Kugelis

Opublikowano: 26.01.2022 r., 21:36 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
kugelis
Kugelis
Kugelis to tradycyjna babka z ziemniaków, poznaj ten tradycyjny i prosty przepis na danie z ziemniaków.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 45 min
128 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
95
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Ziemniaki późne (1000 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Boczek wieprzowy bez kości - 1 kawałek (200 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Śmietana 18% - 1/2 opakowani (90 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, foremka keksówka

Przepis na kugelis krok po kroku

Ziemniaki obierz ze skóry i zetrzyj na tarce w drobne paski.

Boczek i cebulę drobno pokrój i zeszklij na patelni.

Połowę skwarków z cebulą przełóż do keksówki, dodaj starte ziemniaki, wbij jajka i dodaj śmietanę. Całość dokładnie wymieszaj.

Upiecz babkę w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach.

Babkę podawaj z resztą skwarek.

Jak oceniasz przepis na kugelis
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,9% osób

Więcej informacji na temat kugelis

Z kuchni całego świata, mamy tendencje do skupiania się na tych najpopularniejszych, jak kuchnia włoska, francuska czy śródziemnomorska. Zapominamy jednak o tych mniejszych, ale równie ciekawych przypadkach, jak kuchnia wschodnioeuropejska, której świetnym przykładem jest kuchnia litewska. A dzisiaj pozwolimy sobie na odrobinę rozpusty kalorycznej właśnie w litewskim wydaniu. O czym mówię, to kugelis. Niezwykle popularna babka ziemniaczana, która ze znaną nam babką ma tak naprawdę niewiele wspólnego. Jest to niezwykle sycące i kaloryczne danie. Na kugelis składają się ziemniaki (w sporej ilości), słonina lub boczek, mleko, jajka, mąka, cebula oraz sól i pieprz. Przygotowanie tego dania jest raczej proste. Słoninę lub boczek pokrojony na mniejsze kawałeczki podsmażamy na delikatnym ogniu przez kilka minut, by po chwili ją wyciągnąć i na papierze odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Na tej samej patelni należy zeszklić skrojoną cebulkę. W czasie jak cebulka się podsmaża, przechodzimy do przygotowania ziemniaków i nastawienia mleka do zagotowania. Dokładnie oczyszczone ziemniaki ścieramy na tarce, zalewamy je wrzącym mlekiem i na chwilę je odstawiamy. Po upływie kilku minut dodajemy resztę składników, jajka, mąkę, podsmażoną cebulkę oraz boczek/słoninę. Składniki bardzo dokładnie mieszamy, przyprawiając solą i pieprzem. Całą naszą masę przekładamy do natłuszczonego szkła żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego do dwustu stopni piekarnika na czas około pięćdziesięciu minut. Po wyjęciu otrzymujemy idealnie upieczoną babkę ziemniaczaną. Trzeba przyznać, że ze składników łatwo dostępnych, można zrobić coś naprawdę ciekawego i niecodziennego. Kugelis idealnie nadaje się do podawania z kwaśną śmietaną lub z ciemnym litewskim chlebem. Niezwykle kaloryczne danie z łatwością zaspokaja wielki apetyt i podbija kubki smakowe ludzi lubujących się w kuchni wschodnioeuropejskiej. Jak wspomnieliśmy wcześniej, przepis jest w istocie łatwy i absolutnie nie wymyślny, więc pozostaje nic innego, jak tylko się brać do pichcenia! Życzymy smacznego!

Alergeny w kugelis

Lista alergenów dla Kugelis przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze kugelis

na 100g gotowej potrawy

Danie jest w całości wykonane z ziemniaków, które charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym, co będzie ważną informacją dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
128.77
128.77
Białko (g)
4.33
4.33

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
12.62
12.62
Węglowodany przyswajalne (g)
11.11
11.11
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.51
1.51

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
6.87
6.87
Tłuszcze nasycone (g)
3.22
3.22
Tłuszcze nienasycone (g)
3.65
3.65
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.66
2.66
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.98
0.98
Cholesterol (mg)
39.62
39.62

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
20.64
20.64
Witamina B6 (mg)
0.26
0.26
Witamina B12 (µg (mcg))
0.14
0.14
Witamina C (mg)
13.68
13.68
Witamina D (µg (mcg))
0.20
0.20
Witamina E (mg)
0.17
0.17
Retinol (µg (mcg))
20.46
20.46
Tiamina (mg)
0.10
0.10
Ryboflawina (mg)
0.08
0.08
Niacyna (mg)
1.26
1.26
Foliany (µg (mcg))
15.07
15.07
Beta karoten (µg (mcg))
2.23
2.23

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
116.67
116.67
Potas (mg)
337.49
337.49
Wapń (mg)
20.50
20.50
Fosfor (mg)
81.15
81.15
Magnez (mg)
19.21
19.21
Żelazo (mg)
0.74
0.74
Cynk (mg)
0.48
0.48
Miedź (mg)
0.09
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny kugelis 95
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kugelis

Koszt składników
23.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1000 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Boczek wieprzowy bez kości
200 g
1 kawałek
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Śmietana 18%
90 g
1/2 opakowani
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.99
Za 90 g
Koszt składników
23.20