Kulebiaki
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Jajko (3 szt.)
- Cukier - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
- Masło (140 g)
- Drożdże świeże (70 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (400 g)
- Olej rzepakowy - niepełne pół szklanki (100 ml)
- Mięso mielone wieprzowe (1000 g)
- Śmietanka kremowa 30% (300 g)
- Natka pietruszki - 1 mały pęczek (20 g)
- Pieczarki - 15 średnich sztuk (400 g)
Przepis na kulebiaki krok po kroku
Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie z cukrem.
Dodaj do nich łyżkę mąki i wymieszaj.
Odstaw na 15 minut.
Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj jajka, sól i roztopione masło.
Wlej zaczyn drożdżowy i zagnieć gładkie ciasto.
Ciasto przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
Rozgrzej na patelni olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Posiekaj pieczarki w kostkę i podsmaż.
Dopraw farsz, dodaj na patelnię mięso i smaż przez 8 minut.
Wlej śmietanę kremówkę i gotuj, aż sos nieco zgęstnieje.
Posiekaj natkę pietruszki, dodaj do farszu i wymieszaj.
Ciasto podziel na dwa kawałki i rozwałkuj na prostokąty.
Wyłóż wystudzony farsz na kawałki ciasta i wyrównaj.
Złóż brzegi do środka i zwiń ciasto jak makowiec.
Umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch posmaruj jajkiem rozbełtanym z wodą.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 50 minut.
Więcej informacji na temat kulebiaków
Kulebiaki to prosty przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Pomysł na tradycyjne kulebiaki możesz wykorzystać także jako danie na imprezę ze znajomymi. Ciasto drożdżowe można faszerować dowolnymi składnikami. Przepis na kulebiaki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka pszenna, cukier, drożdże, jajka, masło, sól, mięso mielone, pieczarki, cebula, natka pietruszki, śmietana kremówka.
Jak zrobić kulebiaki? Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie z cukrem. Dodaj do nich łyżkę mąki i wymieszaj. Odstaw na 15 minut. Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj jajka, sól i roztopione masło. Wlej zaczyn drożdżowy i zagnieć gładkie ciasto. Ciasto przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny. W międzyczasie obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Rozgrzej na patelni olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Posiekaj pieczarki w kostkę i podsmaż. Dopraw farsz, dodaj na patelnię mięso i smaż przez 8 minut. Wlej śmietanę kremówkę i gotuj, aż sos nieco zgęstnieje. Posiekaj natkę pietruszki, dodaj do farszu i wymieszaj. Ciasto podziel na dwa kawałki i rozwałkuj na prostokąty. Wyłóż wystudzony farsz na kawałki ciasta i wyrównaj. Złóż brzegi do środka i zwiń ciasto jak makowiec. Umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj jajkiem rozbełtanym z wodą. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.
Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Mają niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem. Dlatego świetnie nadają się dla osób walczących z nadmierną wagą.
Podsumowując pyszny kulebiak z farszem mięsnym to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Drożdżowe ciasto doskonale komponuje się podane z dodatkiem świeżych warzyw. Prosty przepis można dowolnie modyfikować. Domowe wypieki nie zawierają konserwantów. Rosyjskie kulebiaki są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Alergeny w kulebiakach
Lista alergenów dla kulebiaków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze kulebiaków
Kulebiaki to potrawa zawierająca dużą ilość białka pochodzenia zwierzęcego. Jeśli chcesz, aby danie zawierało więcej błonnika pokarmowego, zamień mąkę pszenną na orkiszową lub żytnią. Potrawa zawiera dużą ilość węglowodanów prostych.
Energia i białka
(310g)
Węglowodany
(310g)
Tłuszcze
(310g)
Witaminy
(310g)
Składniki mineralne
(310g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.