Częste zapytania
Pokaż więcej
Posiłki
Desery
Pokaż więcej
Smak
Diety
Pokaż więcej

Kuchnia wietnamska

Kuchnia wietnamska urzeka swoją różnorodnością, świeżością i zdolnością do harmonijnego łączenia smaków. Charakteryzuje się intensywnymi aromatami ziół, aromatycznymi przyprawami oraz zbalansowanymi smakami słodkimi, kwaśnymi, słonymi i pikantnymi. Typowe dania to pho - aromatyczny rosół z wołowiną lub kurczakiem, bun cha - grillowane wieprzowe kotleciki serwowane z makaronem ryżowym i świeżymi ziołami, oraz banh mi - chrupiące bagietki z różnorakimi farszami. Niezwykle popularne są także spring rolls, zarówno w wersji smażonej, jak i świeżej, często z dodatkiem krewetek lub wieprzowiny. Przygotowanie wietnamskich potraw w domu jest nie tylko satysfakcjonujące, ale i stosunkowo proste dzięki powszechnie dostępnym składnikom. W kolejnych przepisach odkryjemy tajniki tych wyjątkowych dań, oddając hołd prostocie i finezji kuchni wietnamskiej.