Kulebiak Thermomix

Opublikowano: 31.08.2022 r., 19:52 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kulebiak Thermomix na papierze
Kulebiak Thermomix
Kulebiak to danie wywodzące się z kuchni rosyjskiej. Jest to pieczony pieróg drożdżowy z nadzieniem z kapusty kiszonej oraz grzybów. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 25 min
Smażenie i Pieczenie 75 min
309 kcal
Kcal w porcji
160 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (250 g)
  • Drożdże świeże (20 g)
  • Mleko 3,2% - pół szklanki (125 ml)
  • Cukier - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
  • Olej rzepakowy (40 ml)
  • Kapusta kiszona (250 g)
  • Suszone grzyby (30 g)
  • Cebula - 1 średnia sztuka (100 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Żółtko jajka (1 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kminek mielony, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
duża miska, stolnica, foremka keksówka, papier do pieczenia, wałek, miska, ściereczka, thermomix, kopystka (thermomix)

Przepis na kulebiak thermomix krok po kroku

Grzyby włóż do miski, zalej wodą i pozostaw do namoczenia na noc.

Do naczynia miksującego wlej mleko, dodaj drożdże oraz cukier. Składniki mieszaj 3 minuty/ temperatura 37°C/obroty 3.

Zaczyn drożdżowy pozostaw w naczyniu na 10 minut.

Następnie do zaczynu dodaj mąkę, jajko, połowę oleju oraz szczyptę soli. Ciasto wyrabiaj 3 minuty/ interwał.

Ciasto przełóż do miski, przykryj ją ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę.

Do naczynia miksującego włóż grzyby z wodą, w której się moczyły.

Następnie dodaj kapustę kiszoną, 1 liść laurowy, 3 ziela angielskie, pół łyżeczki tymianku, pół łyżeczki kminku.

Składniki gotuj bez założonej miarki przez 30 minut/ Varoma/ obroty 1.

Następnie kapustę z grzybami przełóż do miseczki oraz wyciągnij ziela angielskie, oraz liść laurowy.

Cebulę obierz i przekrój na 4 czeski, następnie włóż ją do naczynia miksującego i rozdrabniaj 5 sekund/ obroty 5.

Następnie do naczynia miksującego dolej pozostały olej i duś 3 minut/ Varoma/ obroty 1.

Do naczynia Thermomix dodaj kapustę z grzybami i składniki rozdrabniaj 15 sekund/ obroty 4.

Składniki duś 5 minut/ Varoma/ obroty 2 co jakiś czas mieszając składniki kopystką.

Farsz dopraw do smaku solą oraz pieprzem i pozostaw do przestygnięcia.

Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i wyrób je ręką.

Następnie ciasto rozwałkuj na prostokąt o jednym boku równym dłuższej części keksówki.

Farsz rozłóż równomiernie na powierzchni ciasta i ciasto zawiń w rulon.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i włóż do niej rulon łączeniem do dołu.

Ciasto odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut i po tym czasie wierzch posmaruj żółtkiem.

Kulebiak piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 45 minut.

Po tym czasie kulebiak wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na kulebiak thermomix
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,3% osób

Więcej informacji na temat kulebiaka thermomix

Kulebiak Thermomix to doskonały pomysł na smaczny i szybki wypiek, który świetnie sprawdzi się podany podczas kolacji wigilijnej. Kulebiak to danie wywodzące się z kuchni rosyjskiej. Kulebiak to duży pieczony pieróg z ciasta drożdżowego z nadzieniem mięsnym lub warzywnym. Prosty przepis na kulebiak z Thermomixu nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, drożdże, mleko, cukier, olej rzepakowy, kapusta kiszona, grzyby suszone, cebula, jajka, żółtka jaja oraz przyprawy.

Jak zrobić kulebiak w Thermomixie? Grzyby włóż do miski, zalej wodą i pozostaw do namoczenia na noc. Przygotuj zaczyn drożdżowy i pozostaw go w naczyniu na 10 minut. Następnie do zaczynu dodaj mąkę, jajko, połowę oleju oraz szczyptę soli. Ciasto wyrabiaj 3 minuty/ interwał. Ciasto przełóż do miski, przykryj ją ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę. W naczyniu Thermomix przygotuj również farsz z kapusty i grzybów. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i wyrób je ręką. Następnie ciasto rozwałkuj na prostokąt o jednym boku równym dłuższej części keksówki. Farsz rozłóż równomiernie na powierzchni ciasta i ciasto zawiń w rulon. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i włóż do niej rulon łączeniem do dołu. Ciasto odstaw do wyrośnięcia i wierzch posmaruj żółtkiem. Kulebiak piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut.

Kapusta kiszona jest doskonałym źródłem naturalnego probiotyku, jakim jest kwas mlekowy powstający podczas procesu fermentacji. Dobre bakterie odgrywają w naszym jelicie bardzo ważną funkcję. Pozwalają mu prawidłowo pracować i trawić pokarm oraz wzmacniają naszą odporność. Kapusta kiszona ma także silne właściwości antybakteryjne, dlatego warto włączyć ją do diety szczególnie jesienią i zimą.

Podsumowując kulebiak z kapustą i grzybami przygotowany w Thermomixie to doskonała propozycja na pyszne danie. Kulebiak możesz podać jako przekąskę lub danie wigilijne. Łatwy w przygotowaniu kulebiak jest dobry do spożycia po przestygnięciu.

Alergeny w kulebiaku thermomix

Lista alergenów dla kulebiaka Thermomix przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze kulebiaka thermomix

na 100g gotowej potrawy

Kulebiak Thermomix to danie doskonałe na stół wigilijny. Kulebiak stanowi doskonałą propozycję na bezmięsną przekąskę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kcal)
193.29
309.27
Białko (g)
7.06
11.30

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany (g)
26.63
42.62
Węglowodany przyswajalne (g)
24.51
39.21
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.13
3.40
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz (g)
6.61
10.58
Tłuszcze nasycone (g)
1.63
2.60
Tłuszcze nienasycone (g)
4.99
7.98
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.54
5.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.45
2.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
48.51
77.62
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina B6 (mg)
0.11
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy, suszone grzyby.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.33
0.53
Brak danych dla: olej rzepakowy, suszone grzyby.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.35
Brak danych dla: olej rzepakowy, suszone grzyby.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.17
3.47
Brak danych dla: olej rzepakowy, suszone grzyby.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
72.62
116.19
Brak danych dla: olej rzepakowy, suszone grzyby.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód (mg)
200.59
320.94
Potas (mg)
143.79
230.06
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń (mg)
39.97
63.96
Fosfor (mg)
85.48
136.77
Brak danych dla: olej rzepakowy, suszone grzyby.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.09
28.95
Brak danych dla: olej rzepakowy, suszone grzyby.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.56
4.09
Cynk (mg)
0.77
1.24
Brak danych dla: olej rzepakowy, suszone grzyby.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy, suszone grzyby.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kulebiaka thermomix 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kulebiaka thermomix

Koszt składników
50.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Drożdże świeże
20 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 20 g
Mleko 3,2%
125 ml
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Cukier
10 g
1 płaska łyżka stołowa
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Olej rzepakowy
40 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Kapusta kiszona
250 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 250 g
Suszone grzyby
30 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
10.50
Za 30 g
Cebula
100 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
50.00