Przepis na kubdari krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, kolendra nasiona mielone
To będzie niezbędne
piekarnik, tarka, duża miska, papier do pieczenia, czajnik

Do miski wsyp mąkę, drożdże i cukier. Dodaj olej i wlej szklankę ciepłej, ale nie gorącej wody. Całość wymieszaj razem.

Ciasto wyrób delikatnie rękami i odstaw na 30 - 40 minut w ciepłe miejsce.

Mięso włóż do dużej miski. Przypraw je solą, pieprzem, kolendrą i papryką.

Cebulę i czosnek obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj je do mięsa, następnie dokładnie wymieszaj.

Ciasto podziel na 4 mniejsze części.

Każdą z części napełnij na środku farszem, następnie zwiń boki do środka, by przykryć mięso.

Z każdej części uformuj w rękach okrągły, nieco spłaszczony placek.

Placki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 25 minut.

Kubdari podane na drewnianej desce.
kubdari
Koszt przygotowania dania
22.84 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
943 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
76

Kubdari - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kubdari

Kubdari to odmiana chaczapuri, gruzińskiego placka drożdżowego, z dodatkiem mięsa mielonego. To danie wspaniale wygląda i pachnie, ale jeszcze lepiej smakuje. Będzie dobrą alternatywą dla osób, które kochają mięso, gdyż najbardziej popularna wersja tego dania go nie zawiera. Dodatek mięsa mielonego sprawia, że całość jest naprawdę sycąca i bardzo smaczna. Idealnie sprawdzi się na obiad czy kolację. Można go przygotowywać również na spotkania z przyjaciółmi.

Kubdari jest plackiem na bazie ciasta drożdżowego, który wypełniony jest po brzegi mięsem, cebulą, a także dużą ilością aromatycznych przypraw. Głównie papryką, a także mieloną kolendrą. Kolendra jest jedną z najpopularniejszych przypraw używanych w kuchni gruzińskiej. To właśnie jej smak dominuje w większości pysznych i sycących dań, które są w niej oferowane. Wygląda dokładnie jak chaczapuri, a jedynym co go od niego różni jest nadzienie. Kubdari wypełnione jest mięsem. Najczęściej używa się do tego mięsa wieprzowego, czasami również jagnięciny. W tym przepisie podana jest wersja wieprzowa, gdyż jest to mięso znacznie bardziej popularne i łatwiej dostępne, jednak zgodnie z preferencjami można je zamieniać na inne rodzaje. W tym wydaniu nie sprawdzi się drób, gdyż jest zbyt delikatny, a po obróbce termicznej staje się bardzo suchy. Pierwotnie, do tego przepisu używa się mięsa niepoddanego obróbce, dzięki temu we wnętrzu tworzy się smaczny bulion, który nadaje tej potrawie jeszcze więcej smaku. Choć zwykle raczej używa się mięsa pokrojonego na grube kawałki, najprostszym sposobem jest wykorzystanie mięsa mielonego. By całość dobrze się komponowała, cebulę dobrze jest zetrzeć na tarce o małych oczkach.

Kubdari, choć wydaje się małe, jest niezwykle sycące. To ze względu na bogate nadzienie, ale również drożdżowy placek. Jego przygotowanie nie zabiera zbyt dużo czasu, a ciasto nie musi długo wyrastać. Choć w przepisie używa się suchych drożdży, można również wykorzystać świeże. W takim wypadku wcześniej należy przygotować zaczyn z ciepłym mlekiem, by mogły zacząć pracować.

To danie na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom dań mięsnych i bardzo aromatycznych. Jest smaczne i niezwykle sycące.

Wartości odżywcze kubdari

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(334g)
Energia (kalorie)
282.35 kcal
943.06 kcal
Białko
14.78 g
49.37 g

Węglowodany w kubdari

Na 100g
Na porcję
(334g)
Węglowodany
28.74 g
95.99 g
Węglowodany przyswajalne
28.50 g
95.18 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(334g)
Tłuszcz
11.78 g
39.35 g
Tłuszcze nasycone
6.00 g
20.05 g
Tłuszcze nienasycone
5.78 g
19.30 g

Witaminy w przepisie na kubdari

Na 100g
Na porcję
(334g)
Witamina B6
0.23 mg
0.76 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.42 mg
1.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.26 mg
0.87 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
4.88 mg
16.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
68.19 µg (mcg)
227.75 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kubdari

Na 100g
Na porcję
(334g)
Sód
36.35 mg
121.42 mg
Potas
208.76 mg
697.26 mg
Wapń
19.22 mg
64.21 mg
Fosfor
136.04 mg
454.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
23.50 mg
78.48 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
3.15 mg
10.52 mg
Cynk
2.67 mg
8.91 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.11 mg
0.37 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kubdari 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kubdari

Lista alergenów dla kubdari przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania kubdari

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Drożdże suche
5 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 5 g
Cukier
5 g
1 łyżeczka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Olej rzepakowy
15 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.10
Za 15 ml
Mięso mielone wołowe
700 g
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
19.25
Za 700 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
42.00
Jak oceniasz przepis na kubdari
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób