Kruchy placek z jabłkami i budyniową pianką

Opublikowano: 24.02.2023 r., 10:26 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placek jabłkowy z pianką budyniową
Kruchy placek z jabłkami i budyniową pianką
Taki jabłecznik to ciekawa wersja. Kruchy placek z jabłkami ma dodatkowo budyniową piankę. Ciasto jest smaczne i proste. Zobacz, jak zrobić kruchy placek z jabłkami.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Czas chłodzenia 65 min
349 kcal
Kcal w porcji
144 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 16 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Cukier puder - 1/3 szklanki (55 g)
  • Masło (250 g)
  • Śmietana 12% - 1 łyżka (20 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
  • Cukier (165 g)
  • Budyń (proszek) - bez cukru, 1 opakowanie, waniliowy lub śmietankowy (40 g)
  • Jabłko (1000 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, aromat waniliowy, aromat cytrynowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, tarka, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 30x25 cm, sitko

Przepis na kruchy placek z jabłkami i budyniową pianką krok po kroku

Jajka, masło, śmietana powinny być bardzo zimne.

Żółtka oddziel od białek. Białka pozostaw poza lodówką.

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.

Pokrojone w kostkę masło, mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier puder, kilka kropli aromatu waniliowego, żółtka i śmietanę zacznij siekać nożem, a następnie zagnieć dłoniami. Powinno powstać gładkie ciasto.

Podziel ciasto na dwie części (1/3 i 2/3).

Schowaj mniejszą część do zamrażarki, a większą do lodówki (na 60 minut).

Nagrzej piekarnik do 180 st C, do formy wyłóż papier do pieczenia.

Ciasto wyjmij z lodówki i wyłóż na spód blaszki. Wyrównaj, zrób kilka nakłuć widelcem po całości.

Piecz spód przez 15 minut.

W tym czasie pokrój w większą kostkę obrane jabłka pozbawione gniazd nasiennych.

Ubij białka na sztywno ze szczyptą soli oraz kilkoma kroplami aromatu cytrynowego.

Dodawaj do białek stopniowo cukier i za każdym razem miksuj około 1 minutę.

Gdy wykorzystasz cały cukier, dodaj do białek proszek budyniowy i miksuj kilka sekund, by składniki się połączyły.

Do pianki dodaj jabłka i delikatnie wymieszaj łyżką.

Na podpieczony spód wyłóż piankę z jabłkami.

Na wierzch zetrzyj zamrożoną drugą część ciasta - rozłóż równomiernie i lekko przygnieć dłoniami.

Piecz ciasto przez około 50 minut.

Smacznego!

Jak oceniasz przepis na kruchy placek z jabłkami i budyniową pianką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,0% osób

Więcej informacji na temat kruchego placka z jabłkami i budyniową pianką

Taki jabłecznik to ciekawa wersja. Kruchy placek z jabłkami ma dodatkowo budyniową piankę. Ciasto jest smaczne i proste. Zobacz, jak zrobić kruchy placek z jabłkami. Jeżeli jabłeczniki na kruchym spodzie są dla Ciebie najlepsze, ten pyszny, sprawdzony przepis koniecznie musisz znać. Nie jest to taka zwykła szarlotka. Ten przepis na kruchy placek z jabłkami ma dodatek pianki budyniowej. Ciasto jest bardzo kruche, waniliowe i smaczne. To idealny pomysł na pyszną odmianę tradycyjnego kruchego ciasta z jabłkami.

Kruchy placek z jabłkami i budyniową pianką to sprawdzony przepis na jabłecznik. Jest najlepszym pomysłem na nieco inną wersję. Przepis na kruchy placek z jabłkami składa się z kruchego ciasta wypełnionego budyniową pianką z jabłkami, a z wierzchu jest przykryty kruszonką. Na ciasto kruche składa się mąka, masło, żółtka, aromat waniliowy, cukier puder, proszek do pieczenia oraz śmietana. W skład budyniowej pianki wchodzą białka jaj, cukier, szczypta soli oraz aromat cytrynowy. Do tego oczywiście są jabłka.

