Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
- Mąka pszenna typ 550 (760 g)
- Masło (400 g)
- Cukier puder (300 g)
- Jajko (1 szt.)
- Żółtko jajka - 1 sztuka (1 szt.)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżka (10 g)
- Rabarbar (1000 g)
- Budyń (proszek) - 1 opakowanie (45 g)
- Cukier (140 g)
- Budyń (proszek) - 3 opakowania (135 g)
- Mleko 2% (1000 ml)
Przepis na kruche ciasto z rabarbarem i budyniem krok po kroku
Jajka i masło powinny być schłodzone.
Mąkę pszenną, jajko, żółtko, masło, cukier puder oraz proszek do pieczenia dodaj do miski i zacznij siekać nożem. Zagnieć szybko ciasto i podziel na dwie części. Jedna część powinna być nieco większa. Zawiń ciasto w reklamówkę lub folię. Wstaw mniejszą część do zamrażalnika, większą do lodówki.
Gdy minie 30 minut większą część ciasta rozwałkuj, wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i po całości nakłuj widelcem.
Wstaw ciasto do nagrzanego na 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez 15 minut.
Przygotuj rabarbar. Usuń liście, łodygi pokrój w niewielkie kawałki, około 2 cm szerokości.
Dodaj do rabarbaru 80 g cukru, skrobię ziemniaczaną oraz proszek budyniowy (1 opakowanie). Wymieszaj.
Ugotuj 3 opakowania budyniu z dodatkiem 60 g cukru.
Na podpieczone kruche ciasto wyłóż rabarbar, a następnie dodaj ugotowany budyń. Rozprowadź równo po całości.
Wyciągnij ciasto z zamrażalnika i zetrzyj na tarce na grubych oczkach na wierzch tworząc kruszonkę.
Piecz ciasto przez około 60-70 minut w 170 stopniach Celsjusza.
Upieczone ciasto posyp cukrem pudrem.
-
Tarta z rabarbarem
-
Ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
-
Puszyste ciasto z rabarbarem
-
Ciasto ucierane z rabarbarem
-
Kruche ciasto z rabarbarem
-
Ciasto z rabarbarem i bezą
-
Wilgotne ciasto z rabarbarem
-
Biszkopt z rabarbarem
-
Placek z rabarbarem i kruszonką
-
Ciasto z rabarbarem i truskawkami
-
Ciasto z rabarbarem na oleju
-
Błyskawiczne ciasto z rabarbarem
-
Pleśniak z rabarbarem
-
Crumble z rabarbarem
-
Ciasto z rabarbarem i pianką
-
Tarta z rabarbarem i bezą
-
Placek z rabarbarem i budyniem
-
Ciasta z rabarbarem
Więcej informacji na temat kruchego ciasta z rabarbarem i budyniem
Cudowny, łatwy przepis babci. Kruche ciasto, rabarbarowy środek oraz dodatek masy budyniowej. Ciasto te kojarzy się z wspaniałym smakiem lata. Klasyczna propozycja na wykorzystanie ciasta kruchego. Gdy tylko zacznie się sezon na rabarbar koniecznie spróbuj tego najlepszego przepisu na najlepsze ciasto kruche. Ciasto robi się szybko. Jest nieskomplikowane i posmakuje wszystkim, którzy przepadają za rabarbarem.
Alergeny w kruchym cieście z rabarbarem i budyniem
Lista alergenów dla kruchego ciasta z rabarbarem i budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze kruchego ciasta z rabarbarem i budyniem
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.