Kruche rogaliki
- Mąka pszenna typ 500 (225 g)
- Śmietana 12% (125 g)
- Masło (120 g)
- Żółtko jajka (1 szt.)
- Powidła śliwkowe (220 g)
Przepis na kruche rogaliki krok po kroku
W dużej misce zmieszaj ze sobą mąkę, posiekane masło i śmietanę. Wbij żółtko. Uformuj gładkie ciasto.
Ciasto zawiń folię spożywczą i chłódź przez 1 godzinę w lodówce.
Ciasto podziel na części i dobrze je rozwałkuj. Z każdego płata wycinaj trójkąty o długich ramionach. Na podstawie umieść dżem i roluj całość do górnego rogu.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj na niej rogaliki w dość sporych odległościach.
Piecz całość w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.
-
Ciastka maślane
-
Kruche ciasto
-
Tarta
-
Mazurek wielkanocny
-
Tarta z jabłkiem
-
Ciastka kruche
-
Pleśniak
-
Szarlotka z kruszonką
-
Tarta z jabłkami
-
Tarta ze szpinakiem
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Szarlotka z bezą
-
Tarta z owocami
-
Tarta z malinami
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Tarta cytrynowa
-
Tarta z truskawkami
-
Kruche ciasto
Więcej informacji na temat kruchych rogalików
Kruche rogaliki to doskonały wybór na naprawdę pyszny wypiek. Te rogaliki są bardzo łatwe w przygotowaniu, a do tego doskonale smakują. Świetnie sprawdzą się z dżemem. Są lekkie, delikatne, a przy tym niezwykle chrupiące. To świetna alternatywa dla sklepowych croissantów.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kruche rogaliki, które będą smaczne, a przy okazji również ciekawe, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Jego bazą są podstawowe składniki. Słodkości, które z niego powstają, charakteryzują się niezwykle pysznym ciastem i idealnie dobranym nadzieniem. Ciasto kruche z tego przepisu wychodzi bardzo miękkie, sprężyste i puszyste. Po upieczeniu tworzy chrupiąca skórkę i bardzo delikatny środek. Całość idealnie komponuje się z owocowymi powidłami. Choć ciasto powstaje na bazie mąki pszennej, całość jest naprawdę lekka. To rogaliki, które skradną serca wszystkim, którzy ich spróbują.
Przepis na kruche rogaliki jest bardzo prosty i pozwala w szybki sposób stworzyć tradycyjne słodkości z marmoladą. To doskonały pomysł na domowe ciasto kruche na rogaliki, które sprawdzą się na każdą okazję. To deser, które idealnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju uroczystości, ze względu na fantastyczny smak, a także elegancką prezentację. Jednak będą również wspaniałym wyborem na co dzień, gdyż łatwo je przygotować w swoim domu. To jeden z najprostszych domowych sposobów na te słodkości. W ekspresowym tempie pozwala przygotować wspaniały deser, który pięknie się prezentuje i wspaniale smakuje. Rogaliki powstają z ciasta kruchego, dlatego warto pamiętać o przygotowaniu go wcześniej, by mogło nieco się ostudzić. Choć przygotowanie może wydawać się czasochłonne, jednak nie warto całego procesu przyspieszać, gdyż odpowiednie skruszenie ciasta nie jest możliwe w krótszym czasie. Gdy ciasto nie wyrośnie, rogaliki nie będą tak puszyste i smaczne. Gdy jednak przygotuje się ciasto odrobinę wcześniej, rogaliki są naprawdę szybkie i wspaniale sprawdzą się na ekspresowy deser. Gdy chce się przyspieszyć cały proces, można ciasto włożyć na chwilę do lodówki, gdzie ciasto stanie się odpowiednio elastyczne, a przy tym nie będzie się rozpadać.
Alergeny w kruchych rogalikach
Lista alergenów dla kruchych rogalików przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%
- Masło
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze kruchych rogalików
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(0g)
Węglowodany
(0g)
Tłuszcze
(0g)
Składniki mineralne
(0g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.