Kuchnia orientalna
Kuchnia orientalna, obejmująca tradycje kulinarne krajów Azji, takich jak Chiny, Japonia, Tajlandia, Wietnam, Korea i Indie, zachwyca swoją różnorodnością smaków i technik kulinarnych. Charakteryzuje się wykorzystaniem świeżych warzyw, egzotycznych przypraw i ziół, takich jak imbir, kolendra, kardamon czy kurkuma, oraz unikalnymi sosami, np. sojowym i rybnym. Od wietnamskiego pho, poprzez japońskie sushi, tajskie pad thai, po chińskie dim sum – każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Potrawy są często lekko przyprawione, z dbałością o balans smaków – kwaśnego, słodkiego, słonego i ostrego. W kuchni orientalnej ważne są również odpowiednie techniki gotowania, takie jak stir-fry, gotowanie na parze czy smażenie w głębokim tłuszczu. Poniżej znajdziesz przepisy na kilka klasycznych orientalnych dań, które pozwolą ci przenieść się w świat kulinarnych smaków Dalekiego Wschodu.