Kruche ciasto z jabłkami

Opublikowano: 19.05.2021 r., 20:34 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kruche ciasto jabłkowe na desce
Kruche ciasto z jabłkami
Kruche ciasto z jabłkami jest pysznym, tradycyjnym, polskim ciastem, które z pewnością nie raz jedliście w domu rodzinnym. Dodatkowo jest szybkie i łatwe do przygotowania.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie i Czas duszenia 45 min
298 kcal
Kcal w porcji
145 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (350 g)
  • Masło (250 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Cukier (100 g)
  • Jabłko (1300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sok z cytryny, cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, tarka, stolnica, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 30x25 cm, folia spożywcza

Przepis na kruche ciasto z jabłkami krok po kroku

Mąkę ze schłodzonym masłem drobno posiekaj.

Dodaj do niego jajka oraz cukier i szybko zagnieć.

Zawiń ciasto w folię spożywczą i schowaj do lodówki lub zamrażarki, chociaż na 15-20 minut.

W tym czasie obierz, pokrój jabłka w kostkę i skrop sokiem z cytryny.

Podduś jabłka z odrobiną wody i cynamonu.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozgrzej piekarnik do 180 C.

Ciasto zetrzyj na tarce lub rozwałkuj i 3/4 wyłóż na blachę. Jeżeli starłaś ciasto to rozłóż ja na całej blasze i lekko ugnieć.

Na ciasto wyłóż podduszone jabłka i zetrzyj resztę ciasta lub ozdób je według uznania pozostałym ciastem.

Wstaw ciasto do piekarnika i piecz około 45 minut w 180 C.

Po przestudzeniu możesz posypać ciasto cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na kruche ciasto z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 79,6% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat kruchego ciasta z jabłkami

Kruche ciasto z jabłkami to najprostsze lub jedno z najprostszych ciast, jakie istnieją. Jest to inaczej krucha szarlotka z jabłkami lub jabłecznik. Jeżeli wiesz, jaka jest różnica między szarlotką a jabłecznikiem, to daj znać w komentarzu.

Pytając znajomych, jak zrobić kruche ciasto z jabłkami, natrafiłam na dwa sposoby. Co do metody przyrządzania kruchego ciasta raczej wszyscy byli zgodni, że należy połączyć masło z mąką, jajkami i cukrem, ale mało kto wiedział jak zrobić to tak, aby ciasto było maksymalnie kruche. Najlepiej jest jak najkrócej zagniatać. Należy zacząć od wysypania mąki na stolnice i dodania pokrojonego, schłodzonego masła. Teraz, zamiast zagniatać je ręcznie, bierzemy nóż i siekamy masło z mąką. Można to też zrobić w malakserze lub blenderze kielichowym. Gdy masło jest już w bardzo drobnych kawałkach, dodajemy cukier i jeszcze chwilę siekamy. Dopiero na sam koniec po dodaniu jajek szybko zagniatamy ciasto dłońmi — dosłownie tylko chwilę, żeby zlepić składniki. Teraz ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki lub zamrażarki — ja korzystam z zamrażarki, żeby było szybko schłodzone. Teraz dochodzimy do jabłek i to tutaj sposoby przyrządzania się różniły. Jedni mówili, że jabłka należy zetrzeć na tarce a inni, że pokroić w kostkę i poddusić. Częścią wspólną był fakt, że obierali jabłka. Ze względu na bogactwo witamin i składników bioaktywnych pod skórką, ja często nie obieram jabłek, gdy zamierzam zetrzeć je na tarce. Niezależnie od tego, jak pokroisz jabłka, skrop je sokiem z cytryny, aby nie ciemniały. Jeżeli zdecydujesz się poddusić jabłka, to nie rób z nich dżemu, ale tylko delikatnie je podduś, bo w trakcie pieczenia jeszcze zmiękną. Ja do jabłek nie dodaję cukru, bo one same w sobie są już słodkie, ale jeśli używasz jakiejś mocno kwaśnej odmiany, to możesz dodać trochę cukru lub słodzika. Przepis na kruche ciasto z jabłkami już zbliża się ku końcowi, co tylko dowodzi jak szybkie i łatwe jest to ciasto. Teraz już tylko wykładamy ciasto na blachę — możesz zetrzeć ciasto na tarce lub rozwałkować i ułożyć w blasze. Na to lądują nasze jabłka i resztki kruchego ciasta, z których możesz zrobić a’la kruszonkę lub wyciąć paski i ułożyć je tworząc szachownicę. Oczywiście przy wykrajaniu może Cię też ponieść fantazja i możesz ozdobić ciasto serduszkami — np. na walentynki lub czaszkami — na Halloween itp. Potem już tylko pieczemy i placek jabłkowy jest gotowy. Proste prawda?

Alergeny w kruchym cieście z jabłkami

Lista alergenów dla kruchego ciasta z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze kruchego ciasta z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Żeby ciasto miało więcej błonnika możesz nie obierać jabłek oraz część mąki zamienić na mąkę pełnoziarnistą. Dodatkowo możesz obniżyć kaloryczność zamieniając cukier na słodzik.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(145g)
Energia (kcal)
205.99
298.68
Białko (g)
3.30
4.79

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(145g)
Węglowodany (g)
25.22
36.57
Węglowodany przyswajalne (g)
23.74
34.42
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.48
2.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(145g)
Tłuszcz (g)
10.49
15.20
Tłuszcze nasycone (g)
7.07
10.25
Tłuszcze nienasycone (g)
3.42
4.96
Cholesterol (mg)
44.87
65.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(145g)
Witamina A (µg (mcg))
91.23
132.29
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.08
Witamina B12 (µg (mcg))
0.07
0.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.44
0.64
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
87.84
127.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.25
Ryboflawina (mg)
0.12
0.17
Niacyna (mg)
1.15
1.67
Foliany (µg (mcg))
28.71
41.62
Beta karoten (µg (mcg))
34.12
49.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(145g)
Sód (mg)
10.48
15.20
Potas (mg)
92.81
134.58
Wapń (mg)
12.66
18.36
Fosfor (mg)
39.90
57.85
Magnez (mg)
9.90
14.35
Żelazo (mg)
1.10
1.59
Cynk (mg)
0.28
0.40
Miedź (mg)
0.06
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny kruchego ciasta z jabłkami 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kruchego ciasta z jabłkami

Koszt składników
25.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
350 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Jabłko
1300 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 8
3.61
Za 1300 g
Koszt składników
25.50