków z mięsem
Kulebiaki z mięsem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Danie z mięsem mielonym z rosołu sprawdzi się idealnie podane z dodatkiem barszczu lub zupy krem. Farsz mięsny w cieście drożdżowym jest bardzo delikatny i aromatyczny. Przepis na kulebiaki z mięsem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia wypieku potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, drożdże, mleko, mięso gotowane z rosołu, cebula, marchew, bułka tarta, jajko, sól, pieprz, czosnek, olej rzepakowy, przecier pomidorowy.
Jak zrobić kulebiaki z mięsem? W ciepłym mleku rozprowadź drożdże, łyżkę cukru i mąki. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Przesiej mąkę pszenną do miski i dodaj zaczyn drożdżowy i sól. Zagnieć gładkie ciasto i odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia. Mięso z rosołu umieść w malakserze i rozdrobnij. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Obierz marchew i zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj marchew i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż przez 4-5 minut. Warzywa dodaj do mięsa, wsyp bułkę tartą i dodaj przecier pomidorowy, wymieszaj do połączenia składników. Ciasto rozwałkuj cienko i podziel na 6 części. Na każdy kawałek ciasta wyłóż farsz. Zwiń w rulon i wierzch posmaruj jajkiem roztrzepanym z wodą. Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 40 minut. Podziel na porcje.
Ciasto drożdżowe jest źródłem witamin z grupy B, szczególnie witaminy B12. Drożdże są także skarbnicą biotyny. Dlatego stosuje się je jako suplementację u osób, którym wypadają włosy czy łamią się paznokcie. Ciasto drożdżowe należy do najzdrowszych rodzajów ciasta.
Podsumowując pyszne kulebiaki będą idealny dodatkiem do zupy lub świetną przekąską do piwa. Kulebiaki są smaczne i bardzo chrupiące. Pyszne ciasteczka wytrawne sprawdzą się podane z sosem jogurtowym lub pomidorowym. Kulebiaki podać można także na obiad dla całej rodziny. Kulebiaki są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 1 dzień.
Alergeny w kulebiakach z mięsem
Lista alergenów dla kulebiaków z mięsem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Bułka tarta
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze kulebiaków z mięsem
Kulebiaki z mięsem to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Kulebiaki zawierają sporą ilość węglowodanów prostych, dlatego nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
Energia i białka
(230g)
Węglowodany
(230g)
Tłuszcze
(230g)
Witaminy
(230g)
Składniki mineralne
(230g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.