Przepis na kruszonkę z thermomixu krok po kroku

Składniki
Przyprawy
cukier
To będzie niezbędne
thermomix

Do naczynia Thermomixa dodaj mąkę, cukier, pokrojone na kawałki masło oraz cukier waniliowy.

Wymieszaj przez 10 sekund / obroty 6.

Przełóż do innego naczynia i schłodź w lodówce przez przynajmniej 20 minut.

Aby posypać nią przygotowywane ciasto rozetrzyj kruszonkę w palcach.

Kruszonka Thermomix na upieczonym cieście w białym naczyniu
Kruszonka Thermomix
Koszt przygotowania dania
1.91 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
860 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
90

Kruszonka Thermomix - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kruszonce z Thermomixu

Przepis na kruszonkę z Thermomixa wymaga tylko trzech składników. Do jego wykonania potrzebujesz masła, mąki i cukru. W zależności od tego, czy chcesz by kruszonka, miała dodatkowo smaczny aromat, to możesz użyć cukru waniliowego.

W sklepach można spotkać najczęściej cukier wanilinowy. Jest to tzw. chemiczna podróbka prawdziwego cukru waniliowego. Wanilina jest to środek syntetyczny pozyskiwany z ligniny. Nie ma tak mocnego aromatu, jak wanilia, ale stosowana jest na dużo większą skalę, ponieważ jest dużo tańsza. Wanilia to roślina z rodziny storczykowatych. Jej owoce, czyli laski wanilii osiągają wartość do 30 zł za sztukę. Dlatego też producenci żywności częściej sięgają po wanilinę, a na półkach sklepowych można znaleźć tani cukier wanilinowy.

Cukier waniliowy jest dość drogim produktem, ale można spokojnie przygotować go samodzielnie za około 12 złotych, gdy ta sama ilość w sklepie kosztować będzie około 60 złotych. Do jego wykonania potrzebujesz laskę wanilii i 300 g cukru lub słodzika. Laskę przekrój na pół i wyskrob nasiona. Następnie pozostałą pokrywę nasienną pokrój na małe kawałki. Całość wrzuć do cukru, zamknij naczynie i mocno potrząśni,j aż kawałki wanilii pomieszają się z cukrem. Takie słodzidło gotowe jest po około dwóch tygodniach, gdy nabierze wspaniałego aromatu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kruszonkę w Thermomixie, to wystarczy, że wszystkie składniki wymieszasz przez 10 sekund na obrotach 6. Tak wykonaną należy schłodzić przez przynajmniej 20 minut przed użyciem. Jak widzicie to naprawdę prosty przepis na dodatek do ciasta, wypieków np. drożdżowych czy innych deserów. Ta szybka kruszonka świetnie sprawdzi się również do zapiekania owoców. Wystarczy, że w naczyniu żaroodpornym umieścisz pokrojone owoce, a wierzch pokryje kruszonka Thermomix. Tak przygotowane piecz przez około 25-30 minut w 190 stopniach. Ten szybki deser to świetny pomysł na słodką i zdrową przekąskę.

Jeśli chcesz, zamiast cukru możesz do jej przygotowania użyć np. ksylitolu, a mąkę krupczatkę zamienić na mąkę kokosową. To pozwoli dopasować ją do Twoich potrzeb i stanu zdrowia.

Wartości odżywcze kruszonki z Thermomixu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kalorie)
477.86 kcal
860.15 kcal
Białko
3.45 g
6.21 g
Fenyloalanina
0.16 mg
0.29 mg

Węglowodany w kruszonce z thermomixu

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany
60.80 g
109.43 g
Węglowodany przyswajalne
60.13 g
108.24 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.66 g
1.19 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz
25.20 g
45.37 g
Tłuszcze nasycone
16.96 g
30.53 g
Tłuszcze nienasycone
8.24 g
14.84 g
Tłuszcze jednonasycone
7.18 g
12.92 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.07 g
1.92 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
65.69 mg
118.25 mg

Witaminy w przepisie na kruszonkę z thermomixu

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina A
209.00 µg (mcg)
376.20 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.01 mg
0.02 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.05 µg (mcg)
0.09 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.71 mg
1.28 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Retinol
205.03 µg (mcg)
369.05 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.35 mg
0.63 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.18 mg
0.33 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.65 mg
4.78 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Foliany
73.25 µg (mcg)
131.85 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Beta karoten
48.28 µg (mcg)
86.90 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kruszonkę z thermomixu

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód
4.42 mg
7.95 mg
Potas
48.72 mg
87.70 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Wapń
13.06 mg
23.50 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Fosfor
40.39 mg
72.70 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Magnez
6.83 mg
12.30 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.87 mg
5.16 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Cynk
0.27 mg
0.49 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.11 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kruszonki z Thermomixu 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kruszonce z Thermomixu

Lista alergenów dla kruszonki z Thermomixu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka krupczatka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania kruszonki z Thermomixu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka krupczatka
70 g
3.20
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 70 g
Cukier
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Masło
55 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.38
Za 55 g
Cukier waniliowy
5 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 5 g
Liczba porcji:
Koszt składników
11.30
Jak oceniasz przepis na kruszonkę z thermomixu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób