Krupnik jaglany
- Bulion warzywny - 10 szklanek (2500 ml)
- Masło (30 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (70 g)
- Marchewka - 1 średnia sztuka (150 g)
- Ziemniaki średnie - 3 średnie sztuki (300 g)
- Kasza jaglana (60 g)
Przepis na krupnik jaglany krok po kroku
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
W garnku rozgrzej masło i zeszklij na nim cebulę.
Następnie dodaj do niego suchą kaszę oraz tartą marchew. Składniki dokładnie wymieszaj i smaż przez 3 minuty.
Do garnka dodaj pokrojone ziemniaki i smaż przez kolejne 3 minuty.
Całości zalej bulionem warzywnym, zagotuj i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut (do miękkości składników).
Zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Gotową zupę podawaj na ciepło, np. z dodatkiem posiekanego koperku.
-
Krupnik
-
Krupnik na żeberkach
-
Krupnik na rosole
-
Krupnik na żołądkach
-
Krupnik z kaszy jaglanej
-
Krupnik wegetariański
-
Krupnik tradycyjny
-
Krupnik na skrzydełkach
-
Krupnik z ryżem
-
Krupnik dla dzieci
-
Krupnik z kaszy jęczmiennej
-
Krupnik polski
-
Krupnik z grzybami
-
Krupnik z ziemniakami
-
Krupnik na kościach
-
Krupnik z pęczakiem
-
Krupnik z kaszy gryczanej
-
Krupnik
Więcej informacji na temat krupniku jaglanego
Krupnik jaglany to doskonały pomysł na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Zupa z kaszą jaglana doskonale smakuje z dodatkiem koperku lub natki pietruszki. Krupnik możesz przygotować również z innego rodzaju kaszy. Sprawdzony przepis na krupnik jaglany jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania zupy potrzebne będą następujące produkty: bulion warzywny, masło, cebula, marchew, ziemniaki, kasza jaglana, sól oraz pieprz.
A jak zrobić krupnik jaglany? Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. W garnku rozgrzej masło i zeszklij na nim cebulę. Następnie dodaj do niego suchą kaszę oraz tartą marchew. Składniki dokładnie wymieszaj i smaż przez 3 minuty. Do garnka dodaj pokrojone ziemniaki i smaż przez kolejne 3 minuty. Całości zalej bulionem warzywnym, zagotuj i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut (do miękkości składników). Zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotową zupę podawaj na ciepło, np. z dodatkiem posiekanego koperku.
Kasza jaglana jest przede wszystkim doskonałym źródłem węglowodanów prostych. Ma ona bardzo wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie powinny jej spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Kasza powstaje ze zboża o nazwie proso. Kasza jaglana jest bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B. Kasza zawiera także krzem i witaminę E, oba te składniki mineralne mają bardzo korzystny wpływ na wygląd naszej skóry, włosy i paznokci.
Ziemniaki są źródłem błonnika, który pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi, reguluje dodatkowo perystaltykę jelit i zapewnia sytość na dłużej. Ziemniaki są dobry źródłem witaminy C i potasu, który obniża ciśnienie krwi i wspomaga pracę serca. Witamina C jest naturalnym przeciwutleniaczem, wzmacnia naczynia krwionośne i wspomaga naszą odporność.
Podsumowując: najlepszy krupnik jaglany świetnie sprawdzi się jako zupa serwowana na obiad dla rodziny. Smaczny krupnik jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w krupniku jaglanym
Lista alergenów dla krupniku jaglanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze krupniku jaglanego
Krupnik jaglany to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Kasza jaglana wykorzystana do przygotowania krupniku to doskonale źródło węglowodanów.
Energia i białka
(385g)
Węglowodany
(385g)
Tłuszcze
(385g)
Witaminy
(385g)
Składniki mineralne
(385g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.