Kruszaniec
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (320 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Cukier - 1 szklanka (250 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
- Jajko (5 szt.)
- Drożdże świeże (25 g)
- Cukier puder (80 g)
- Jabłko (1000 g)
- Kakao 16% (proszek) - 1 łyżka (15 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 1 łyżka (15 g)
Przepis na kruszaniec krok po kroku
Mąkę pszenną przesiej, wsyp cukier puder i proszek do pieczenia. Wbij żółtka i masło. Zagnieć całość.
Masę podziel na trzy równe porcje. Do jednej z nich dodaj kakao, wymieszaj. Włóż ciasto do zamrażarki na ok. 45 minut.
Jedną część ciasta bez kakao wyciągnij i zetrzyj na tarce na dno blaszki. Upiecz w piekarniku przez 15 minut w 180 st. C.
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Wymieszaj z 2 łyżkami cukru. Wyłóż jabłka na upieczony spód.
Wyciągnij ciemną część ciasta i zetrze na tarce.
Białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo cukier. Na koniec wsyp też mąkę ziemniaczaną. Pianę wyłóż na ciasto.
Na wierzch zetrzyj ostatnią część ciasta z zamrażarki. Upiecz ciasto w piekarniku przez 50 minut w 180 st.C.
-
Ciasto z truskawkami
-
Placek z truskawkami
-
Tarta z truskawkami
-
Szybkie ciasto z truskawkami budyniowe
-
Ciasto jogurtowe z truskawkami
-
Sernik na zimno z truskawkami
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Biszkopt z truskawkami
-
Ciasto ucierane z truskawkami
-
Naked cake
-
Tort truskawkowy
-
Kruszon
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Rolada biszkoptowa
-
Ciasto drożdżowe z truskawkami
-
Kruche ciasto z truskawkami
-
Ciasto z truskawkami i budyniem
-
Prosty sernik na zimno
-
Ciasto z truskawkami
Więcej informacji na temat krusząca
Ciepły i pachnący kruszaniec to prawdziwy rarytas dla smakoszy domowych wypieków. Ciasto kruszaniec znany również jako placek z owocami zyskuje popularność dzięki swojej prostocie wykonania i możliwości zastosowania różnych owoców. Nasz prosty przepis na domowe ciasto będzie pyszne z truskawkami, ale też z innymi mrożonymi owocami lub tak jak w naszym przypadku z dodatkiem jabłek. Oto przepis na kruszaniec, który z łatwością przygotujesz w domu.
Kruszaniec to nieodłączny element domowego wypieku, w których harmonijnie łączą się chrupiąca kruszonka, delikatne ciasto i soczyste owoce. To idealny placek na różne okazje, zawsze dostępny w zaciszu domowej kuchni. Wyjątkowa kombinacja prostoty i smaku sprawia, że jest to jedno z najlepszych ciast do przygotowania w domu.
Kiedy myślisz o kruszańcu, wyobraź sobie miękkość ciasta, rozpływającą się w ustach kruszonkę i soczyste truskawki lub inne ulubione owoce. To ciasto, które doskonale komponuje się z aromatem świeżo zaparzonej kawy czy herbaty. Jego przygotowanie jest proste, a efekt końcowy – niezwykle satysfakcjonujący.
Kruszaniec z truskawkami czy mrożonymi owocami to doskonały wybór na letnie popołudnie, czy rodzinne spotkanie. Ten domowy wypiek to nie tylko smaczny placek, ale także wyraz sztuki kulinarnego rękodzieła. Wspaniałe połączenie prostoty i smaku sprawia, że kruszańce są cenione przez miłośników tradycyjnych smaków i aromatycznych doznań.
Wiedząc, jak zrobić kruszaniec, możesz cieszyć się tym wyjątkowym wypiekiem zawsze, gdy ochota na coś słodkiego w domu stanie się nie do odparcia. Nie ma nic lepszego niż domowe wypieki, które z łatwością możesz przygotować samodzielnie lub z pomocą domowników. Jeśli już wiesz, jak upiec to najlepsze ciasto w piekarniku wykorzystaj mój przepis.
Alergeny w kruszańcu
Lista alergenów dla krusząca przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze krusząca
Ciasto będzie równie pyszne, jeśli przygotujesz je z truskawkami.
Energia i białka
(70g)
Węglowodany
(70g)
Tłuszcze
(70g)
Witaminy
(70g)
Składniki mineralne
(70g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.