Kulebiak z pieczarkami
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
- Cukier - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Drożdże świeże (40 g)
- Mleko 3,2% - niepełna szklanka (200 ml)
- Pieczarki - 15 dużych sztuk (400 g)
- Śmietanka kremowa 30% (240 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (20 g)
- Masło klarowane (30 g)
Przepis na kulebiak z pieczarkami krok po kroku
W ciepłym mleku rozprowadź drożdże, łyżkę cukru i mąki.
Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
Przesiej mąkę pszenną do miski i dodaj zaczyn drożdżowy i sól.
Zagnieć gładkie ciasto i odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia.
Pieczarki pokrój w plastry.
Pieczarki pokrój w plastry.
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę.
Dodaj pieczarki na patelnię i smaż przez 6-7 minut.
Wlej śmietanę i dopraw solą oraz pieprzem.
Gotuj na średnim ogniu przez 4-5 minut.
Dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.
Ciasto rozwałkuj cienko i wyłóż na nie farsz.
Zwiń w rulon i wierzch posmaruj roztopionym masłem.
Piecz w nagrzanym do 190 st. C piekarniku przez 40 minut.
Wystudź i pokój na porcje.
Więcej informacji na temat kulebiaka z pieczarkami
Kulebiak z pieczarkami to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Kulebiak w wersji bez dodatku mięsa można przygotować z kapustą kiszoną lub ziemniakami. Kulebiak przygotujesz także z ciasta francuskiego, będzie on bardziej chrupiący. Przepis na kulebiak z pieczarkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, drożdże, mleko, pieczarki, śmietana kremówka, cebula, natka pietruszki, sól, pieprz, masło klarowane.
Jak zrobić kulebiak z pieczarkami? W ciepłym mleku rozprowadź drożdże, łyżkę cukru i mąki. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Przesiej mąkę pszenną do miski i dodaj zaczyn drożdżowy i sól. Zagnieć gładkie ciasto i odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia. Pieczarki pokrój w plastry. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki na patelnię i smaż przez 6-7 minut. Wlej śmietanę i dopraw solą oraz pieprzem. Gotuj na średnim ogniu przez 4-5 minut. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj. Ciasto rozwałkuj cienko i wyłóż na nie farsz. Zwiń w rulon i wierzch posmaruj roztopionym masłem. Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 40 minut. Wystudź i pokój na porcje.
Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem. Dlatego świetnie nadają się dla osób walczących z nadmierną wagą. Natka pietruszki jest bardzo popularnym ziołem dostępnym przez cały rok.
Podsumowując najlepsze danie bez mięsa sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Smaczne kulebiaki podać można jako dodatek do sałaty lub buraczków tartych. Kulebiaki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Alergeny w kulebiaku z pieczarkami
Lista alergenów dla kulebiaka z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Śmietanka kremowa 30%
- Masło klarowane
Wartości odżywcze kulebiaka z pieczarkami
Kulebiak z pieczarkami to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Kulebiak można przygotować także z mąki pełnoziarnistej. Będzie miał on wówczas niższy indeks glikemiczny.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.