Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem z pianką z bezy i rosą

Opublikowano: 16.03.2021 r., 21:35 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto z rabarbarem i budyniem ze złotą rosą
Ciasto z rabarbarem i budyniem ze złotą rosą
Pianka z bezy, na której powstaje rosa jest przepyszna. Łącząc ją z kruchym ciastem, rabarbarem oraz masą budyniową powstaje coś cudownego.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 55 min
222 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 14 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 (200 g)
  • Masło (100 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Cukier (145 g)
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki (10 g)
  • Rabarbar (600 g)
  • Budyń (proszek) 1 opakowanie (45 g)
  • Mleko 2% (300 ml)
  • Cukier puder (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia

Przepis na kruche ciasto z rabarbarem i budyniem z pianką z bezy i rosą krok po kroku

Przygotuj blaszkę do pieczenia o wymiarach 20x25 cm. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.

Białka oddziel od żółtek, białka wstaw do lodówki.

Zacznij od przygotowania ciasta kruchego: mąkę umieść w misce, dodaj 75 g cukru, żółtka, proszek do pieczenia oraz masło. Za pomocą noża posiekaj wszystko i następnie szybko zagnieć ciasto. Powstałe ciasto włóż do lodówki.

Następnie rabarbar pokrój w 2 centymetrowe kawałeczki. Dodaj 70 g cukru i wymieszaj.

Ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do wykonania budyniu użyj 300 ml mleka. Nie dodawaj cukru.

Rabarbar puścił sok - odlej go. Owoce wymieszaj z budyniem.

Schłodzone ciasto wyłóż na dno blaszki.

Na ciasto wyłóż budyń z owocami. Zacznij piec w 180 stopniach Celsjusza przez 25 minut.

Białka ubij na sztywno wraz ze 100 g cukru pudru.

Gdy ciasto się podpiecze masę na bezę wylej na budyń z owocami. Łyżką zrób fajne kształty na bezie i wstaw do piekarnika. Piecz przez 30 minut w 155 stopniach Celsjusza. Nie piecz za długo. Zbyt długi czas pieczenia sprawi, że zamiast pianki i później rosy będzie zwykła, chrupka beza.

Gdy ciasto będzie się chłodzić rosa powinna pojawiać się na bezie.

Jak oceniasz przepis na kruche ciasto z rabarbarem i budyniem z pianką z bezy i rosą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,7% osób

Więcej informacji na temat kruchego ciasta z rabarbarem i budyniem z pianką z bezy i rosą

Zapewne znasz już bezę, na której pojawia się rosa. Do tej pory najbardziej znana była w połączeniu z sernikiem. Nic nie stoi na przeszkodzie by ten trik wykonać z ciastem kruchym. Pianka z bezy, na której powstaje rosa jest przepyszna. Łącząc ją z kruchym ciastem, rabarbarem oraz masą budyniową powstaje coś cudownego. Krople rosy powstające na bezie robią cudowne wrażenie wizualne.

Alergeny w kruchym cieście z rabarbarem i budyniem z pianką z bezy i rosą

Lista alergenów dla kruchego ciasta z rabarbarem i budyniem z pianką z bezy i rosą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze kruchego ciasta z rabarbarem i budyniem z pianką z bezy i rosą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
185.13
222.16
Białko (g)
3.95
4.74

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
28.82
34.58
Węglowodany przyswajalne (g)
28.14
33.76
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.68
0.81
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
6.47
7.76
Tłuszcze nasycone (g)
4.19
5.03
Tłuszcze nienasycone (g)
2.28
2.73
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.86
2.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.42
0.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
51.22
61.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
73.69
88.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.06
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.96
3.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.40
0.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.25
0.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
71.11
85.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.16
Ryboflawina (mg)
0.14
0.17
Niacyna (mg)
0.93
1.11
Foliany (µg (mcg))
25.82
30.98
Beta karoten (µg (mcg))
32.01
38.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
40.88
49.05
Potas (mg)
224.30
269.16
Wapń (mg)
89.27
107.12
Fosfor (mg)
100.87
121.05
Magnez (mg)
12.28
14.74
Żelazo (mg)
0.98
1.18
Cynk (mg)
0.38
0.46
Miedź (mg)
0.04
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny kruchego ciasta z rabarbarem i budyniem z pianką z bezy i rosą 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kruchego ciasta z rabarbarem i budyniem z pianką z bezy i rosą

Koszt składników
33.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
145 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 145 g
Proszek do pieczenia
10 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Rabarbar
600 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 600 g
Budyń (proszek)
45 g
1 opakowanie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
1.12
Za 45 g
Mleko 2%
300 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 ml
Cukier puder
100 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Koszt składników
33.60