Kukurydza z piekarnika

Opublikowano: 03.10.2024 r., 17:42 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kukurydza pieczona na talerzu
Kukurydza z piekarnika
Kukurydza z piekarnika to doskonała propozycja na przekąskę lub dodatek do obiadu. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis i zaskocz swoich bliskich podczas obiadu.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 25 min
282 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
52
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Kukurydza (kolba) - 2 sztuki (400 g)
  • Masło (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blaszka do pieczenia, folia aluminiowa

Przepis na kukurydzę z piekarnika krok po kroku

Masło wymieszaj ze szczyptą soli i pieprzu.

Kolby kukurydzy masłem z przyprawami. Następnie zawiń je w folię aluminiową.

Kolby ułóż na blaszce do pieczenia.

Kukurydzę piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez około 25 minut.

Upieczoną kukurydzę podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na kukurydzę z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat kukurydzy z piekarnika

Kukurydza z piekarnika świetnie sprawdzi się jako przekąska na ciepło. Warto podać ją również jako dodatek do obiadu. Sprawdzony przepis na kukurydzę z piekarnika jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania przekąski potrzebne będą następujące produkty: kolby kukurydzy, masło, sól oraz pieprz. Możesz przygotować również bardziej pikantną wersję przekąski - wystarczy, że do masła dodasz odrobinę papryki ostrej.

A jak zrobić kukurydzę w piekarniku? Masło wymieszaj ze szczyptą soli i pieprzu. Kolby kukurydzy masłem z przyprawami. Następnie zawiń je w folię aluminiową. Kolby ułóż na blaszce do pieczenia. Kukurydzę piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 25 minut. Upieczoną kukurydzę podawaj na ciepło.

Kolba kukurydzy jest warzywem dość słodkim i pełnym wielu składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Stanowi ona symbol kuchni meksykańskiej, ponieważ występuje w wielu odsłonach i w wielu daniach tego regionu. Znajdziemy w niej luteinę i zeaksantynę, związki, które są cenne dla naszego wzroku, ponieważ wpływają na poprawę widzenia oraz zmniejszają ryzyko rozwoju chorób związanych z narządem wzroku. Dodatkowo kukurydza zawiera żelazo, które spożywane w odpowiednich ilościach zapobiega rozwojowi anemii z powodu niedoboru tego składnika mineralnego. W tym przepisie użyjemy świeżej kukurydzy, jeśli jednak jako dodatek do dań używasz kukurydzy z puszki, to zwróć uwagę czy nie ma ona dodatkowej zawartości cukru. Kukurydza z puszki zawiera również mniejsze ilości składników odżywczych niż ta świeża.

Podsumowując smaczna pieczona kukurydza to doskonała propozycja na słodką przekąskę lub dodatek do dań obiadowych. Najlepsza kukurydza jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej podawać ją na ciepło. Przepis na pieczoną kukurydzę jest bardzo prosty, dlatego warto go wypróbować. Produkty niezbędne do przygotowania kukurydzy pieczonej dostępne są w większości sklepów spożywczych - jednak tylko w sezonie.

Alergeny w kukurydzy z piekarnika

Lista alergenów dla kukurydzy z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze kukurydzy z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Kukurydza z piekarnika to doskonała propozycja na smaczny dodatek do obiadu lub na przekąskę. Koniecznie przygotuj ją z dodatkiem masła oraz przypraw.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
141.19
282.37
Białko (g)
3.11
6.22
Fenyloalanina (mg)
0.14
0.28

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
21.86
43.73
Węglowodany przyswajalne (g)
19.26
38.52
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.60
5.21

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
6.38
12.77
Tłuszcze nasycone (g)
3.98
7.97
Tłuszcze nienasycone (g)
2.40
4.80
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.85
3.69
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.55
1.11
Cholesterol (mg)
15.00
30.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
47.72
95.44
Witamina B6 (mg)
0.17
0.33
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.02
Witamina C (mg)
6.70
13.40
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
48.67
97.35
Tiamina (mg)
0.09
0.19
Ryboflawina (mg)
0.09
0.17
Niacyna (mg)
1.57
3.13
Foliany (µg (mcg))
37.42
74.84
Beta karoten (µg (mcg))
12.88
25.77

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
5.42
10.84
Potas (mg)
275.16
550.33
Wapń (mg)
5.40
10.79
Fosfor (mg)
82.60
165.21
Magnez (mg)
29.91
59.81
Żelazo (mg)
0.63
1.27
Cynk (mg)
0.66
1.31
Miedź (mg)
0.05
0.10
Mangan (mg)
0.15
0.30
Szacunkowy indeks glikemiczny kukurydzy z piekarnika 52
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kukurydzy z piekarnika

Koszt składników
13.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kukurydza (kolba)
400 g
2 sztuki
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Koszt składników
13.00