Kruszonka z płatków owsianych
- Płatki owsiane - 1 szklanka (100 g)
- Syrop klonowy - 4 łyżki (40 g)
- Olej kokosowy - 3 łyżki (30 ml)
Przepis na kruszonkę z płatków owsianych krok po kroku
Wszystkie składniki przekładamy do pojemnika od blendera.
Całość blendujemy do połączenia się składników oraz rozdrobnienia się płatków owsianych.
Kruszonkę przekładamy na wcześniej przygotowany deser.
Więcej informacji na temat kruszonki z płatków owsianych
Pyszna kruszonka z płatków owsianych to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się do ciasta lub innych deserów. Kruszonka z płatków owsianych z dodatkiem soku z cytryny, syropu klonowego oraz oleju kokosowego jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepszy dodatek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić ją o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić kruszonkę z płatków owsianych? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku wszystkie składniki – płatki owsiane, sok z cytryny, syrop klonowy oraz olej kokosowy przekładamy do pojemnika od blendera. Całość blendujemy do połączenia się składników oraz rozdrobnienia się płatków owsianych. Kruszonkę przekładamy na wcześniej przygotowany deser.
Sprawdzony przepis na kruszonkę z płatków owsianych nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z płatków owsianych, które mają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Są przede wszystkim produktem bezglutenowym, dzięki czemu osoby z alergią lub celiakią mogą swobodnie włączyć je do diety. Ponadto zawierają duże ilości białka oraz błonnika pokarmowego. Są również doskonałym źródłem witamin z grupy B oraz K, D, E i kwasu foliowego, a także minerałów, czyli wapnia, magnezu, żelaza i cynku. Płatki mają również niski indeks glikemiczny, dlatego są idealne dla osób chorujących na cukrzycę. Dzięki błonnikowi oraz beta – glukanowi chronią nas przed podwyższonym stężeniem cholesterolu we krwi.
Dietetyczna kruszonka odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na zdrowy dodatek do ciast i deserów na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w kruszonce z płatków owsianych
Lista alergenów dla kruszonki z płatków owsianych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Płatki owsiane
Wartości odżywcze kruszonki z płatków owsianych
Kruszonka posiada średni IG, przez co powinniśmy przygotowywać ją raz na jakiś czas.
Energia i białka
(170g)
Węglowodany
(170g)
Tłuszcze
(170g)
Witaminy
(170g)
Składniki mineralne
(170g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.