Krupnioki
- Krupniok śląski (300 g)
- Cebula (100 g)
- Olej rzepakowy (45 ml)
Przepis na krupnioki krok po kroku
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę.
Dodaj krupniok i podsmażaj, od czasu do czasu mieszając, aż do całkowitego zmięknięcia kaszanki.
Całość przypraw solą, pieprzem i majerankiem.
Więcej informacji na temat krupnioków
Krupnioki to nic innego jak pyszne kaszanki. Są niezwykle popularne, zwłaszcza w sezonie grillowym, jednak można je przygotować również w domu na patelni. Z tego przepisu dowiesz się jak to zrobić w kilka chwil
Przepis na krupnioki pozwala na stworzenie w domu naprawdę smacznej przekąski, obok której ciężko jest przejść obojętnie. Ze względu na wyjątkowy smak ma wielu zwolenników, którzy nie wyobrażają sobie grillowania bez niej. Dlatego w sezonie letnim bardzo szybko znika z półek sklepowych. Tradycyjnie wyrabiana jest z kaszy i podrobów, dlatego jest bardzo sycąca i odżywcza, a także zawiera wiele składników mineralnych. Głównym jest żelazo, którego niedobór jest bardzo niebezpieczny dla zdrowia organizmu. Oprócz tego w kaszance znajduje się zwykle kasza gryczana lub jęczmienna, dzięki czemu ma ona mnóstwo błonnika.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić krupnioki, by były domowe i pyszne, a przy okazji łatwe, to ten prosty przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Tradycyjne kaszanki można znaleźć w sklepie również pod nazwą krupniok śląski. Przygotowany jest on z kaszą i podrobami. Całość dopełnia krew wieprzowa. Choć wszystkie te składniki mogą brzmieć mało apetycznie, to razem tworzą najlepsze połączenie. To dobre rozwiązanie na kolację. Są tak smaczne, zwłaszcza podane z cebulą czy majerankiem. Wystarczy kilka chwil, by ją przygotować, a ma niesamowity aromat. Kaszanka, choć wygląda jak kiełbasa, nieco się od niej różni. To wyrób wędliniarski, który dla wielu jest propozycją nie do przełknięcia. To dlatego, że składa się na nią kasza, podroby, a także krew. To sprawia, że dla wielu osób wydaje się nieco odrażająca. Jednak ten przepis pozwala przygotować ją tak, by była niezwykle aromatyczna i po prostu dobra. Sprawdzi się dla wszystkich, którzy jeszcze nigdy nie próbowali tego wyrobu. Wyrób ten popularny jest także w kuchni słowackiej, węgierskiej i niemieckiej. Dawniej kaszanki były niezwykle popularne przy okazji świniobicia, gdyż właśnie wtedy dostępna była świeża krew, która jest częścią tego wyrobu. Do kaszanki zwykle dodaje się kaszy gryczanej, dzięki czemu w większości nie zawiera ona glutenu. Do kaszanki dodaje się wiele różnych podrobów, wszystko zależy, skąd właściwie jest nasza wędlina. Czasami dodaje się do niej także słoniny.
Alergeny w krupniokach
Lista alergenów dla krupnioków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na krupnioki
Wartości odżywcze krupnioków
To opcja, która zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(223g)
Węglowodany
(223g)
Tłuszcze
(223g)
Składniki mineralne
(223g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.