Częste zapytania
Pokaż więcej
Posiłki
Desery
Pokaż więcej
Smak
Diety
Pokaż więcej

Kuchnia litewska

Kuchnia litewska to harmonijne połączenie tradycji oraz regionalnych smaków, które od wieków zachwycają lokalnych mieszkańców i turystów. Charakterystyczne dla niej są dania oparte na ziemniakach, mięsie, rybach i produktach mlecznych. Wśród tradycyjnych potraw warto wymienić cepeliny – duże kluski ziemniaczane nadziewane mięsem lub twarogiem, chłodnik litewski – orzeźwiającą zupę na bazie buraków i kefiru, czy kibinai – delikatne pierogi z mięsem charakterystyczne dla regionu Karaimów. Sposoby podania litewskich potraw są proste, lecz pełne ciepła – często towarzyszą im świeże, sezonowe warzywa oraz pyszne, domowe pieczywo. Przygotowując litewskie dania, warto pamiętać o korzystaniu z lokalnych, naturalnych składników i niespiesznym, starannym procesie gotowania, który pozwala wydobyć pełnię smaku i aromatu. Zapraszam do odkrywania wyjątkowych receptur litewskiej kuchni, które wprowadzą do Twojego domu niepowtarzalne, regionalne smaki.