Kuchnia chorwacka - charakterystyka, typowe potrawy, przyprawy, przepisy
Chorwacja stanowi popularny kierunek wycieczek wakacyjnych Polaków. Kojarzy się ze słońcem i pięknymi krajobrazami. Lecz Chorwacja ma do zaoferowania także wspaniałą kuchnię i pyszne dania narodowe i regionalne. Dowiedz się czego warto spróbować będąc na wakacjach w Chorwacji oraz jakie proste i łatwe przepisy na dania chorwackie warto przenieść na własny grunt i wypróbować w swojej kuchni.
Tradycyjna kuchnia chorwacka - charakterystyka i popularne potrawy
Jak kształtowała się kuchnia chorwacka
Charakterystyczną cechą kuchni chorwackiej jest duże zróżnicowanie w poszczególnych regionach, gdyż mamy tu zarówno tradycje kuchni śródziemnomorskiej, jak i tradycje kuchni kontynentalnej środkowej Europy. Jedzenie regionalne różni się w zależności od tego czy mamy do czynienia z wybrzeżem czy terenami środkowymi.
Środkowe regiony Chorwacji mają tradycje kulinarne bardziej zbliżone do kontynentalnej kuchni słowiańskiej, węgierskiej lub tureckiej. Charakterystyczną cechą jest stosowanie smalcu i słoniny oraz takich przypraw, jak pieprz, czosnek i papryka. Natomiast regiony nadmorskie wpisują się w kanon kuchni śródziemnomorskiej o starożytnych tradycjach Grecji i Rzymu. Obecna kuchnia tych regionów przypomina kuchnię włoską. Używa się dużo oliwy z oliwek, zaś jako przyprawy króluje majeranek, oregano, gałka muszkatołowa, cynamon, liście laurowe lub rozmaryn. Co ciekawe, kuchnię chorwacką kuchnię można podzielić na 9 osobnych obszarów, gdzie regionalne przepisy i tradycje kulinarne różnią się i nie są znane w innych regionach.
Najciekawsze przepisy na dania i przysmaki chorwackie
Popularne potrawy z mięsa, ryb i owoców morza
Kuchnia chorwacka oferuje duży wybór dań z mięsa, ryb i owoców morza. Mięso jest grillowane, pieczone, smażone i gotowane. Jada się głównie wieprzowinę. Popularne są tu kotlety mielone i szaszłyki oraz paluszki z mielonego mięsa. Z ryb popularne jest mięso rekina, dorady, oraz langusty, małże, ośmiornice, ostrygi, homary i kalmary, choć warto wiedzieć, że ryby i owoce morza są droższe niż mięso. W Chorwacji istnieje też bogata tradycja wyrobu wędlin, które są mocno przyprawione i produkowane głównie z wieprzowiny. Można tam zjeść takie przysmaki jak suszona szynka prsut, która przypomina szynkę parmeńską prosciutto.
Klasycznym przysmakiem i daniem fast food są znane z Bałkanów kebabcze, czyli chorwackie cevapcici. Są to grillowane paluszki z siekanego lub mielonego mięsa. Kebabcze nie są daniem typowo chorwackim, lecz jada się je wszędzie w krajach południowo-środkowej Europy. Podaje się je z przetworami mlecznymi, jak śmietana, turecki kajmak lub serem feta. Czasem też podaje się je z chlebkiem pita lub frytkami. Popija się go ajranem, kefirem lub piwem.
Dania z warzyw
W Chorwacji zachowała się tradycja dań pasterskich jakimi się jednogarnkowe potrawki i gulasze. Często są one gotowane przez mężczyzn na wolnym powietrzu, w kociołkach nad ogniem. Potrawy te zawierają głównie warzywa i niewielki dodatek mięsa. W regionach kontynentalnych zabiela się je śmietaną, zaś na wybrzeżu przed podaniem dodaje się oliwę z oliwek.
Przed głównym daniem podaje się lekkie zupy. Najczęściej są to warzywne zupy na wywarze mięsnym. Bardzo popularna jest zupa minestra typowa dla wybrzeża Adriatyku. Popularne są także nadziewane papryki.
Potrawy mączne
Jak w każdym kraju europejskim, także w Chorwacji podstawą wyżywienia jest chleb i bułki. Chorwackie pieczywo przypomina bardziej tradycyjne wypieki Europy środkowej. Turystów z Polski zachwyca jego świeżość i wspaniały smak.
W Chorwacji dużą rolę odgrywa jedzenie ludowe, jakim są wszelkiego rodzaju pasty, makarony, kluski, czyli wyroby mączne. Klasycznym daniem wywodzącym się z kultury ludowej są żganci, czyli rodzaj polenty podawanej ze śmietaną lub ze smażonym bekonem.
Bardzo popularnym daniem jest strukli, która przypomina austriacką struclę, lecz robi się ją na różne sposoby z różnym nadzieniem. Strukli robi się z pszennego ciasta, które jest rozwałkowywanie lub rozciągane na bardzo cienki placek, który następnie wypełnia się farszem zawija, tnie na mniejsze części i piecze lub gotuje. Farsz najczęściej robi się z sera na słodko.
Do klasyki dań mącznych należy burek popularny w krajach bałkańskich i Turcji. Jest to tradycyjne danie ludowe regionu Europy środkowo-południowej. Burek stanowi tłusty, zawijany placek z ciasta przypominającego ciasto filo lub francuskie. Tradycyjnym nadzieniem jest mięso, lecz obecnie robi się go także ze szpinakiem, serem, ziemniakami lub na słodko z jabłkami.
Chorwackie słodkie przysmaki, ciasta i desery
Podobnie jak w Polsce, przysmakiem na słodko w Chorwacji są naleśniki jadanie na różne sposoby z różnymi rodzajami nadzienia. Pysznym daniem na słodko jest rodzaj austriackiego strudla, czyli savijaca, które w wersji na słodko robi się z wiśniami, jabłkiem, serem, lub czekoladą i podaje posypaną cukrem pudrem. Nieco podobnym daniem jest strukli, które jada się na obiad, często na słodko z serem.
W całej Chorwacji znane są fritule, czyli małe pączki. Z Bałkanów pochodzą też ustipci, czyli małe racuszki smażone na głębokim tłuszczu. Piecze się także zawijane słodkie rolady z tłuczonymi orzechami lub z makiem. Przypominają one tradycyjne, polskie makowce.