Taki deser jest znakomity na każdą okazję. Czy to zwykły dzień, czy to jakaś okazja – kruchy placek z jabłkami oraz budyniową pianką jest doskonały. Ciasto jest smaczne, proste i stosunkowo szybkie w przygotowaniu. Każdy może zrobić ten deser, nawet osoby początkujące.

Jak zrobić kruchy placek z jabłkami i budyniową pianką? Do tego sprawdzonego przepisu potrzebujesz składników bardzo dobrze schłodzonych (żółtka, śmietana oraz masło). Białka do pianki powinny jednak być w temperaturze pokojowej. Białka zdążą się ogrzać, ponieważ ciasto kruche należy schłodzić. Przygotuj ciasto kruche, a następnie podpiecz je. Zrób piankę budyniową i wymieszaj ją z kawałkami jabłek. Warto, by jabłka nie były zbyt małe (fajnie jest je czuć w cieście). Na kruchym spodzie umieść piankę wraz z jabłkami i posyp startym na tarce ciastem. Upiecz ten pyszny kruchy placek z jabłkami i budyniową pianką i delektuj się smakiem.

Jak zrobisz kruchy placek z jabłkami i budyniową pianką możesz posypać go cukrem pudrem po ostudzeniu. Świetny pomysł na podanie ciasta to połączenie go z bitą śmietaną i lodami.

*W przepisie na kruchy placek z jabłkami i budyniową pianką nie jest konieczne chłodzenie ciasta kruchego. Na kruchy spód można użyć ciasta od razu bez chłodzenia. Na kruszonkę natomiast ciasto warto lekko zamrozić, więc na czas przygotowania reszty ciasta warto go schować do zamrażarki.

*Zamiast mąki pszennej bardzo dobra jest mąka krupczatka.

*Aromat cytrynowy w piance budyniowej można zastąpić cynamonem.

Alergeny w kruchym placku z jabłkami i budyniową pianką

Lista alergenów dla kruchego placka z jabłkami i budyniową pianką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 12%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze kruchego placka z jabłkami i budyniową pianką

na 100g gotowej potrawy

Ciasto jest wysokokaloryczne, ponieważ zawiera dużą ilość tłuszczu oraz mąki. W cieście znajduje się spora ilość nasyconych kwasów tłuszczowych - niezalecany nadmiar ze względu na szkodliwe działanie zwłaszcza na układ sercowo-naczyniowy. Jabłka dostarczają błonnik i witaminy oraz minerały.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(144g)
Energia (kcal)
242.64
349.41
Białko (g)
4.84
6.97

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(144g)
Węglowodany (g)
33.00
47.52
Węglowodany przyswajalne (g)
31.95
46.01
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.05
1.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(144g)
Tłuszcz (g)
10.46
15.06
Tłuszcze nasycone (g)
6.90
9.94
Tłuszcze nienasycone (g)
3.56
5.12
Cholesterol (mg)
67.89
97.76
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(144g)
Witamina A (µg (mcg))
95.19
137.08
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.09
Witamina B12 (µg (mcg))
0.13
0.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.46
0.66
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
92.47
133.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
0.32
Ryboflawina (mg)
0.17
0.24
Niacyna (mg)
1.47
2.12
Foliany (µg (mcg))
38.91
56.03
Beta karoten (µg (mcg))
28.12
40.49
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(144g)
Sód (mg)
31.23
44.97
Potas (mg)
109.71
157.99
Wapń (mg)
24.89
35.84
Fosfor (mg)
69.91
100.67
Magnez (mg)
11.80
16.99
Żelazo (mg)
1.49
2.15
Cynk (mg)
0.42
0.60
Miedź (mg)
0.07
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny kruchego placka z jabłkami i budyniową pianką 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kruchego placka z jabłkami i budyniową pianką

Koszt składników
30.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Cukier puder
55 g
1/3 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 55 g
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Śmietana 12%
20 g
1 łyżka
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Cukier
165 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.41
Za 165 g
Budyń (proszek)
40 g
bez cukru, 1 opakowanie, waniliowy lub śmietankowy
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Jabłko
1000 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 6
2.78
Za 1000 g
Koszt składników
30.30