Kruche ciasteczka wielkanocne

Opublikowano: 26.05.2023 r., 23:19 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kolorowe wielkanocne ciasteczka na stole
Kruche ciasteczka wielkanocne
Kruche ciasteczka wielkanocne to doskonała propozycja na przekąskę. Ciasteczka warto podać jako dodatek do kawy lub herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 10 min
163 kcal
Kcal w porcji
35 g
Wielkość porcji
72
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (300 g)
  • Cukier puder (120 g)
  • Masło - 1 kostka (200 g)
  • Żółtko jajka (3 szt.)
  • Cukier wanilinowy (16 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, stolnica, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia, folia spożywcza, foremki do ciastek

Przepis na kruche ciasteczka wielkanocne krok po kroku

Do miski wsyp mąkę, cukier puder, cukier wanilinowy oraz szczyptę soli. Składniki dokładnie wymieszaj.

Następnie do składników dodaj pokrojone w kostkę masło oraz żółtka. Składniki zagnieć na jednolitą masę.

Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.

Po tym czasie ciasto rozwałkuj na stolnicy na grubość około 5 mm i wykrawaj ciasteczka przy pomocy foremek.

Ciasteczka ułóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów.

Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 10 minut.

Upieczone ciasteczka wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wstydzenia.

Gotowe ciasteczka możesz udekorować lukrem.

Jak oceniasz przepis na kruche ciasteczka wielkanocne
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,2% osób

Więcej informacji na temat kruchych ciasteczek wielkanocnych

Kruche ciasteczka wielkanocne propozycja na przekąskę. Ciasteczka możesz podać jako dodatek do kawy lub herbaty. Pyszne ciasteczka na Wielkanoc warto udekorować lukrem. Sprawdzony przepis na kruche ciasteczka wielkanocne jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasteczek niezbędne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier puder, masło, żółtka jaj, cukier wanilinowy oraz sól. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

A jak zrobić kruche ciasteczka wielkanocne? Do miski wsyp mąkę, cukier puder, cukier wanilinowy oraz szczyptę soli. Składniki dokładnie wymieszaj. Następnie do składników dodaj pokrojone w kostkę masło oraz żółtka. Składniki zagnieć na jednolitą masę. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na stolnicy na grubość około 5 mm i wykrawaj ciasteczka przy pomocy foremek. Ciasteczka ułóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów. Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10 minut. Upieczone ciasteczka wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wstydzenia. Gotowe ciasteczka możesz udekorować lukrem.

Masło to produkt pochodzenia zwierzęcego. Masło produkuje się z tłustej śmietany. Ubija się ją, aby oddzielić cząsteczki tłuszczu mlecznego od serwatki. Produktem ubocznym produkcji masła jest maślanka. Masło powinno zawierać około 82% tłuszczu, tylko produkt o tak dużej zawartości tłuszczu nazwać można masłem ekstra. Masło jest bardzo kaloryczne i zawiera dość dużą ilość witaminy D.

Podsumowując: wiesz już, jak się robi świąteczne ciasteczka. Smaczne ciasteczka są dobre do spożycia po przestudzeniu. Warto udekorować je lukrem lub posypać cukrem pudrem przed podaniem. Produkty niezbędne do przygotowania ciasteczek dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Przepis na kruche ciasteczka jest bardzo prosty, dlatego warto wykorzystać go w swojej kuchni.

Alergeny w kruchych ciasteczkach wielkanocnych

Lista alergenów dla kruchych ciasteczek wielkanocnych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze kruchych ciasteczek wielkanocnych

na 100g gotowej potrawy

Kruche ciasteczka wielkanocne to doskonała propozycja na smaczne wypieki. Ciasteczka są dość kaloryczne, dlatego warto uważać z ich ilością w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(35g)
Energia (kcal)
466.48
163.27
Białko (g)
7.78
2.72

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(35g)
Węglowodany (g)
51.21
17.92
Węglowodany przyswajalne (g)
51.21
17.92

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(35g)
Tłuszcz (g)
26.30
9.21
Tłuszcze nasycone (g)
17.34
6.07
Tłuszcze nienasycone (g)
8.96
3.14

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(35g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.02
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.43
0.15
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.25
0.09
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.84
0.99
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
75.95
26.58
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(35g)
Sód (mg)
8.94
3.13
Potas (mg)
71.38
24.98
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
26.38
9.23
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
93.97
32.89
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.48
5.77
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.64
0.93
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.68
0.24
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.03
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kruchych ciasteczek wielkanocnych 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kruchych ciasteczek wielkanocnych

Koszt składników
16.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Cukier puder
120 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 120 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Żółtko jajka
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier wanilinowy
16 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Koszt składników
16.60