Kruche ciasto z truskawkami

Opublikowano: 20.12.2021 r., 20:18 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pyszne kruche ciasto z truskawkami
Kruche ciasto z truskawkami
Kruche ciasto z truskawkami będzie idealnym wyborem na pyszny i szybki wypiek. Całość jest tak prosta, że spokojnie poradzi sobie z nią nawet początkujący cukiernik.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 45 min
342 kcal
Kcal w porcji
123 g
Wielkość porcji
89
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 3 szklanki (350 g)
  • Masło - 1 kostka (200 g)
  • Cukier - 1/2 szklanki (100 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
  • Truskawki (500 g)
  • Cukier puder - 3 łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
Sprzęt kuchenny
piekarnik, tarka, duża miska, papier do pieczenia, sitko, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm

Przepis na kruche ciasto z truskawkami krok po kroku

Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do miski.

Na tarce o dużych oczkach zetrzyj zimne masło wprost do miski z mąką.

Do masy wbij jajko i całość dokładnie wyrób rękami na gładką i klejącą masę.

Od ciasta oderwij 1/3 części i włóż ją do lodówki.

Pozostały kawałek rozłóż w formie zabezpieczonej papierem do pieczenia.

Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój je w plasterki. Dodaj do nich cukier puder i dokładnie wymieszaj.

Truskawki wyłóż na kruchym spodzie.

Górę ciasta udekoruj schłodzonym ciastem start na tarce o dużych oczkach.

Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 45 minut.

Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na kruche ciasto z truskawkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,6% osób

Więcej informacji na temat kruchego ciasto z truskawkami

Kruche ciasto z truskawkami to wspaniała opcja na pyszny, ale łatwy placek, który zawsze się udaje i pięknie się prezentuje. To ciasto na pewno przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnych domowych wypieków. Ciasto z przepisu nie wyrasta spektakularnie, jednak wciąż zaskakuje swoim słodko kwaśnym smakiem i maślaną bazą. Będzie idealnym wyborem na co dzień, gdyż całość można zrobić w kilka chwil.

Przepis na kruche ciasto z truskawkami to naprawdę łatwy sposób na domowy placek, wypełniony po brzegi owocami. Truskawki wspaniale komponują się z delikatnym, lekko maślanym smakiem ciasta kruchego. Całość udekorowana jest słodką kruszonką, która wspaniale wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. Do przygotowania tego wypieku potrzebne jest całe mnóstwo owoców, dlatego to wspaniały sposób na wykorzystanie nadwyżki truskawek w sezonie. Dzięki temu owoce nie zmarnują się, a do ciasta można użyć także tych nieco mniej jędrnych czy apetycznych sztuk, które dzięki temu przepisowi nie skończą w śmietniku. To rozwiązanie niezwykle ekologiczne i dobre dla budżetu. Do stworzenia ciasta poza sezonem można też wykorzystać truskawki mrożone, najpierw dobrze jest je jednak odmrozić, gdyż namiar wody w trakcie pieczenia może wsiąkać w ciasto i wydłużać obróbkę termiczną. Warto o tym pamiętać i zostawić owoce wcześniej na blacie, najlepiej na sitku, by od razu odsączyć nadmiar płynu. Truskawki, to owoce, cenione głównie za swoje walory smakowe, jednak warto je wykorzystywać w potrawach nie tylko z tego powodu. To wspaniałe źródło witaminy C, która jest potężnym antyoksydantem, chroniącym organizm przed wolnymi rodnikami. Dodatkowo, truskawki dostarczają też sporo polifenoli, które wspierają układ immunologiczny, ale również nerwowy i sercowy. Warto używać ich jak najczęściej, a ten deser pozwala przemycić je do menu w naprawdę ciekawym i smacznym wydaniu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kruche ciasto z truskawkami, by było pyszne i łatwe, to ten przepis przypadnie ci do gustu. To dobre rozwiązanie zwłaszcza dla osób, które nie przepadają za zbyt skomplikowanymi recepturami. To wspaniały pomysł na łatwy placek z sezonowych owoców, który nie tylko pasuje do codziennej kawy, ale również na imprezę.

Alergeny w kruchym cieście z truskawkami

Lista alergenów dla kruchego ciasto z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze kruchego ciasto z truskawkami

na 100g gotowej potrawy

To ciasto, tak jak inne słodkości, nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(123g)
Energia (kcal)
278.35
342.37
Białko (g)
5.01
6.16

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(123g)
Węglowodany (g)
34.31
42.20
Węglowodany przyswajalne (g)
33.50
41.20
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.81
1.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(123g)
Tłuszcz (g)
14.13
17.38
Tłuszcze nasycone (g)
9.54
11.73
Tłuszcze nienasycone (g)
4.59
5.65
Cholesterol (mg)
51.22
63.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(123g)
Witamina A (µg (mcg))
117.92
145.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.06
Witamina B12 (µg (mcg))
0.07
0.08
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
23.75
29.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.09
0.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.42
0.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
115.42
141.96
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.28
0.34
Ryboflawina (mg)
0.16
0.20
Niacyna (mg)
2.02
2.49
Foliany (µg (mcg))
53.58
65.90
Beta karoten (µg (mcg))
28.33
34.85
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(123g)
Sód (mg)
9.75
11.99
Potas (mg)
140.44
172.74
Wapń (mg)
32.27
39.70
Fosfor (mg)
79.55
97.85
Magnez (mg)
16.34
20.09
Żelazo (mg)
1.85
2.27
Cynk (mg)
0.43
0.53
Miedź (mg)
0.08
0.10
Mangan (mg)
0.37
0.46
Brak danych dla: cukier, jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kruchego ciasto z truskawkami 89
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kruchego ciasto z truskawkami

Koszt składników
29.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
350 g
3 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier
100 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Truskawki
500 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 500 g
Cukier puder
30 g
3 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
29.10