Kruche ciastka kakaowe

Opublikowano: 07.01.2022 r., 12:47 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kruche ciastka kakaowe podane na czarnej serwetce.
Kruche ciastka kakaowe
Kruche ciastka kakaowe to doskonała propozycja na pyszny deser. Kruche ciasteczka można przechowywać w szczelnej puszce przez około dwa tygodnie. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 15 min
467 kcal
Kcal w porcji
115 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Masło 1,5 kostki (300 g)
  • Mąka pszenna typ 500 2 szklanki (400 g)
  • Cukier 1 szklanka (200 g)
  • Kakao 16% (proszek) 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
  • Proszek do pieczenia (20 g)
  • Śmietana 12% (100 g)
  • Jajko (2 szt.)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na kruche ciastka kakaowe krok po kroku

Masło pokrój w kostkę, dodaj cukier, mąkę, proszek do pieczenia, kakao, śmietanę oraz jajko, zagnieć szybko gładkie ciasto.

Ciasto owiń folią spożywczą i umieść w lodówce, aby się schłodziło.

Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość około 0,5 cm.

Wykrawaj dowolne kształty, ciastka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 10-14 minut.

Jak oceniasz przepis na kruche ciastka kakaowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,8% osób

Więcej informacji na temat kruchych ciastek kakaowych

Kruche ciastka kakaowe to doskonały pomysł na pyszny deser. Szybkie i łatwe do zrobienia ciastka to świetny pomysł na dodatek do kawy. Przepis na kruche ciastka kakaowe jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia ciastek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, cukier, jajko, kakao, śmietana kwaśna 12%, proszek do pieczenia.

Jak zrobić kruche ciastka kakaowe? Masło pokrój w kostkę, dodaj cukier, mąkę, proszek do pieczenia, kakao, śmietanę oraz jajko, zagnieć szybko gładkie ciasto. Ciasto owiń folią spożywczą i umieść w lodówce, aby się schłodziło. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość około 0,5 cm. Wykrawaj dowolne kształty, ciastka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 10-14 minut.

Kakao jest bardzo często używane do produkcji deserów i ciast. Niekiedy można się spotkać także z wykorzystaniem kakao w daniach wytrawnych. Kakao używa się do produkcji czekolad. Wyróżnić można kilka rodzajów czekolad takie jak gorzka, mleczna, deserowa lub z nadzieniem. Różnią się one przede wszystkim zawartością kakao w masie. Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo. Witaminy z grupy B mają bardzo ważny wpływ na metabolizm naszego organizmu. Są też niezbędne do produkcji komórek morfotycznych naszej krwi.

Podsumowując pyszne domowe ciasteczka to świetny sposób na proste małe co nieco. Ciasteczka są dobre do przechowywania w szczelnym pojemniku, dzięki temu nie tracą swojej kruchej konsystencji. Kruche ciasteczka możesz przygotować z dodatkiem masła orzechowego lub mielonych orzechów. Ciasteczka mogą być bazą do deserów w pucharkach lub ciast na zimno. Domowe ciasteczka nie zawierają konserwantów i sztucznych wypełniaczy.

Alergeny w kruchych ciastkach kakaowych

Lista alergenów dla kruchych ciastek kakaowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 12%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze kruchych ciastek kakaowych

na 100g gotowej potrawy

Kruche ciastka kakaowe to słodki wypiek zawierający sporą ilość cukru. Ciastka produkowane z mąki pszennej są źródłem glutenu, dlatego nie powinny ich spożywać osoby chorujące na celiakię. Ciastek powinny unikać także osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(115g)
Energia (kcal)
406.75
467.77
Białko (g)
7.36
8.47

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(115g)
Węglowodany (g)
45.49
52.32
Węglowodany przyswajalne (g)
43.89
50.47

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(115g)
Tłuszcz (g)
23.60
27.14
Tłuszcze nasycone (g)
15.86
18.24
Tłuszcze nienasycone (g)
7.74
8.91

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(115g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.07
Tiamina (mg)
0.34
0.39
Ryboflawina (mg)
0.22
0.26
Niacyna (mg)
2.34
2.69
Foliany (µg (mcg))
58.50
67.28

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(115g)
Sód (mg)
26.67
30.67
Potas (mg)
316.08
363.50
Wapń (mg)
108.73
125.04
Fosfor (mg)
220.14
253.16
Magnez (mg)
37.04
42.60
Żelazo (mg)
2.79
3.21
Cynk (mg)
0.85
0.97
Miedź (mg)
0.24
0.28
Szacunkowy indeks glikemiczny kruchych ciastek kakaowych 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kruchych ciastek kakaowych

Koszt składników
29.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
300 g
1,5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Proszek do pieczenia
20 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Śmietana 12%
100 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
29.30