Krupnik z pęczakiem

Opublikowano: 20.08.2023 r., 13:28 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa krupnik z pęczakiem.
Krupnik z pęczakiem
Krupnik z pęczakiem to doskonała propozycja na smaczny danie obiadowe dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na krupnik.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie 75 min
359 kcal
Kcal w porcji
375 g
Wielkość porcji
53
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Udko kurczaka bez skóry (500 g)
  • Cebula - 1 średnia sztuka (70 g)
  • Kasza jęczmienna pęczak - 4 łyżki stołowe (60 g)
  • Ziemniaki średnie (400 g)
  • Marchewka - 1 duża sztuka (170 g)
  • Pietruszka (100 g)
  • Seler korzeniowy (50 g)
  • Por (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na krupnik z pęczakiem krok po kroku

Mięso z kurczaka oczyść i włóż do dużego garnka.

Następnie wlej 8 szklanek wody, zagotuj i zszumuj (przy pomocy łyżki usuń szum powstały podczas gotowania mięsa).

Cebulę obierz i dodaj do garnka z mięsem. Dodaj również 3 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy oraz pół łyżeczki soli.

Zawartość garnka gotuj na średniej mocy palnika przez około 30 minut.

Do garnka dodaj kaszę i całość gotuj kolejne 10 minut.

Ziemniaki i marchew obierz i pokrój w kostkę, pietruszkę i seler obierz, pora umyj i pokrój w grube plastry.

Warzywa dodaj do garnka, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Całość gotuj kolejne 30 minut.

Mięso wyciągnij z zupy, obierz je z kości oraz oddziel od chrząstek. Obrane mięso podziel na kawałki i dodaj do zupy.

Gotowy krupnik z pęczakiem podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na krupnik z pęczakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 75,2% osób

Więcej informacji na temat krupniku z pęczakiem

Krupnik z pęczakiem to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Szybka w przygotowaniu zupa świetnie sprawdzi się podana podczas spotkań rodzinnych. Sprawdzony przepis na krupnik z pęczakiem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania zupy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: udka z kurczaka, cebula, kasza jęczmienna pęczak, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler korzeniowy, por, sól, pieprz, ziele angielskie oraz liść laurowy.

A jak zrobić krupnik z pęczakiem? Mięso z kurczaka oczyść i włóż do dużego garnka. Następnie wlej 8 szklanek wody, zagotuj i zszumuj (przy pomocy łyżki usuń szum powstały podczas gotowania mięsa). Cebulę obierz i dodaj do garnka z mięsem. Dodaj również 3 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy oraz pół łyżeczki soli. Zawartość garnka gotuj na średniej mocy palnika przez około 30 minut. Do garnka dodaj kaszę i całość gotuj kolejne 10 minut. Ziemniaki i marchew obierz i pokrój w kostkę, pietruszkę i seler obierz, pora umyj i pokrój w grube plastry. Warzywa dodaj do garnka, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Całość gotuj kolejne 30 minut. Mięso wyciągnij z zupy, obierz je z kości oraz oddziel od chrząstek. Obrane mięso podziel na kawałki i dodaj do zupy. Gotowy krupnik z pęczakiem podawaj na ciepło.

Kasza jęczmienna, poza dodatkiem do krupniku, chętnie wykorzystywana jest jako dodatek do dań głównych. Jest ona bardzo smaczna oraz ma właściwości odżywcze, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Możemy wyróżnić kilka rodzajów kaszy jęczmiennej: pęczak, kaszę łamaną oraz kaszę perłową. Kasza pęczak zawiera składniki mineralne oraz witaminy, do których możemy zaliczyć potas, fosfor, magnez, wapń, sód, żelazo, cynk, mangan, miedź oraz niektóre witaminy z grupy B, witaminę A, E oraz K.

Podsumowując: wiesz już, jak ugotować krupnik z kaszą pęczak. Smaczna zupa świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Najlepsza zupa jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do przygotowania krupniku dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w krupniku z pęczakiem

Lista alergenów dla krupniku z pęczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza jęczmienna pęczak
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze krupniku z pęczakiem

na 100g gotowej potrawy

Krupnik z pęczakiem to doskonała propozycja na pyszną zupę. Kasza pęczak stanowi dobre źródło węglowodanów oraz błonnika pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(375g)
Energia (kcal)
95.96
359.84
Białko (g)
8.23
30.86

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(375g)
Węglowodany (g)
12.08
45.30
Węglowodany przyswajalne (g)
9.91
37.15
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.17
8.15

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(375g)
Tłuszcz (g)
1.66
6.22
Tłuszcze nasycone (g)
0.72
2.70
Tłuszcze nienasycone (g)
0.94
3.52
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.53
2.00
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.41
1.52
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.03
Brak danych dla: kasza jęczmienna pęczak.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
32.50
121.88

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(375g)
Witamina A (µg (mcg))
107.97
404.89
Witamina B6 (mg)
0.29
1.08
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.76
Witamina C (mg)
8.64
32.41
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.29
1.08
Retinol (µg (mcg))
3.57
13.39
Tiamina (mg)
0.08
0.32
Ryboflawina (mg)
0.09
0.35
Niacyna (mg)
2.71
10.15
Foliany (µg (mcg))
17.31
64.93
Beta karoten (µg (mcg))
1042.64
3909.91

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(375g)
Sód (mg)
49.96
187.37
Potas (mg)
308.51
1156.93
Wapń (mg)
19.61
73.55
Fosfor (mg)
106.17
398.14
Magnez (mg)
23.91
89.68
Żelazo (mg)
0.81
3.02
Cynk (mg)
0.90
3.38
Miedź (mg)
0.09
0.35
Szacunkowy indeks glikemiczny krupniku z pęczakiem 53
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania krupniku z pęczakiem

Koszt składników
32.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka bez skóry
500 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 g
Cebula
70 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 70 g
Kasza jęczmienna pęczak
60 g
4 łyżki stołowe
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 60 g
Ziemniaki średnie
400 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Marchewka
170 g
1 duża sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 170 g
Pietruszka
100 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Seler korzeniowy
50 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Por
50 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 50 g
Koszt składników
32.00