Kruche ciasto ze śliwkami i bezą budyniową
- Mąka pszenna typ 500 (400 g)
- Masło (250 g)
- Cukier (250 g)
- Jajko (2 szt.)
- Śmietana 18% (120 g)
- Białko jajka (6 szt.)
- Śliwki (1000 g)
- Budyń (proszek) - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
Przepis na kruche ciasto ze śliwkami i bezą budyniową krok po kroku
Przesiej mąkę do miski.
Dodaj posiekane masło.
Wbij jajka, dodaj śmietanę i 150 g cukru.
Zagnieć szybko ciasto.
Owiń folią spożywczą i schłodź w zamrażarce przez 30 minut.
Śliwki przekrój na połówki i wyjmij z nich pestki.
Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 2-3 cm.
Wyłóż blaszkę i umieść śliwki na spodzie.
Wierzch śliwek posyp 100 g cukru.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 minut.
Białka jaj ubij na sztywną pianę i dodaj cukier.
Zmiksuj do powstania szklistej piany.
Wsyp budyń i zmiksuj.
Na wierzch owoców wyłóż pianę z białek i piecz jeszcze 20 minut.
Ciasto wystudź i podziel na porcje.
Podawaj na małym talerzyku.
-
Ciasto ze śliwkami
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
-
Ciasto ze śliwkami i kruszonką
-
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
-
Kruche ciasto ze śliwkami
-
Ciasto ucierane ze śliwkami
-
Ciasto ze śliwkami i budyniem
-
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką
-
Ciasto ze śliwkami i bezą
-
Ciasto śliwkowe
-
Szybkie ciasto ze śliwkami na oleju
-
Ciasto pijana śliwka
-
Ciasto kruche ze śliwkami i budyniem
-
Ciasto czekoladowe ze śliwkami
-
Ciasto czekoladowe z powidłami śliwkowymi
-
Biszkopt ze śliwkami
-
Ciasta kruche ze śliwkami i budyniem
-
Ciasto francuskie ze śliwkami
-
Ciasta ze śliwkami
Więcej informacji na temat kruchego ciasta ze śliwkami i bezą budyniową
Pyszne kruche ciasto ze śliwkami i bezą budyniową to bardzo dobry pomysł na deser dla całej rodziny. Ciasto będzie idealne na wiele różnych okazji. Zachowuje świeżość przez długi czas i można je podawać jako dodatek do kawy lub herbaty. Przepis na kruche ciasto ze śliwkami i bezą budyniową jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, cukier, jajka, śmietana kwaśna, białka jaj, śliwki, budyń waniliowy.
Jak zrobić kruche ciasto ze śliwkami i bezą budyniową? Przesiej mąkę do miski. Dodaj posiekane masło. Wbij jajka, dodaj śmietanę i cukier. Zagnieć szybko ciasto. Owiń folią spożywcza i schłodź w zamrażarce przez 30 minut. Śliwki przekrój na połówki i wyjmij z nich pestki. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 2-3 cm. Wyłóż blaszkę i umieść śliwki na spodzie. Wierzch śliwek posyp cukrem. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Białka jaj ubij na sztywną pianę i dodaj cukier. Zmiksuj do powstania szklistej piany. Wsyp budyń i zmiksuj. Na wierzch owoców wyłóż pianę z białek i piecz jeszcze 20 minut. Ciasto wystudź i podziel na porcje. Podawaj na małym talerzyku.
Śliwki zawierają spore ilości błonnika oraz pektyn, dzięki temu wspomagają trawienie i pracę układu pokarmowego. Dzięki zawartości pektyn śliwki idealnie nadają się na przetwory takie jak dżemy i konfitury, pektyny sprawiają, że nie potrzeba dodawać do nich cukru. Są bogatym źródłem witaminy C, witaminy A, potasu, fosforu i magnezu. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do budowy kości i zębów. Śliwki mają niski indeks glikemiczny i są niskokaloryczne. Sprawdzają się więc w dietach osób chorych na cukrzycę oraz w żywieniu osób odchudzających się.
Podsumowując najlepsze ciasto ze śliwkami sprawdzi się doskonale podane na deser po niedzielnym obiedzie. Placek ze śliwkami jest chrupiący i zachowuje świeżość przez dłuższy czas. Sprawdzony przepis wykorzystać można także z dodatkiem innych owoców. SMaczne ciasto jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni.
Alergeny w kruchym cieście ze śliwkami i bezą budyniową
Lista alergenów dla kruchego ciasta ze śliwkami i bezą budyniową przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 18%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
Wartości odżywcze kruchego ciasta ze śliwkami i bezą budyniową
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą budyniową to domowy wypiek zawierający dużą ilość węglowodanów prostych. Podnoszą one szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny być spożywane przez osoby będące na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(230g)
Węglowodany
(230g)
Tłuszcze
(230g)
Witaminy
(230g)
Składniki mineralne
(230g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.