Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią, cukier
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, wałek, folia spożywcza, rondelek

Przepis na kruche ciasteczka z dżemem krok po kroku

W misce umieść pokrojone w kostkę masło, mąkę, cukier, cukier waniliowy, jajko i szczyptę soli.

Całość zagnieć na jednolitą masę. Owiń w folię i umieść w lodówce na 30 minut.

Następnie ciasto rozwałkuj na posypanym mąką blacie, tak by miało około 3 mm grubości.

Z ciasta wyciąć dowolne kształty (np. gwiazdki, serduszka, kółka). W połowie przygotowanych kształtów wytnij dodatkowo kółko na środku.

Upiecz ciastka przez ok. 13 minut w 180 st. C. Następnie odstaw do ostygnięcia.

Dżem przetrzyj przez sitko prosto do rondelka. Następnie podgrzej go lekko, by miał bardziej lejącą konsystencje.

Ciastka bez dziurek posmaruj dżemem i ułóż na nich ciastka z dziurkami.

Dodatkowo możesz oprószyć cukrem pudrem.

Kruche ciasteczka z dżemem
Kruche ciasteczka z dżemem - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - kruche ciasteczka z dżemem

W skrócie
Kalorii w porcji
73 kcal
Wielkość
jednej porcji
20 g
Indeks glikemiczny
85

Wartości odżywcze kruchych ciasteczek z dżemem

na 100g gotowej potrawy

Odpowiednio zbilansowana dieta ma również miejsce na słodkie, domowe wypieki.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(20g)
Energia (kcal)
366.89
73.38
Białko (g)
6.48
1.30

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(20g)
Węglowodany (g)
49.42
9.88
Węglowodany przyswajalne (g)
49.08
9.82

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(20g)
Tłuszcz (g)
16.46
3.29
Tłuszcze nasycone (g)
11.10
2.22
Tłuszcze nienasycone (g)
5.36
1.07

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(20g)
Witamina B6 (mg)
0.05
0.01
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.36
0.07
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.04
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.46
0.49
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
62.09
12.42
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(20g)
Sód (mg)
14.90
2.98
Potas (mg)
76.10
15.22
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
16.18
3.24
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
68.06
13.61
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.53
3.11
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.21
0.44
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.53
0.11
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.02
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kruchych ciasteczek z dżemem 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kruchych ciasteczkach z dżemem

Lista alergenów dla kruchych ciasteczek z dżemem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Więcej informacji na temat kruchych ciasteczek z dżemem

Kruche ciasteczka z dżemem to pyszne rozwiązanie na popołudniowy deser do kawy. Takie smaczne ciasteczka to również świetny pomysł na słodki podarunek dla bliskiej Ci osoby.

Przepis na kruche ciasteczka z dżemem wykonasz w kilka chwil. Potrzebne będzie masło, mąka, cukier, cukier waniliowy, jajko i dżem. Najpierw w misce umieść pokrojone w kostkę masło, mąkę, cukier, cukier waniliowy, jajko i szczyptę soli. Całość zagnieć na jednolitą masę. Owiń w folię i umieść w lodówce na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkuj na posypanym mąką blacie, tak by miało około 3 mm grubości. Z ciasta wyciąć dowolne kształty (np. gwiazdki, serduszka, kółka). W połowie przygotowanych kształtów wytnij dodatkowo kółko na środku. Upiecz ciastka przez ok. 13 minut w 180 st. C. Następnie odstaw do ostygnięcia. Dżem przetrzyj przez sitko prosto do rondelka. Następnie podgrzej go lekko, by miał bardziej lejącą konsystencje. Ciastka bez dziurek posmaruj dżemem i ułóż na nich ciastka z dziurkami. Dodatkowo możesz oprószyć cukrem pudrem.

Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić kruche ciasteczka z dżemem. Te najlepsze ciasteczka możesz owinąć w celafon i podarować komuś bliskiemu.

Już starożytni Rzymianie, kilka tysięcy lat temu opracowali przepis na kruche ciasteczka. W ten sposób osładzali sobie dzień pracy. Choć nie wiadomo jak wtedy wyglądałyby takie kruche ciasteczka, to na przestrzeni lat ich przepis znacznie się nie zmienił. Wiadomo, był ulepszany i poprawiany, ale kruche ciasteczka miały zawsze jedno zadanie- zachwycać smakiem. Ciasteczka kruche są rodzajem słodkiego wypieku o kruchej, delikatnej strukturze. Wykonuje się je z mąki, tłuszczu i jaj. Ze względu na zawartość tłuszczu zyskuje ono swoją kruchą teksturę. W przypadku żółtek można spotkać przepisy z użyciem surowego lub ugotowanego. Aby zrobić nasze dobre ciastka użyjcie surowego jajka.

Szacunkowy koszt przygotowania kruchych ciasteczek z dżemem

Koszt składników
23.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
125 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Cukier
60 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 g
Cukier wanilinowy
5 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 5 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Dżem truskawkowy niskosłodzony
150 g
4.00
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 150 g
Cukier puder
30 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
23.10
Jak oceniasz przepis na kruche ciasteczka z dżemem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,3% osób