Kruche ciasto z jabłkami
- Mąka pszenna typ 500 (350 g)
- Masło (250 g)
- Jajko (2 szt.)
- Cukier (100 g)
- Jabłko (1300 g)
Przepis na kruche ciasto z jabłkami krok po kroku
Mąkę ze schłodzonym masłem drobno posiekaj.
Dodaj do niego jajka oraz cukier i szybko zagnieć.
Zawiń ciasto w folię spożywczą i schowaj do lodówki lub zamrażarki, chociaż na 15-20 minut.
W tym czasie obierz, pokrój jabłka w kostkę i skrop sokiem z cytryny.
Podduś jabłka z odrobiną wody i cynamonu.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozgrzej piekarnik do 180 C.
Ciasto zetrzyj na tarce lub rozwałkuj i 3/4 wyłóż na blachę. Jeżeli starłaś ciasto to rozłóż ja na całej blasze i lekko ugnieć.
Na ciasto wyłóż podduszone jabłka i zetrzyj resztę ciasta lub ozdób je według uznania pozostałym ciastem.
Wstaw ciasto do piekarnika i piecz około 45 minut w 180 C.
Po przestudzeniu możesz posypać ciasto cukrem pudrem.
-
Szarlotka
-
Ciasto z jabłkami
-
Tarta z jabłkiem
-
Szarlotka z kruszonką
-
Szarlotka z bezą
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Ciasto salceson
-
Szarlotka z budyniem
-
Jabłecznik z bezą
-
Szarlotka na kruchym cieście
-
Biszkopt z jabłkami
-
Ciasto z płatków owsianych z jabłkiem i gruszką
-
Ciasteczka z jabłkami
-
Ciasto z jabłkami i budyniem
-
Szybka szarlotka
-
Szarlotka królewska
-
Szarlotka na dużą blachę
-
Szybkie ciasto z jabłkami
Więcej informacji na temat kruchego ciasta z jabłkami
Kruche ciasto z jabłkami to najprostsze lub jedno z najprostszych ciast, jakie istnieją. Jest to inaczej krucha szarlotka z jabłkami lub jabłecznik. Jeżeli wiesz, jaka jest różnica między szarlotką a jabłecznikiem, to daj znać w komentarzu.
Pytając znajomych, jak zrobić kruche ciasto z jabłkami, natrafiłam na dwa sposoby. Co do metody przyrządzania kruchego ciasta raczej wszyscy byli zgodni, że należy połączyć masło z mąką, jajkami i cukrem, ale mało kto wiedział jak zrobić to tak, aby ciasto było maksymalnie kruche. Najlepiej jest jak najkrócej zagniatać. Należy zacząć od wysypania mąki na stolnice i dodania pokrojonego, schłodzonego masła. Teraz, zamiast zagniatać je ręcznie, bierzemy nóż i siekamy masło z mąką. Można to też zrobić w malakserze lub blenderze kielichowym. Gdy masło jest już w bardzo drobnych kawałkach, dodajemy cukier i jeszcze chwilę siekamy. Dopiero na sam koniec po dodaniu jajek szybko zagniatamy ciasto dłońmi — dosłownie tylko chwilę, żeby zlepić składniki. Teraz ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki lub zamrażarki — ja korzystam z zamrażarki, żeby było szybko schłodzone. Teraz dochodzimy do jabłek i to tutaj sposoby przyrządzania się różniły. Jedni mówili, że jabłka należy zetrzeć na tarce a inni, że pokroić w kostkę i poddusić. Częścią wspólną był fakt, że obierali jabłka. Ze względu na bogactwo witamin i składników bioaktywnych pod skórką, ja często nie obieram jabłek, gdy zamierzam zetrzeć je na tarce. Niezależnie od tego, jak pokroisz jabłka, skrop je sokiem z cytryny, aby nie ciemniały. Jeżeli zdecydujesz się poddusić jabłka, to nie rób z nich dżemu, ale tylko delikatnie je podduś, bo w trakcie pieczenia jeszcze zmiękną. Ja do jabłek nie dodaję cukru, bo one same w sobie są już słodkie, ale jeśli używasz jakiejś mocno kwaśnej odmiany, to możesz dodać trochę cukru lub słodzika. Przepis na kruche ciasto z jabłkami już zbliża się ku końcowi, co tylko dowodzi jak szybkie i łatwe jest to ciasto. Teraz już tylko wykładamy ciasto na blachę — możesz zetrzeć ciasto na tarce lub rozwałkować i ułożyć w blasze. Na to lądują nasze jabłka i resztki kruchego ciasta, z których możesz zrobić a’la kruszonkę lub wyciąć paski i ułożyć je tworząc szachownicę. Oczywiście przy wykrajaniu może Cię też ponieść fantazja i możesz ozdobić ciasto serduszkami — np. na walentynki lub czaszkami — na Halloween itp. Potem już tylko pieczemy i placek jabłkowy jest gotowy. Proste prawda?
Alergeny w kruchym cieście z jabłkami
Lista alergenów dla kruchego ciasta z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze kruchego ciasta z jabłkami
Żeby ciasto miało więcej błonnika możesz nie obierać jabłek oraz część mąki zamienić na mąkę pełnoziarnistą. Dodatkowo możesz obniżyć kaloryczność zamieniając cukier na słodzik.
Energia i białka
(145g)
Węglowodany
(145g)
Tłuszcze
(145g)
Witaminy
(145g)
Składniki mineralne
(145g)
-
mąka pszenna,
masło,
jajka,
cukier,
jabłko,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.