Krupnik tradycyjny
- Udko kurczaka bez skóry (500 g)
- Bulion warzywny (200 ml)
- Cebula (100 g)
- Kasza jęczmienna perłowa (100 g)
- Ziemniaki średnie (200 g)
- Seler korzeniowy (50 g)
- Marchewka - 3 sztuki (150 g)
- Koperek (15 g)
- Pietruszka (50 g)
Przepis na krupnik tradycyjny krok po kroku
Kurczaka umyj, osusz i włóż do garnka.
Wlej bulion i zagotuj. Zdejmij szumowiny, dalej gotując.
Cebulę obierz i przekrój na pół. Warzywa korzeniowe obierz i umyj.
Cebulę dodaj do garnka razem z dwoma listkami laurowymi i 4 ziarnami ziela angielskiego.
Przykryj pokrywką i gotuj 30 minut.
W tym czasie ziemniaki pokrój w kostkę, a marchewki, pietruszkę i selera zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Warzywa dodaj do garnka. Wsyp przepłukaną kaszę i gotuj razem 20 minut.
Dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze 15 minut.
Pod koniec gotowania wyłów z zupy mięso i oddziel mięso od kości. Samo mięso rozdrobnij i dodaj do zupy.
Przed samym podaniem dodaj do zupy posiekany koperek.
-
Krupnik
-
Krupnik na żeberkach
-
Krupnik na rosole
-
Krupnik na żołądkach
-
Krupnik z kaszy jaglanej
-
Krupnik wegetariański
-
Krupnik na skrzydełkach
-
Krupnik z ryżem
-
Krupnik dla dzieci
-
Krupnik z kaszy jęczmiennej
-
Krupnik polski
-
Krupnik jaglany
-
Krupnik z grzybami
-
Krupnik z ziemniakami
-
Krupnik na kościach
-
Krupnik z pęczakiem
-
Krupnik z kaszy gryczanej
-
Krupnik
Więcej informacji na temat krupniku tradycyjnego
Czy może być coś lepszego na rozgrzewający obiad niż krupnik tradycyjny? Ten pyszny posiłek to prawdziwy smak dzieciństwa i źródło prawdziwie polskiego smaku.
Przepis na krupnik tradycyjny powinna znać każda pani i każdy pan domu. Taka zupa nie tylko rozgrzeje, ale również zachwyci wszystkich domowników.
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić krupnik tradycyjny to już pokazuje mój sprawdzony przepis. Na początku kurczaka umyj, osusz i włóż do garnka. Wlej bulion i zagotuj. Zdejmij szumowiny, dalej gotując. Cebulę obierz i przekrój na pół. Warzywa korzeniowe obierz i umyj. Cebulę dodaj do garnka razem z dwoma listkami laurowymi i 4 ziarnami ziela angielskiego. Przykryj pokrywką i gotuj 30 minut. W tym czasie ziemniaki pokrój w kostkę, a marchewki, pietruszkę i selera zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Warzywa dodaj do garnka. Wsyp przepłukaną kaszę i gotuj razem 20 minut. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze 15 minut. Pod koniec gotowania wyłów z zupy mięso i oddziel mięso od kości. Samo mięso rozdrobnij i dodaj do zupy. Przed samym podaniem dodaj do zupy posiekany koperek.
Sam widzisz, że ten najlepszy pomysł na zupę jest również bardzo prosty w wykonaniu. Jeśli wiesz już jak ugotować krupnik tradycyjny, to pewnie zainteresuje Cię również jego historia.
Krupnik jest jedną z najstarszych zup w Polsce. Choć przez wieki zmieniała się jego receptura, to niezmiennym pozostaje dodatek kaszy do tej zupy. Nazwa krupnik pochodzi od słowa krupa, które oznacza kaszę poddaną procesowi obłuszczania.
Krupnik tradycyjny przygotowuje się na wywarze drobiowym, wołowym lub warzywnym. Najczęściej do jego przygotowania używa się kaszy jęczmiennej, ale można spotkać wersję z kaszą gryczaną. Ze względu na używane produkty – warzywa korzeniowe i kaszę- jest tanią zupą, stąd jej popularność od wielu, wielu lat. Również przez użyte składniki to zdrowa i lekkostrawna zupa (w wersji drobiowej lub bezmięsnej), dlatego warto po nią sięgać również w okresie jesienno-zimowym, gdy nasza odporność wystawiona jest na próbę niesprzyjających warunków pogodowych.
Koniecznie przygotuj smaczny krupnik tradycyjny na obiad.
Alergeny w krupniku tradycyjnym
Lista alergenów dla krupniku tradycyjnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
- Seler korzeniowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kasza jęczmienna perłowa
Wartości odżywcze krupniku tradycyjnego
Krupnik to zdrowa i lekkostrawna zupa (w wersji drobiowej lub bezmięsnej), dlatego warto po nią sięgać również w okresie jesienno-zimowym, gdy nasza odporność wystawiona jest na próbę niesprzyjających warunków pogodowych.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.