Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem z pianką z bezy i rosą
- Mąka pszenna typ 550 (200 g)
- Masło (100 g)
- Jajko (3 szt.)
- Cukier (145 g)
- Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki (10 g)
- Rabarbar (600 g)
- Budyń (proszek) - 1 opakowanie (45 g)
- Mleko 2% (300 ml)
- Cukier puder (100 g)
Przepis na kruche ciasto z rabarbarem i budyniem z pianką z bezy i rosą krok po kroku
Przygotuj blaszkę do pieczenia o wymiarach 20x25 cm. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
Białka oddziel od żółtek, białka wstaw do lodówki.
Zacznij od przygotowania ciasta kruchego: mąkę umieść w misce, dodaj 75 g cukru, żółtka, proszek do pieczenia oraz masło. Za pomocą noża posiekaj wszystko i następnie szybko zagnieć ciasto. Powstałe ciasto włóż do lodówki.
Następnie rabarbar pokrój w 2 centymetrowe kawałeczki. Dodaj 70 g cukru i wymieszaj.
Ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do wykonania budyniu użyj 300 ml mleka. Nie dodawaj cukru.
Rabarbar puścił sok - odlej go. Owoce wymieszaj z budyniem.
Schłodzone ciasto wyłóż na dno blaszki.
Na ciasto wyłóż budyń z owocami. Zacznij piec w 180 stopniach Celsjusza przez 25 minut.
Białka ubij na sztywno wraz ze 100 g cukru pudru.
Gdy ciasto się podpiecze masę na bezę wylej na budyń z owocami. Łyżką zrób fajne kształty na bezie i wstaw do piekarnika. Piecz przez 30 minut w 155 stopniach Celsjusza. Nie piecz za długo. Zbyt długi czas pieczenia sprawi, że zamiast pianki i później rosy będzie zwykła, chrupka beza.
Gdy ciasto będzie się chłodzić rosa powinna pojawiać się na bezie.
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Tarta z rabarbarem
-
Ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
-
Puszyste ciasto z rabarbarem
-
Ciasto ucierane z rabarbarem
-
Kruche ciasto z rabarbarem
-
Ciasto z rabarbarem i bezą
-
Wilgotne ciasto z rabarbarem
-
Biszkopt z rabarbarem
-
Placek z rabarbarem i kruszonką
-
Ciasto z rabarbarem i truskawkami
-
Ciasto z rabarbarem na oleju
-
Błyskawiczne ciasto z rabarbarem
-
Pleśniak z rabarbarem
-
Crumble z rabarbarem
-
Ciasto z rabarbarem i pianką
-
Tarta z rabarbarem i bezą
-
Ciasta z rabarbarem
Więcej informacji na temat kruchego ciasta z rabarbarem i budyniem z pianką z bezy i rosą
Zapewne znasz już bezę, na której pojawia się rosa. Do tej pory najbardziej znana była w połączeniu z sernikiem. Nic nie stoi na przeszkodzie by ten trik wykonać z ciastem kruchym. Pianka z bezy, na której powstaje rosa jest przepyszna. Łącząc ją z kruchym ciastem, rabarbarem oraz masą budyniową powstaje coś cudownego. Krople rosy powstające na bezie robią cudowne wrażenie wizualne.
Alergeny w kruchym cieście z rabarbarem i budyniem z pianką z bezy i rosą
Lista alergenów dla kruchego ciasta z rabarbarem i budyniem z pianką z bezy i rosą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze kruchego ciasta z rabarbarem i budyniem z pianką z bezy i rosą
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.