Kruche ciasteczka z dżemem
- Masło (125 g)
- Mąka pszenna typ 500 (250 g)
- Cukier (60 g)
- Cukier wanilinowy (5 g)
- Jajko (1 szt.)
- Dżem truskawkowy niskosłodzony (150 g)
- Cukier puder (30 g)
Przepis na kruche ciasteczka z dżemem krok po kroku
W misce umieść pokrojone w kostkę masło, mąkę, cukier, cukier waniliowy, jajko i szczyptę soli.
Całość zagnieć na jednolitą masę. Owiń w folię i umieść w lodówce na 30 minut.
Następnie ciasto rozwałkuj na posypanym mąką blacie, tak by miało około 3 mm grubości.
Z ciasta wyciąć dowolne kształty (np. gwiazdki, serduszka, kółka). W połowie przygotowanych kształtów wytnij dodatkowo kółko na środku.
Upiecz ciastka przez ok. 13 minut w 180 st. C. Następnie odstaw do ostygnięcia.
Dżem przetrzyj przez sitko prosto do rondelka. Następnie podgrzej go lekko, by miał bardziej lejącą konsystencje.
Ciastka bez dziurek posmaruj dżemem i ułóż na nich ciastka z dziurkami.
Dodatkowo możesz oprószyć cukrem pudrem.
-
Ciastka maślane
-
Kruche ciasto
-
Tarta
-
Mazurek wielkanocny
-
Tarta z jabłkiem
-
Ciastka kruche
-
Pleśniak
-
Szarlotka z kruszonką
-
Tarta z jabłkami
-
Tarta ze szpinakiem
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Szarlotka z bezą
-
Tarta z owocami
-
Tarta z malinami
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Tarta cytrynowa
-
Tarta z truskawkami
-
Kruche ciasto
Więcej informacji na temat kruchych ciasteczek z dżemem
Kruche ciasteczka z dżemem to pyszne rozwiązanie na popołudniowy deser do kawy. Takie smaczne ciasteczka to również świetny pomysł na słodki podarunek dla bliskiej Ci osoby.
Przepis na kruche ciasteczka z dżemem wykonasz w kilka chwil. Potrzebne będzie masło, mąka, cukier, cukier waniliowy, jajko i dżem. Najpierw w misce umieść pokrojone w kostkę masło, mąkę, cukier, cukier waniliowy, jajko i szczyptę soli. Całość zagnieć na jednolitą masę. Owiń w folię i umieść w lodówce na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkuj na posypanym mąką blacie, tak by miało około 3 mm grubości. Z ciasta wyciąć dowolne kształty (np. gwiazdki, serduszka, kółka). W połowie przygotowanych kształtów wytnij dodatkowo kółko na środku. Upiecz ciastka przez ok. 13 minut w 180 st. C. Następnie odstaw do ostygnięcia. Dżem przetrzyj przez sitko prosto do rondelka. Następnie podgrzej go lekko, by miał bardziej lejącą konsystencje. Ciastka bez dziurek posmaruj dżemem i ułóż na nich ciastka z dziurkami. Dodatkowo możesz oprószyć cukrem pudrem.
Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić kruche ciasteczka z dżemem. Te najlepsze ciasteczka możesz owinąć w celafon i podarować komuś bliskiemu.
Już starożytni Rzymianie, kilka tysięcy lat temu opracowali przepis na kruche ciasteczka. W ten sposób osładzali sobie dzień pracy. Choć nie wiadomo jak wtedy wyglądałyby takie kruche ciasteczka, to na przestrzeni lat ich przepis znacznie się nie zmienił. Wiadomo, był ulepszany i poprawiany, ale kruche ciasteczka miały zawsze jedno zadanie- zachwycać smakiem. Ciasteczka kruche są rodzajem słodkiego wypieku o kruchej, delikatnej strukturze. Wykonuje się je z mąki, tłuszczu i jaj. Ze względu na zawartość tłuszczu zyskuje ono swoją kruchą teksturę. W przypadku żółtek można spotkać przepisy z użyciem surowego lub ugotowanego. Aby zrobić nasze dobre ciastka użyjcie surowego jajka.
Alergeny w kruchych ciasteczkach z dżemem
Lista alergenów dla kruchych ciasteczek z dżemem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze kruchych ciasteczek z dżemem
Odpowiednio zbilansowana dieta ma również miejsce na słodkie, domowe wypieki.
Energia i białka
(20g)
Węglowodany
(20g)
Tłuszcze
(20g)
Witaminy
(20g)
Składniki mineralne
(20g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.