Kukurydza z grilla

Opublikowano: 02.04.2021 r., 13:32 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kukurydza z masłem na stole.
Kukurydza z grilla
Kukurydza z grilla to idealny dodatek do dań grillowych lub jako grillowane warzywo do obiadu. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego koniecznie go wypróbuj.
Przygotowanie 10 min
Grillowanie 40 min
224 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
52
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Kukurydza (kolba) - 4 sztuki (800 g)
  • Masło roślinne (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
grill

Przepis na kukurydzę z grilla krok po kroku

Kukurydzę obierz z liści, natrzyj masłem wymieszanym z solą.

Gotową kukurydzę grilluj na ruszcie rozgrzanego grilla po 10 minut z każdej strony.

Jak oceniasz przepis na kukurydzę z grilla
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób

Więcej informacji na temat kukurydzy z grilla

Kukurydza z grilla to idealna propozycja na włączenie do diety warzyw nawet podczas grillowania ze znajomymi czy rodziną. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga od Ciebie dużego doświadczenia kulinarnego. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs z grilla lub jako posiłek dla osób na diecie wegańskiej czy wegetariańskiej. Pewnie zastanawiasz się jak przygotować kukurydzę na grilla - nic bardziej prostego. Wystarczy, że przygotujesz kolby kukurydzy, masło roślinne i ulubione przyprawy (w przepisie wykorzystamy tylko sól, jednak możesz dodać jeszcze inne przyprawy). Sól wymieszaj dokładnie z masłem i posmaruj nim kukurydzę, która trafi później w folii aluminiowej na ruszt grilla. Kukurydzę na grilla możesz przygotować w dwóch odsłonach, w pierwszej jako kukurydza gotowana na grilla lub w drugiej bez gotowania. Teraz rodzi się pytanie jak grillować kukurydzę - należy piec ją z każdej strony po 10 minut.

Kolba kukurydzy jest warzywem dość słodkim i pełnym wielu składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Stanowi ona symbol kuchni meksykańskiej, ponieważ występuje w wielu odsłonach i w wielu daniach tego regionu. Znajdziemy w niej luteinę i zeaksantynę, związki, które są cenne dla naszego wzroku, ponieważ wpływają na poprawę widzenia oraz zmniejszają ryzyko rozwoju chorób związanych z narządem wzroku. Dodatkowo kukurydza zawiera żelazo, które spożywane w odpowiednich ilościach zapobiega rozwojowi anemii z powodu niedoboru tego składnika mineralnego. W tym przepisie użyjemy świeżej kukurydzy, jeśli jednak jako dodatek do dań używasz kukurydzy z puszki to zwróć uwagę czy nie ma ona dodatkowej zawartości cukru. Kukurydza z puszki zawiera również mniejsze ilości składników odżywczych niż ta świeża.

Podsumowując kukurydza grillowana to idealna propozycja na dodatek do mięs z grilla lub jako danie grillowe dla osób na diecie wegańskiej czyt wegetariańskiej. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga dużej ilości czasu do jego przygotowania. Kukurydza jest produktem wartościowym w naszej diecie, dlatego warto wypróbować ten przepis.

Alergeny w kukurydzy z grilla

Lista alergenów dla kukurydzy z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kukurydzę z grilla

Wartości odżywcze kukurydzy z grilla

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
112.43
224.86
Białko (g)
3.14
6.27

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
22.38
44.76
Węglowodany przyswajalne (g)
19.71
39.43
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.67
5.33

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
2.86
5.72
Tłuszcze nasycone (g)
0.80
1.59
Tłuszcze nienasycone (g)
2.06
4.13
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.71
1.42
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.35
2.70
Tłuszcze trans (g)
0.03
0.05

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6 (mg)
0.17
0.34
Witamina C (mg)
6.86
13.71
Tiamina (mg)
0.66
1.31
Ryboflawina (mg)
0.09
0.17
Niacyna (mg)
1.60
3.20
Foliany (µg (mcg))
38.14
76.29

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
38.86
77.71
Potas (mg)
280.81
561.62
Wapń (mg)
3.90
7.81
Fosfor (mg)
83.05
166.10
Magnez (mg)
30.52
61.05
Żelazo (mg)
0.65
1.30
Cynk (mg)
0.67
1.34
Miedź (mg)
0.05
0.10
Mangan (mg)
0.15
0.31
Szacunkowy indeks glikemiczny kukurydzy z grilla 52
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kukurydzy z grilla

Koszt składników
21.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kukurydza (kolba)
800 g
4 sztuki
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 800 g
Masło roślinne
40 g
5.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
0.49
Za 40 g
Koszt składników
21.50