Kulebiaki

Opublikowano: 04.04.2022 r., 9:33 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Złociste kulebiaki na pergaminie.
Kulebiaki
Kulebiaki to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej. Jest to połączenie drożdżowego ciasta z lekko wilgotnym farszem. Ciasto zapieka się w piekarniku i podaje na ciepło. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 60 min
785 kcal
Kcal w porcji
310 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Cukier - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
  • Masło (140 g)
  • Drożdże świeże (70 g)
  • Cebula - 2 duże sztuki (400 g)
  • Olej rzepakowy - niepełne pół szklanki (100 ml)
  • Mięso mielone wieprzowe (1000 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (300 g)
  • Natka pietruszki - 1 mały pęczek (20 g)
  • Pieczarki - 15 średnich sztuk (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, duża miska, papier do pieczenia, wałek, blacha

Przepis na kulebiaki krok po kroku

Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie z cukrem.

Dodaj do nich łyżkę mąki i wymieszaj.

Odstaw na 15 minut.

Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj jajka, sól i roztopione masło.

Wlej zaczyn drożdżowy i zagnieć gładkie ciasto.

Ciasto przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Rozgrzej na patelni olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Posiekaj pieczarki w kostkę i podsmaż.

Dopraw farsz, dodaj na patelnię mięso i smaż przez 8 minut.

Wlej śmietanę kremówkę i gotuj, aż sos nieco zgęstnieje.

Posiekaj natkę pietruszki, dodaj do farszu i wymieszaj.

Ciasto podziel na dwa kawałki i rozwałkuj na prostokąty.

Wyłóż wystudzony farsz na kawałki ciasta i wyrównaj.

Złóż brzegi do środka i zwiń ciasto jak makowiec.

Umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Wierzch posmaruj jajkiem rozbełtanym z wodą.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 50 minut.

Jak oceniasz przepis na kulebiaki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,9% osób

Więcej informacji na temat kulebiaków

Kulebiaki to prosty przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Pomysł na tradycyjne kulebiaki możesz wykorzystać także jako danie na imprezę ze znajomymi. Ciasto drożdżowe można faszerować dowolnymi składnikami. Przepis na kulebiaki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka pszenna, cukier, drożdże, jajka, masło, sól, mięso mielone, pieczarki, cebula, natka pietruszki, śmietana kremówka.

Jak zrobić kulebiaki? Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie z cukrem. Dodaj do nich łyżkę mąki i wymieszaj. Odstaw na 15 minut. Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj jajka, sól i roztopione masło. Wlej zaczyn drożdżowy i zagnieć gładkie ciasto. Ciasto przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny. W międzyczasie obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Rozgrzej na patelni olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Posiekaj pieczarki w kostkę i podsmaż. Dopraw farsz, dodaj na patelnię mięso i smaż przez 8 minut. Wlej śmietanę kremówkę i gotuj, aż sos nieco zgęstnieje. Posiekaj natkę pietruszki, dodaj do farszu i wymieszaj. Ciasto podziel na dwa kawałki i rozwałkuj na prostokąty. Wyłóż wystudzony farsz na kawałki ciasta i wyrównaj. Złóż brzegi do środka i zwiń ciasto jak makowiec. Umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj jajkiem rozbełtanym z wodą. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.

Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Mają niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem. Dlatego świetnie nadają się dla osób walczących z nadmierną wagą.

Podsumowując pyszny kulebiak z farszem mięsnym to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Drożdżowe ciasto doskonale komponuje się podane z dodatkiem świeżych warzyw. Prosty przepis można dowolnie modyfikować. Domowe wypieki nie zawierają konserwantów. Rosyjskie kulebiaki są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Alergeny w kulebiakach

Lista alergenów dla kulebiaków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze kulebiaków

na 100g gotowej potrawy

Kulebiaki to potrawa zawierająca dużą ilość białka pochodzenia zwierzęcego. Jeśli chcesz, aby danie zawierało więcej błonnika pokarmowego, zamień mąkę pszenną na orkiszową lub żytnią. Potrawa zawiera dużą ilość węglowodanów prostych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(310g)
Energia (kcal)
253.38
785.48
Białko (g)
9.32
28.90

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(310g)
Węglowodany (g)
15.29
47.40
Węglowodany przyswajalne (g)
14.74
45.71
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.55
1.69
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(310g)
Tłuszcz (g)
17.32
53.68
Tłuszcze nasycone (g)
9.21
28.54
Tłuszcze nienasycone (g)
8.11
25.14
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.38
19.78
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.73
5.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
52.15
161.65
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(310g)
Witamina A (µg (mcg))
42.29
131.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.18
0.56
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.28
0.88
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.29
7.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
39.02
120.97
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.45
1.38
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.25
0.79
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.20
9.91
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
50.42
156.30
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
41.63
129.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(310g)
Sód (mg)
28.50
88.34
Potas (mg)
196.32
608.59
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
16.02
49.66
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
109.64
339.87
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.14
50.04
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.46
4.53
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.26
3.91
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kulebiaków 70
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kulebiaków

Koszt składników
64.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 g
Masło
140 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 140 g
Drożdże świeże
70 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 70 g
Cebula
400 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Olej rzepakowy
100 ml
niepełne pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Mięso mielone wieprzowe
1000 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
20.00
Za 1000 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Natka pietruszki
20 g
1 mały pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Pieczarki
400 g
15 średnich sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Koszt składników
64.50