Krupnik na wędzonce
- Boczek wędzony bez kości (150 g)
- Marchewka (180 g)
- Cebula (100 g)
- Bulion drobiowy (1500 g)
- Kasza jęczmienna perłowa (100 g)
Przepis na krupnik na wędzonce krok po kroku
W garnku z grubym dnem rozgrzej olej i usmaż wędzonkę, pokrojoną na kawałki. Marchew pokrój w plasterki, cebulę w kostkę.
Wyjmij zrumienioną wędzonkę i odłóż na bok. Na gorący tłuszcz w rondlu dodaj pokrojoną marchew i cebulę. Smaż do zeszklenia cebuli.
Wlej bulion. Doprowadź do wrzenia. Gdy baza zupy zagotuje się, dodaj kaszę. Zmniejsz ogień i gotuj około 20 minut lub do chwili, gdy kasza będzie ugotowana.
Dodaj majeranek i cząber. Dodaj również usmażoną i odłożoną na później wędzonkę. Podgrzewaj jeszcze około 3-5 minut.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Więcej informacji na temat krupniku na wędzonce
Krupnik na wędzonce to zupa, która na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnej kuchni polskiej. Jest smaczna i szybka w przygotowaniu.
Przepis na krupnik na wędzonce to doskonała opcja dla wszystkich, którzy szukają pomysłu na obiad. To smaczny, ale również bardzo odżywczy wybór. Krupnik jest pyszną i pożywną zupą, która ze względu na duży udział błonnika świetnie nadaje się również dla diabetyków. Jej smak podkręcony został pysznymi warzywami, świeżą natką pietruszki i mięsnym posmakiem. Ta zupa, choć bardzo lekka jest naprawdę bardzo pożywna i sycąca, a to głównie za sprawą obecności kaszy, ziemniaków i mięsa z kurczaka. Jest idealnym pomysłem na pyszną kolację, czy obiad. Pyszny krupnik najlepiej smakuje z kaszą jęczmienną, choć można również użyć innych rodzajów. Na diecie bezglutenowej dobrze sprawdzi się kasza jaglana. Warto użyć drobnej kaszy jęczmiennej, która jest bardziej lekkostrawna i lepiej komponuje się w zupie z innymi produktami. Kasza jęczmienna jest bardzo dobrym źródłem błonnika, a także witamin z grupy B, wapnia, cynku, kwasu foliowego i magnezu. Ze względu na bogactwo składników mineralnych powinna jak najczęściej gościć w menu. Bazą tej zupy oprócz kaszy są warzywa. Dobrze jest dodać do zupy ziemniaków, które sprawią, że całość będzie znacznie bardziej odżywcza i sycąca.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić krupnik na wędzonce, by był pyszny i dobry dla zdrowia, to ten sprawdzony przepis będzie idealnym rozwiązaniem. Dowiesz się z niego jak ugotować zupę na wędzonych kościach, z kaszą jęczmienną i dużą ilością warzyw. To najlepszy jesienny posiłek. Całość robi się z produktów, które łatwo znaleźć w każdym sklepie, a w większości również w domowej spiżarni. W dodatku krupnik jest tak dobry, że znika z talerzy w ekspresowym tempie. Jest bardzo tradycyjny, jednak w tej wersji wszyscy najbardziej ją lubią. Składniki na zupę są bardzo podstawowe, dlatego można wykonać ją jako posiłek awaryjny. To sprawia również, że całe danie jest naprawdę tanie, a sycące, dlatego będzie to wspaniały posiłek dla studentów.
Alergeny w krupniku na wędzonce
Lista alergenów dla krupniku na wędzonce przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kasza jęczmienna perłowa
Wartości odżywcze krupniku na wędzonce
To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin i składników mineralnych.
Energia i białka
(203g)
Węglowodany
(203g)
Tłuszcze
(203g)
Witaminy
(203g)
Składniki mineralne
(203g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.