Kruche ciasto bezglutenowe

Opublikowano: 04.11.2021 r., 22:46 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kruche ciasto bezglutenowe, surowe w białej formie na tartę. Obok wałek do ciasta, widelec i kula ciasta
Kruche ciasto bezglutenowe
Dziś prezentujemy przepis na kruche ciasto bezglutenowe. Ten sprawdzony przepis sprawi, że każde ciasto będzie pyszne. Użycie mąki bezglutenowej zapewni ciastu dobry smak i konsystencje.
Przygotowanie 10 min
2961 kcal
Kcal w porcji
645 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Mąka bezglutenowa (340 g)
  • Masło - zimne (190 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Żółtko jajka (1 szt.)
  • Cukier (100 g)
  • Cukier waniliowy (15 g)
  • Proszek do pieczenia - bezglutenowy (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią, cukier
Sprzęt kuchenny
duża miska, folia spożywcza, lodówka

Przepis na kruche ciasto bezglutenowe krok po kroku

Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i cukier, wbij jajko, dodaj żółtko i wrzuć pokrojone w kostkę masło.

Wszystko razem wymieszaj i przez chwilę zagnieć.

Z ciasta uformuj kulę i zawiń folią spożywczą.

Umieść w zamrażalniku na 30 minut lub w lodówce na godzinę.

Po tym czasie ciasto jest gotowe do wykorzystania.

Jeśli będzie stanowiło spód wypieku to ułóż je na formie i podpiecz 10-15 minut w 180 stopniach.

Jak oceniasz przepis na kruche ciasto bezglutenowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,2% osób

Więcej informacji na temat kruchego ciasta bezglutenowego

Dziś prezentujemy przepis na kruche ciasto bezglutenowe. Ten sprawdzony przepis sprawi, że każde ciasto będzie pyszne. Użycie mąki bezglutenowej zapewni ciastu dobry smak i konsystencje. Zanim dowiesz się jak zrobić kruche ciasto bezglutenowe zapraszam do przeczytania tekstu o tym, czym jest gluten, komu nie służy i jak ważne jest uważne czytanie etykiet.

Gluten to nazwa dla białek występujących w zbożach takich jak pszenica, żyto, pszenżyto oraz jęczmień. Pod wpływem wody białka tę pęcznieją, tworząc lepką sieć, która konsystencją przypomina klej. To powoduje, że po upieczeniu wypieki stają się elastyczne i puszyste. Jest bezpieczny dla większości populacji, ale u niektórych osób może powodować konsekwencje zdrowotne. Najpopularniejszą chorobą, w której gluten musi zostać bezwzględnie wykluczony jest celiakia. Jest to choroba autoimmunologiczna o podłożu genetycznym, którą charakteryzuje trwała nietolerancja na gluten. Spożyty produkt z glutenem działa toksycznie na organizm co prowadzi do zaniku kosmków jelitowych. To w konsekwencji doprowadza do zmniejszonego wchłaniania wartości odżywczych z produktów spożywczych, co niesie za sobą kolejne konsekwencje zdrowotne. Choroby tej nie da się wyleczyć. Jedyną metodą leczenia celiakii jest stosowanie ścisłej diety bezglutenowej.

Gluten jest również przeciwskazany dla osób z nieceliakalną nadwrażliwością na gluten/pszenicę oraz w alergii na pszenicę.

Osoby takie muszę zwracać szczególną uwagę na wybierane produkty, ponieważ gluten znajdziemy prawie wszędzie. Nawet jeśli nie jako składnik sam w sobie, to jako zanieczyszczenie produktu. Ostatnio, w związku z modą na dietę bezglutenową, producenci zaczęli nadmiernie używać określeń „produkt bezglutenowy”. Po wielu badaniach tych produktów spożywczych okazało się, że wiele z nich przekraczało dozwoloną, bezpieczną normę i to wielokrotnie.

Jedynym bezpiecznym wyborem dla osób, dla których gluten jest toksyczny są produkty z grafiką przedstawiającą zielony licencjonowany przekreślony kłos. Aby otrzymać taką licencje produkt przechodzi wiele rygorystycznych badań i kontroli. Dlatego jeśli chcesz kupić dobre produkty bez glutenu zwróć uwagę na ten znak.

Co mogą wybierać osoby stosujące dietę bezglutenową? Najbardziej popularna mąka bezglutenowa powstaje z kukurydzy. Również spotkać możemy takie powstające z gryki, owsa, ryżu, orzechów, nasion roślin strączkowych lub mąkę ziemniaczaną. Każdą z tych mąk możesz wykorzystać by przygotować kruche ciasto. Nasza propozycja w tym przepisie to gotowa mieszanka mąki bezglutenowej. Jest to najlepsze rozwiązanie, które zapewni ciastu odpowiedni smak i konsystencje.

Alergeny w kruchym cieście bezglutenowym

Lista alergenów dla kruchego ciasta bezglutenowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze kruchego ciasta bezglutenowego

na 100g gotowej potrawy

Moda na dietę bezglutenową spowodowała, że producenci zaczęli nadużywać określeń "produkt bezglutenowy". Warto więc dokładnie czytać etykiet i upewnić się czy mają one licencjonowany znak przekreślonego kłosa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(645g)
Energia (kcal)
459.10
2961.22
Białko (g)
8.51
54.87

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(645g)
Węglowodany (g)
47.11
303.86
Węglowodany przyswajalne (g)
44.05
284.11
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.06
19.76

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(645g)
Tłuszcz (g)
27.03
174.35
Tłuszcze nasycone (g)
16.34
105.39
Tłuszcze nienasycone (g)
10.69
68.96
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.08
52.12
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.61
16.85
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
114.50
738.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(645g)
Witamina A (µg (mcg))
201.90
1302.28
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.56
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
1.07
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.04
0.28
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.30
1.94
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.76
4.89
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
198.22
1278.52
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.33
2.16
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.78
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.71
4.56
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
24.17
155.87
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
43.83
282.73
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(645g)
Sód (mg)
24.65
158.98
Potas (mg)
263.68
1700.75
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
69.90
450.88
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
291.41
1879.62
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
69.30
447.01
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.15
13.88
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.69
10.91
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.22
1.42
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kruchego ciasta bezglutenowego 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kruchego ciasta bezglutenowego

Koszt składników
29.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka bezglutenowa
340 g
9.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.06
Za 340 g
Masło
190 g
zimne
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.75
Za 190 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Cukier waniliowy
15 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 15 g
Proszek do pieczenia
5 g
bezglutenowy
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Koszt składników
29.70