Kulebiak z ciasta francuskiego
- Ciasto francuskie (400 g)
- Cebula - 2 małe sztuki (120 g)
- Papryka czerwona - 1 duża sztuka (300 g)
- Dynia (300 g)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
- Ser parmezan (50 g)
- Masło klarowane (20 g)
Przepis na kulebiak z ciasta francuskiego krok po kroku
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski.
Dynie obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę.
Dodaj dynię, czosnek i paprykę czerwoną oraz liść laurowy i ziele angielskie.
Wlej 200 ml wody i duś przez 20 minut na wolnym ogniu.
Wlej śmietankę kremówkę i gotuj jeszcze 5-6 minut.
Dopraw solą i pieprzem.
Zetrzyj parmezan na tarce i dodaj do warzyw.
Ciasto francuskie rozwiń i podziel na dwa kawałki.
Na jeden kawałek wyłóż farsz i przykryj drugim kawałkiem ciasta.
Zlep ciasto i wierzch posmaruj roztopionym masłem.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 minut.
Podziel na porcje i podawaj na dużym talerzu.
Więcej informacji na temat kulebiaka z ciasta francuskiego
Kulebiak z ciasta francuskiego to bardzo dobry pomysł na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Najlepsze danie z wykorzystaniem gotowego ciasta pozwoli przygotować błyskawiczny obiad po pracy. Ciasto francuskie przygotowywać można na słodko i na słono. Przepis na kulebiak z ciasta francuskiego jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia wypieku potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ciasto francuskie, cebula, papryka czerwona, czosnek, dynia, śmietana kremówka, parmezan, liść laurowy, ziele angielskie, masło klarowane, sól, pieprz.
Jak zrobić kulebiaki z ciasta francuskiego? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Dynie obierz ze skórki i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę. Dodaj dynię, czosnek i paprykę czerwoną oraz liść laurowy i ziele angielskie. Wlej 200 ml wody i duś przez 20 minut na wolnym ogniu. Wlej śmietankę kremówkę i gotuj jeszcze 5-6 minut. Dopraw solą i pieprzem. Zetrzyj parmezan na tarce i dodaj do warzyw. Ciasto francuskie rozwiń i podziel na dwa kawałki. Na jeden kawałek wyłóż farsz i przykryj drugim kawałkiem ciasta. Zlep ciasto i wierzch posmaruj roztopionym masłem. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Podziel na porcje i podawaj na dużym talerzu.
Dynia to warzywo sezonowe uprawiane w największej części w Stanach Zjednoczonych. Jest ona warzywem o wielu zastosowaniach, nadaje się do przygotowywania ciast, sosów, makaronu, a także do marynowania. Dynia jest nisko kaloryczny warzywem, zawiera sporo witaminy C, naturalnego przeciwutleniacza, który wzmacnia naszą odporność oraz poprawia stan naczyń krwionośnych. Ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana osobom chorującym na cukrzycę.
Podsumowując najlepsze ciasto to prosty przepis na pyszny obiad. Szybkie do zrobienia kulebiaki sprawdzą się podane na ciepło i na zimno. Przekąski z ciasta francuskiego są bardzo chrupiące i aromatyczne. Kulebiaki są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2 dni.
Alergeny w kulebiaku z ciasta francuskiego
Lista alergenów dla kulebiaka z ciasta francuskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Ser parmezan
- Masło klarowane
Wartości odżywcze kulebiaka z ciasta francuskiego
Kulebiak z ciasta francuskiego to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych. Podnoszą one szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Kulebiak jest niskokaloryczny i sprawdzi się na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.