Kulebiak z łososiem
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
- Cukier - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Drożdże świeże - pół kostki (50 g)
- Mleko 3,2% - niepełna szklanka (200 ml)
- Łosoś filet (500 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (20 g)
- Musztarda francuska (150 g)
- Śmietanka kremowa 30% (150 g)
- Miód (20 g)
- Masło (10 g)
Przepis na kulebiak z łososiem krok po kroku
W ciepłym mleku rozprowadź drożdże, łyżkę cukru i mąki.
Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
Przesiej mąkę pszenną do miski i dodaj zaczyn drożdżowy i sól.
Zagnieć gładkie ciasto i odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia.
Filet z łososia oczyść z ości i odetnij skórę.
W misce wymieszaj musztardę, miód, śmietanę kremówką oraz posiekany koper.
Filet dopraw solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkuj cienko i umieść na nim rybę.
Polej rybę sosem i owiń ciastem.
Posmaruj rozpuszczonym masłem.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40 minut.
Wystudź i pokrój na porcje.
Więcej informacji na temat kulebiaka z łososiem
Kulebiak z łososiem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smaczny kulebiak podać można z grzybami lub ze szpinakiem. Kulebiak można przygotować także z ciasta francuskiego. Jego wyrób będzie o połowę szybszy niż przygotowanie tradycyjnego ciasta. Przepis na kulebiak z łososiem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, drożdże, mleko, łosoś filet, koper, musztarda francuska, śmietana kremówka, masło, miód, sól, pieprz.
Jak zrobić kulebiak z łososiem? W ciepłym mleku rozprowadź drożdże, łyżkę cukru i mąki. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Przesiej mąkę pszenną do miski i dodaj zaczyn drożdżowy i sól. Zagnieć gładkie ciasto i odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia. Filet z łososia oczyść z ości i odetnij skórę. W misce wymieszaj musztardę, miód, śmietanę kremówką oraz posiekany koper. Filet dopraw solą i pieprzem. Ciasto rozwałkuj cienko i umieść na nim rybę. Polej rybę sosem i owiń ciastem. Posmaruj rozpuszczonym masłem. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Wystudź i pokrój na porcje.
Łosoś jest źródłem pełnowartościowego białka. Ryby powinny zastępować mięso w naszej diecie. Zawierają kwasy omega 3, które mają silne działanie przeciwzapalne. Pozytywnie wpływają na prewencję w chorobach układu sercowo — naczyniowego. Zapobiegają miażdżycy, podnoszą poziom dobrego cholesterolu. Łosoś jest rybą tłustą, zawiera witaminy z grupy B, witaminę D, a także szereg minerałów takich jak potas, fosfor, selen, żelazo, magnez czy cynk. Pamiętajmy jednak, aby przy zakupie ryby zwracać uwagę na miejsce jej pochodzenia. Zdrowsze są ryby wolno żyjące i złowione w morzu lub oceanie niż ryby hodowlane.
Podsumowując smaczny kulebiak z łososiem będzie idealnym daniem na obiad dla całej rodziny. Pyszny kulebiak sprawdzi się, aby przemycić rybę dzieciom. Kulebiak jest dobry do spożycia od razu po upieczeniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2 dni. Kulebiak świetnie sprawdzi się podany z sałatką ze świeżych liści rukoli.
Alergeny w kulebiaku z łososiem
Lista alergenów dla kulebiaka z łososiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Śmietanka kremowa 30%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Łosoś filet
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda francuska
W przepisie na kulebiak z łososiem nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- musztarda rosyjska
Wartości odżywcze kulebiaka z łososiem
Kulebiak z łososiem to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Kulebiak jest nisko kaloryczny i świetnie sprawdzi się dla osób na diecie redukcyjnej. Potrawa zawiera dużą ilość kwasów omega 3.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.