Kruche ciastka kakaowe
- Masło - 1,5 kostki (300 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Kakao 16% (proszek) - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Proszek do pieczenia (20 g)
- Śmietana 12% (100 g)
- Jajko (2 szt.)
Przepis na kruche ciastka kakaowe krok po kroku
Masło pokrój w kostkę, dodaj cukier, mąkę, proszek do pieczenia, kakao, śmietanę oraz jajko, zagnieć szybko gładkie ciasto.
Ciasto owiń folią spożywczą i umieść w lodówce, aby się schłodziło.
Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość około 0,5 cm.
Wykrawaj dowolne kształty, ciastka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 10-14 minut.
-
Ciastka maślane
-
Kruche ciasto
-
Tarta
-
Mazurek wielkanocny
-
Tarta z jabłkiem
-
Ciastka kruche
-
Pleśniak
-
Szarlotka z kruszonką
-
Tarta z jabłkami
-
Tarta ze szpinakiem
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Szarlotka z bezą
-
Tarta z owocami
-
Tarta z malinami
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Tarta cytrynowa
-
Tarta z truskawkami
-
Kruche ciasto
Więcej informacji na temat kruchych ciastek kakaowych
Kruche ciastka kakaowe to doskonały pomysł na pyszny deser. Szybkie i łatwe do zrobienia ciastka to świetny pomysł na dodatek do kawy. Przepis na kruche ciastka kakaowe jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia ciastek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, cukier, jajko, kakao, śmietana kwaśna 12%, proszek do pieczenia.
Jak zrobić kruche ciastka kakaowe? Masło pokrój w kostkę, dodaj cukier, mąkę, proszek do pieczenia, kakao, śmietanę oraz jajko, zagnieć szybko gładkie ciasto. Ciasto owiń folią spożywczą i umieść w lodówce, aby się schłodziło. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość około 0,5 cm. Wykrawaj dowolne kształty, ciastka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 10-14 minut.
Kakao jest bardzo często używane do produkcji deserów i ciast. Niekiedy można się spotkać także z wykorzystaniem kakao w daniach wytrawnych. Kakao używa się do produkcji czekolad. Wyróżnić można kilka rodzajów czekolad takie jak gorzka, mleczna, deserowa lub z nadzieniem. Różnią się one przede wszystkim zawartością kakao w masie. Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo. Witaminy z grupy B mają bardzo ważny wpływ na metabolizm naszego organizmu. Są też niezbędne do produkcji komórek morfotycznych naszej krwi.
Podsumowując pyszne domowe ciasteczka to świetny sposób na proste małe co nieco. Ciasteczka są dobre do przechowywania w szczelnym pojemniku, dzięki temu nie tracą swojej kruchej konsystencji. Kruche ciasteczka możesz przygotować z dodatkiem masła orzechowego lub mielonych orzechów. Ciasteczka mogą być bazą do deserów w pucharkach lub ciast na zimno. Domowe ciasteczka nie zawierają konserwantów i sztucznych wypełniaczy.
Alergeny w kruchych ciastkach kakaowych
Lista alergenów dla kruchych ciastek kakaowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 12%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze kruchych ciastek kakaowych
Kruche ciastka kakaowe to słodki wypiek zawierający sporą ilość cukru. Ciastka produkowane z mąki pszennej są źródłem glutenu, dlatego nie powinny ich spożywać osoby chorujące na celiakię. Ciastek powinny unikać także osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu.
Energia i białka
(115g)
Węglowodany
(115g)
Tłuszcze
(115g)
Witaminy
(115g)
Składniki mineralne
(115g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.