Przepis na kruche ciasto bezglutenowe krok po kroku

Składniki
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią, cukier
To będzie niezbędne
duża miska, folia spożywcza, lodówka

Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i cukier, wbij jajko, dodaj żółtko i wrzuć pokrojone w kostkę masło.

Wszystko razem wymieszaj i przez chwilę zagnieć.

Z ciasta uformuj kulę i zawiń folią spożywczą.

Umieść w zamrażalniku na 30 minut lub w lodówce na godzinę.

Po tym czasie ciasto jest gotowe do wykorzystania.

Jeśli będzie stanowiło spód wypieku to ułóż je na formie i podpiecz 10-15 minut w 180 stopniach.

Kruche ciasto bezglutenowe, surowe w białej formie na tartę. Obok wałek do ciasta, widelec i kula ciasta
Kruche ciasto bezglutenowe
Koszt przygotowania dania
10.72 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
2961 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
40

Kruche ciasto bezglutenowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kruchym cieście bezglutenowym

Dziś prezentujemy przepis na kruche ciasto bezglutenowe. Ten sprawdzony przepis sprawi, że każde ciasto będzie pyszne. Użycie mąki bezglutenowej zapewni ciastu dobry smak i konsystencje. Zanim dowiesz się jak zrobić kruche ciasto bezglutenowe zapraszam do przeczytania tekstu o tym, czym jest gluten, komu nie służy i jak ważne jest uważne czytanie etykiet.

Gluten to nazwa dla białek występujących w zbożach takich jak pszenica, żyto, pszenżyto oraz jęczmień. Pod wpływem wody białka tę pęcznieją, tworząc lepką sieć, która konsystencją przypomina klej. To powoduje, że po upieczeniu wypieki stają się elastyczne i puszyste. Jest bezpieczny dla większości populacji, ale u niektórych osób może powodować konsekwencje zdrowotne. Najpopularniejszą chorobą, w której gluten musi zostać bezwzględnie wykluczony jest celiakia. Jest to choroba autoimmunologiczna o podłożu genetycznym, którą charakteryzuje trwała nietolerancja na gluten. Spożyty produkt z glutenem działa toksycznie na organizm co prowadzi do zaniku kosmków jelitowych. To w konsekwencji doprowadza do zmniejszonego wchłaniania wartości odżywczych z produktów spożywczych, co niesie za sobą kolejne konsekwencje zdrowotne. Choroby tej nie da się wyleczyć. Jedyną metodą leczenia celiakii jest stosowanie ścisłej diety bezglutenowej.

Gluten jest również przeciwskazany dla osób z nieceliakalną nadwrażliwością na gluten/pszenicę oraz w alergii na pszenicę.

Osoby takie muszę zwracać szczególną uwagę na wybierane produkty, ponieważ gluten znajdziemy prawie wszędzie. Nawet jeśli nie jako składnik sam w sobie, to jako zanieczyszczenie produktu. Ostatnio, w związku z modą na dietę bezglutenową, producenci zaczęli nadmiernie używać określeń „produkt bezglutenowy”. Po wielu badaniach tych produktów spożywczych okazało się, że wiele z nich przekraczało dozwoloną, bezpieczną normę i to wielokrotnie.

Jedynym bezpiecznym wyborem dla osób, dla których gluten jest toksyczny są produkty z grafiką przedstawiającą zielony licencjonowany przekreślony kłos. Aby otrzymać taką licencje produkt przechodzi wiele rygorystycznych badań i kontroli. Dlatego jeśli chcesz kupić dobre produkty bez glutenu zwróć uwagę na ten znak.

Co mogą wybierać osoby stosujące dietę bezglutenową? Najbardziej popularna mąka bezglutenowa powstaje z kukurydzy. Również spotkać możemy takie powstające z gryki, owsa, ryżu, orzechów, nasion roślin strączkowych lub mąkę ziemniaczaną. Każdą z tych mąk możesz wykorzystać by przygotować kruche ciasto. Nasza propozycja w tym przepisie to gotowa mieszanka mąki bezglutenowej. Jest to najlepsze rozwiązanie, które zapewni ciastu odpowiedni smak i konsystencje.

Wartości odżywcze kruchego ciasta bezglutenowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(645g)
Energia (kalorie)
459.10 kcal
2961.22 kcal
Białko
8.51 g
54.87 g
Brak danych dla: cukier, cukier waniliowy.
czytaj dalej

Węglowodany w kruchym cieście bezglutenowym

Na 100g
Na porcję
(645g)
Węglowodany
47.11 g
303.86 g
Węglowodany przyswajalne
44.05 g
284.11 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(645g)
Tłuszcz
27.03 g
174.35 g
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
16.34 g
105.39 g
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
10.69 g
68.96 g
Brak danych dla: cukier, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
8.08 g
52.12 g
Brak danych dla: cukier, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.61 g
16.85 g
Brak danych dla: cukier, cukier waniliowy.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na kruche ciasto bezglutenowe

Na 100g
Na porcję
(645g)
Ryboflawina
0.12 mg
0.78 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy, proszek do pieczenia.
czytaj dalej
Foliany
24.17 µg (mcg)
155.87 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier, cukier waniliowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kruche ciasto bezglutenowe

Na 100g
Na porcję
(645g)
Sód
24.65 mg
158.98 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Potas
263.68 mg
1700.75 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Wapń
69.90 mg
450.88 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Fosfor
291.41 mg
1879.62 mg
Brak danych dla: cukier, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Magnez
69.30 mg
447.01 mg
Brak danych dla: cukier, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.15 mg
13.88 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Cynk
1.69 mg
10.91 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Miedź
0.22 mg
1.42 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kruchego ciasta bezglutenowego 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kruchym cieście bezglutenowym

Lista alergenów dla kruchego ciasta bezglutenowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia

Cena przygotowania kruchego ciasta bezglutenowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka bezglutenowa
340 g
9.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.06
Za 340 g
Masło
190 g
zimne
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.75
Za 190 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Cukier waniliowy
15 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 15 g
Proszek do pieczenia
5 g
bezglutenowy
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Liczba porcji:
Koszt składników
29.70
Jak oceniasz przepis na kruche ciasto bezglutenowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób