Kruche rogaliki

Opublikowano: 02.04.2022 r., 9:48 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świeżo upieczone kruche rogaliki
Kruche rogaliki
Kruche rogaliki to doskonały wybór na naprawdę pyszny wypiek. Te rogaliki są bardzo łatwe w przygotowaniu, a do tego doskonale smakują. Świetnie sprawdzą się z dżemem.
Przygotowanie 100 min
Pieczenie 25 min
brak danych
Kcal w porcji
0 g
Wielkość porcji
98
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (225 g)
  • Śmietana 12% (125 g)
  • Masło (120 g)
  • Żółtko jajka (1 szt.)
  • Powidła śliwkowe (220 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, wałek, folia spożywcza, lodówka

Przepis na kruche rogaliki krok po kroku

W dużej misce zmieszaj ze sobą mąkę, posiekane masło i śmietanę. Wbij żółtko. Uformuj gładkie ciasto.

Ciasto zawiń folię spożywczą i chłódź przez 1 godzinę w lodówce.

Ciasto podziel na części i dobrze je rozwałkuj. Z każdego płata wycinaj trójkąty o długich ramionach. Na podstawie umieść dżem i roluj całość do górnego rogu.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj na niej rogaliki w dość sporych odległościach.

Piecz całość w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.

Jak oceniasz przepis na kruche rogaliki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,0% osób

Więcej informacji na temat kruchych rogalików

Kruche rogaliki to doskonały wybór na naprawdę pyszny wypiek. Te rogaliki są bardzo łatwe w przygotowaniu, a do tego doskonale smakują. Świetnie sprawdzą się z dżemem. Są lekkie, delikatne, a przy tym niezwykle chrupiące. To świetna alternatywa dla sklepowych croissantów.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kruche rogaliki, które będą smaczne, a przy okazji również ciekawe, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Jego bazą są podstawowe składniki. Słodkości, które z niego powstają, charakteryzują się niezwykle pysznym ciastem i idealnie dobranym nadzieniem. Ciasto kruche z tego przepisu wychodzi bardzo miękkie, sprężyste i puszyste. Po upieczeniu tworzy chrupiąca skórkę i bardzo delikatny środek. Całość idealnie komponuje się z owocowymi powidłami. Choć ciasto powstaje na bazie mąki pszennej, całość jest naprawdę lekka. To rogaliki, które skradną serca wszystkim, którzy ich spróbują.

Przepis na kruche rogaliki jest bardzo prosty i pozwala w szybki sposób stworzyć tradycyjne słodkości z marmoladą. To doskonały pomysł na domowe ciasto kruche na rogaliki, które sprawdzą się na każdą okazję. To deser, które idealnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju uroczystości, ze względu na fantastyczny smak, a także elegancką prezentację. Jednak będą również wspaniałym wyborem na co dzień, gdyż łatwo je przygotować w swoim domu. To jeden z najprostszych domowych sposobów na te słodkości. W ekspresowym tempie pozwala przygotować wspaniały deser, który pięknie się prezentuje i wspaniale smakuje. Rogaliki powstają z ciasta kruchego, dlatego warto pamiętać o przygotowaniu go wcześniej, by mogło nieco się ostudzić. Choć przygotowanie może wydawać się czasochłonne, jednak nie warto całego procesu przyspieszać, gdyż odpowiednie skruszenie ciasta nie jest możliwe w krótszym czasie. Gdy ciasto nie wyrośnie, rogaliki nie będą tak puszyste i smaczne. Gdy jednak przygotuje się ciasto odrobinę wcześniej, rogaliki są naprawdę szybkie i wspaniale sprawdzą się na ekspresowy deser. Gdy chce się przyspieszyć cały proces, można ciasto włożyć na chwilę do lodówki, gdzie ciasto stanie się odpowiednio elastyczne, a przy tym nie będzie się rozpadać.

Alergeny w kruchych rogalikach

Lista alergenów dla kruchych rogalików przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze kruchych rogalików

na 100g gotowej potrawy

Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(0g)
Energia (kcal)
346.70
0.00
Białko (g)
5.74
0.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(0g)
Węglowodany (g)
46.12
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
46.12
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(0g)
Tłuszcz (g)
16.84
0.00
Tłuszcze nasycone (g)
11.31
0.00
Tłuszcze nienasycone (g)
5.53
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(0g)
Sód (mg)
18.77
0.00
Wapń (mg)
38.54
0.00
Żelazo (mg)
1.85
0.00
Szacunkowy indeks glikemiczny kruchych rogalików 98
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kruchych rogalików

Koszt składników
20.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
225 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.68
Za 225 g
Śmietana 12%
125 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.38
Za 125 g
Masło
120 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Powidła śliwkowe
220 g
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
3.54
Za 220 g
Koszt składników
20.70