Kugelis
- Ziemniaki późne (1000 g)
- Jajko (2 szt.)
- Boczek wieprzowy bez kości - 1 kawałek (200 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Śmietana 18% - 1/2 opakowani (90 g)
Przepis na kugelis krok po kroku
Ziemniaki obierz ze skóry i zetrzyj na tarce w drobne paski.
Boczek i cebulę drobno pokrój i zeszklij na patelni.
Połowę skwarków z cebulą przełóż do keksówki, dodaj starte ziemniaki, wbij jajka i dodaj śmietanę. Całość dokładnie wymieszaj.
Upiecz babkę w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach.
Babkę podawaj z resztą skwarek.
- Babeczka cytrynowa
- Babka piaskowa
- Babka ziemniaczana
- Babka cytrynowa
- Babka wielkanocna
- Muffiny bananowe
- Muffinki bananowe
- Ciasto cytrynowe
- Babka na oleju
- Babka majonezowa
- Babka gotowana
- Babka piaskowa wilgotna
- Babka jogurtowa
- Babeczki wielkanocne
- Babeczki z budyniem
- Babka cytrynowa wilgotna
- Babka marmurkowa
- Babka zebra
- Przepisy na babki
Więcej informacji na temat kugelis
Z kuchni całego świata, mamy tendencje do skupiania się na tych najpopularniejszych, jak kuchnia włoska, francuska czy śródziemnomorska. Zapominamy jednak o tych mniejszych, ale równie ciekawych przypadkach, jak kuchnia wschodnioeuropejska, której świetnym przykładem jest kuchnia litewska. A dzisiaj pozwolimy sobie na odrobinę rozpusty kalorycznej właśnie w litewskim wydaniu. O czym mówię, to kugelis. Niezwykle popularna babka ziemniaczana, która ze znaną nam babką ma tak naprawdę niewiele wspólnego. Jest to niezwykle sycące i kaloryczne danie. Na kugelis składają się ziemniaki (w sporej ilości), słonina lub boczek, mleko, jajka, mąka, cebula oraz sól i pieprz. Przygotowanie tego dania jest raczej proste. Słoninę lub boczek pokrojony na mniejsze kawałeczki podsmażamy na delikatnym ogniu przez kilka minut, by po chwili ją wyciągnąć i na papierze odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Na tej samej patelni należy zeszklić skrojoną cebulkę. W czasie jak cebulka się podsmaża, przechodzimy do przygotowania ziemniaków i nastawienia mleka do zagotowania. Dokładnie oczyszczone ziemniaki ścieramy na tarce, zalewamy je wrzącym mlekiem i na chwilę je odstawiamy. Po upływie kilku minut dodajemy resztę składników, jajka, mąkę, podsmażoną cebulkę oraz boczek/słoninę. Składniki bardzo dokładnie mieszamy, przyprawiając solą i pieprzem. Całą naszą masę przekładamy do natłuszczonego szkła żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego do dwustu stopni piekarnika na czas około pięćdziesięciu minut. Po wyjęciu otrzymujemy idealnie upieczoną babkę ziemniaczaną. Trzeba przyznać, że ze składników łatwo dostępnych, można zrobić coś naprawdę ciekawego i niecodziennego. Kugelis idealnie nadaje się do podawania z kwaśną śmietaną lub z ciemnym litewskim chlebem. Niezwykle kaloryczne danie z łatwością zaspokaja wielki apetyt i podbija kubki smakowe ludzi lubujących się w kuchni wschodnioeuropejskiej. Jak wspomnieliśmy wcześniej, przepis jest w istocie łatwy i absolutnie nie wymyślny, więc pozostaje nic innego, jak tylko się brać do pichcenia! Życzymy smacznego!
Alergeny w kugelis
Lista alergenów dla Kugelis przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
Wartości odżywcze kugelis
Danie jest w całości wykonane z ziemniaków, które charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym, co będzie ważną informacją dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.