Kulebiak z pieczarkami

Opublikowano: 26.09.2022 r., 9:56 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kulebiak z pieczarkami w zbliżeniu
Kulebiak z pieczarkami
Kulebiak z pieczarkami to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Kulebiak drożdżowy jest idealnym dodatkiem do zup i sosów. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na potrawę.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 40 min
457 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
  • Cukier - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Drożdże świeże (40 g)
  • Mleko 3,2% - niepełna szklanka (200 ml)
  • Pieczarki - 15 dużych sztuk (400 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (240 g)
  • Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (20 g)
  • Masło klarowane (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, duża miska

Przepis na kulebiak z pieczarkami krok po kroku

W ciepłym mleku rozprowadź drożdże, łyżkę cukru i mąki.

Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.

Przesiej mąkę pszenną do miski i dodaj zaczyn drożdżowy i sól.

Zagnieć gładkie ciasto i odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia.

Pieczarki pokrój w plastry.

Pieczarki pokrój w plastry.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę.

Dodaj pieczarki na patelnię i smaż przez 6-7 minut.

Wlej śmietanę i dopraw solą oraz pieprzem.

Gotuj na średnim ogniu przez 4-5 minut.

Dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.

Ciasto rozwałkuj cienko i wyłóż na nie farsz.

Zwiń w rulon i wierzch posmaruj roztopionym masłem.

Piecz w nagrzanym do 190 st. C piekarniku przez 40 minut.

Wystudź i pokój na porcje.

Jak oceniasz przepis na kulebiak z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,6% osób

Więcej informacji na temat kulebiaka z pieczarkami

Kulebiak z pieczarkami to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Kulebiak w wersji bez dodatku mięsa można przygotować z kapustą kiszoną lub ziemniakami. Kulebiak przygotujesz także z ciasta francuskiego, będzie on bardziej chrupiący. Przepis na kulebiak z pieczarkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, drożdże, mleko, pieczarki, śmietana kremówka, cebula, natka pietruszki, sól, pieprz, masło klarowane.

Jak zrobić kulebiak z pieczarkami? W ciepłym mleku rozprowadź drożdże, łyżkę cukru i mąki. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Przesiej mąkę pszenną do miski i dodaj zaczyn drożdżowy i sól. Zagnieć gładkie ciasto i odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia. Pieczarki pokrój w plastry. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki na patelnię i smaż przez 6-7 minut. Wlej śmietanę i dopraw solą oraz pieprzem. Gotuj na średnim ogniu przez 4-5 minut. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj. Ciasto rozwałkuj cienko i wyłóż na nie farsz. Zwiń w rulon i wierzch posmaruj roztopionym masłem. Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 40 minut. Wystudź i pokój na porcje.

Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem. Dlatego świetnie nadają się dla osób walczących z nadmierną wagą. Natka pietruszki jest bardzo popularnym ziołem dostępnym przez cały rok.

Podsumowując najlepsze danie bez mięsa sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Smaczne kulebiaki podać można jako dodatek do sałaty lub buraczków tartych. Kulebiaki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Alergeny w kulebiaku z pieczarkami

Lista alergenów dla kulebiaka z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło klarowane

Wartości odżywcze kulebiaka z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Kulebiak z pieczarkami to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Kulebiak można przygotować także z mąki pełnoziarnistej. Będzie miał on wówczas niższy indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
183.03
457.58
Białko (g)
5.65
14.12

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
23.78
59.45
Węglowodany przyswajalne (g)
23.05
57.63
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.73
1.82
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
7.58
18.96
Tłuszcze nasycone (g)
6.76
16.91
Tłuszcze nienasycone (g)
0.82
2.05

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina B6 (mg)
0.08
0.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.33
0.82
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.27
0.67
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.99
7.47
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
66.48
166.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
9.04
22.59
Potas (mg)
175.81
439.53
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
26.61
66.54
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
80.45
201.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.10
40.26
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.75
4.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.75
1.89
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.14
0.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kulebiaka z pieczarkami 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kulebiaka z pieczarkami

Koszt składników
36.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Drożdże świeże
40 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Mleko 3,2%
200 ml
niepełna szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Pieczarki
400 g
15 dużych sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Śmietanka kremowa 30%
240 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.60
Za 240 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Masło klarowane
30 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 30 g
Koszt składników
36.00