Kulebiak Thermomix
- Mąka pszenna typ 500 (250 g)
- Drożdże świeże (20 g)
- Mleko 3,2% - pół szklanki (125 ml)
- Cukier - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
- Olej rzepakowy (40 ml)
- Kapusta kiszona (250 g)
- Suszone grzyby (30 g)
- Cebula - 1 średnia sztuka (100 g)
- Jajko (1 szt.)
- Żółtko jajka (1 szt.)
Przepis na kulebiak thermomix krok po kroku
Grzyby włóż do miski, zalej wodą i pozostaw do namoczenia na noc.
Do naczynia miksującego wlej mleko, dodaj drożdże oraz cukier. Składniki mieszaj 3 minuty/ temperatura 37°C/obroty 3.
Zaczyn drożdżowy pozostaw w naczyniu na 10 minut.
Następnie do zaczynu dodaj mąkę, jajko, połowę oleju oraz szczyptę soli. Ciasto wyrabiaj 3 minuty/ interwał.
Ciasto przełóż do miski, przykryj ją ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę.
Do naczynia miksującego włóż grzyby z wodą, w której się moczyły.
Następnie dodaj kapustę kiszoną, 1 liść laurowy, 3 ziela angielskie, pół łyżeczki tymianku, pół łyżeczki kminku.
Składniki gotuj bez założonej miarki przez 30 minut/ Varoma/ obroty 1.
Następnie kapustę z grzybami przełóż do miseczki oraz wyciągnij ziela angielskie, oraz liść laurowy.
Cebulę obierz i przekrój na 4 czeski, następnie włóż ją do naczynia miksującego i rozdrabniaj 5 sekund/ obroty 5.
Następnie do naczynia miksującego dolej pozostały olej i duś 3 minut/ Varoma/ obroty 1.
Do naczynia Thermomix dodaj kapustę z grzybami i składniki rozdrabniaj 15 sekund/ obroty 4.
Składniki duś 5 minut/ Varoma/ obroty 2 co jakiś czas mieszając składniki kopystką.
Farsz dopraw do smaku solą oraz pieprzem i pozostaw do przestygnięcia.
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i wyrób je ręką.
Następnie ciasto rozwałkuj na prostokąt o jednym boku równym dłuższej części keksówki.
Farsz rozłóż równomiernie na powierzchni ciasta i ciasto zawiń w rulon.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i włóż do niej rulon łączeniem do dołu.
Ciasto odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut i po tym czasie wierzch posmaruj żółtkiem.
Kulebiak piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 45 minut.
Po tym czasie kulebiak wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
-
Bigos staropolski
-
Sernik
-
Pierogi ruskie
-
Sałatka jarzynowa
-
Śledzie pod pierzynką
-
Gołąbki
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Pierogi leniwe
-
Gołąbki bez zawijania
-
Pierogi z kapustą i grzybami
-
Kutia
-
Pierogi z mięsem
-
Pierożki z mięsem
-
Makowiec
-
Krokiety
-
Sernik z wiaderka
-
Krokiety z pieczarkami
-
Seromakowiec
-
Potrawy na wigilię
Więcej informacji na temat kulebiaka thermomix
Kulebiak Thermomix to doskonały pomysł na smaczny i szybki wypiek, który świetnie sprawdzi się podany podczas kolacji wigilijnej. Kulebiak to danie wywodzące się z kuchni rosyjskiej. Kulebiak to duży pieczony pieróg z ciasta drożdżowego z nadzieniem mięsnym lub warzywnym. Prosty przepis na kulebiak z Thermomixu nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, drożdże, mleko, cukier, olej rzepakowy, kapusta kiszona, grzyby suszone, cebula, jajka, żółtka jaja oraz przyprawy.
Jak zrobić kulebiak w Thermomixie? Grzyby włóż do miski, zalej wodą i pozostaw do namoczenia na noc. Przygotuj zaczyn drożdżowy i pozostaw go w naczyniu na 10 minut. Następnie do zaczynu dodaj mąkę, jajko, połowę oleju oraz szczyptę soli. Ciasto wyrabiaj 3 minuty/ interwał. Ciasto przełóż do miski, przykryj ją ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę. W naczyniu Thermomix przygotuj również farsz z kapusty i grzybów. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i wyrób je ręką. Następnie ciasto rozwałkuj na prostokąt o jednym boku równym dłuższej części keksówki. Farsz rozłóż równomiernie na powierzchni ciasta i ciasto zawiń w rulon. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i włóż do niej rulon łączeniem do dołu. Ciasto odstaw do wyrośnięcia i wierzch posmaruj żółtkiem. Kulebiak piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut.
Kapusta kiszona jest doskonałym źródłem naturalnego probiotyku, jakim jest kwas mlekowy powstający podczas procesu fermentacji. Dobre bakterie odgrywają w naszym jelicie bardzo ważną funkcję. Pozwalają mu prawidłowo pracować i trawić pokarm oraz wzmacniają naszą odporność. Kapusta kiszona ma także silne właściwości antybakteryjne, dlatego warto włączyć ją do diety szczególnie jesienią i zimą.
Podsumowując kulebiak z kapustą i grzybami przygotowany w Thermomixie to doskonała propozycja na pyszne danie. Kulebiak możesz podać jako przekąskę lub danie wigilijne. Łatwy w przygotowaniu kulebiak jest dobry do spożycia po przestygnięciu.
Alergeny w kulebiaku thermomix
Lista alergenów dla kulebiaka Thermomix przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze kulebiaka thermomix
Kulebiak Thermomix to danie doskonałe na stół wigilijny. Kulebiak stanowi doskonałą propozycję na bezmięsną przekąskę.
Energia i białka
(160g)
Węglowodany
(160g)
Tłuszcze
(160g)
Witaminy
(160g)
Składniki mineralne
(160g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.