Kruche ciasteczka wielkanocne
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (300 g)
- Cukier puder (120 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Żółtko jajka (3 szt.)
- Cukier wanilinowy (16 g)
Przepis na kruche ciasteczka wielkanocne krok po kroku
Do miski wsyp mąkę, cukier puder, cukier wanilinowy oraz szczyptę soli. Składniki dokładnie wymieszaj.
Następnie do składników dodaj pokrojone w kostkę masło oraz żółtka. Składniki zagnieć na jednolitą masę.
Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkuj na stolnicy na grubość około 5 mm i wykrawaj ciasteczka przy pomocy foremek.
Ciasteczka ułóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów.
Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 10 minut.
Upieczone ciasteczka wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wstydzenia.
Gotowe ciasteczka możesz udekorować lukrem.
-
Ciastka owsianki
-
Ciastka maślane
-
Pierniczki świąteczne
-
Pierniki świąteczne
-
Ciastka kruche
-
Rurki z kremem
-
Ptysie
-
Ciasteczka korzenne
-
Magdalenki
-
Ciastka owsiane z bananem
-
Ciasteczka owsiane z bananem
-
Ciastka czekoladowe
-
Kruche ciasteczka maślane
-
Ciasteczka migdałowe
-
Ciasteczka z jabłkami
-
Ciasteczka wielkanocne
-
Ciastka wielkanocne
-
Ciastka migdałowe
-
Ciasteczka świąteczne
Więcej informacji na temat kruchych ciasteczek wielkanocnych
Kruche ciasteczka wielkanocne propozycja na przekąskę. Ciasteczka możesz podać jako dodatek do kawy lub herbaty. Pyszne ciasteczka na Wielkanoc warto udekorować lukrem. Sprawdzony przepis na kruche ciasteczka wielkanocne jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasteczek niezbędne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier puder, masło, żółtka jaj, cukier wanilinowy oraz sól. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
A jak zrobić kruche ciasteczka wielkanocne? Do miski wsyp mąkę, cukier puder, cukier wanilinowy oraz szczyptę soli. Składniki dokładnie wymieszaj. Następnie do składników dodaj pokrojone w kostkę masło oraz żółtka. Składniki zagnieć na jednolitą masę. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na stolnicy na grubość około 5 mm i wykrawaj ciasteczka przy pomocy foremek. Ciasteczka ułóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów. Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10 minut. Upieczone ciasteczka wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wstydzenia. Gotowe ciasteczka możesz udekorować lukrem.
Masło to produkt pochodzenia zwierzęcego. Masło produkuje się z tłustej śmietany. Ubija się ją, aby oddzielić cząsteczki tłuszczu mlecznego od serwatki. Produktem ubocznym produkcji masła jest maślanka. Masło powinno zawierać około 82% tłuszczu, tylko produkt o tak dużej zawartości tłuszczu nazwać można masłem ekstra. Masło jest bardzo kaloryczne i zawiera dość dużą ilość witaminy D.
Podsumowując: wiesz już, jak się robi świąteczne ciasteczka. Smaczne ciasteczka są dobre do spożycia po przestudzeniu. Warto udekorować je lukrem lub posypać cukrem pudrem przed podaniem. Produkty niezbędne do przygotowania ciasteczek dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Przepis na kruche ciasteczka jest bardzo prosty, dlatego warto wykorzystać go w swojej kuchni.
Alergeny w kruchych ciasteczkach wielkanocnych
Lista alergenów dla kruchych ciasteczek wielkanocnych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze kruchych ciasteczek wielkanocnych
Kruche ciasteczka wielkanocne to doskonała propozycja na smaczne wypieki. Ciasteczka są dość kaloryczne, dlatego warto uważać z ich ilością w diecie.
Energia i białka
(35g)
Węglowodany
(35g)
Tłuszcze
(35g)
Witaminy
(35g)
Składniki mineralne
(35g)
-
mąka pszenna,
cukier,
masło,
jajka,
cukier,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.