Kruche ciasteczka maślane
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szkalnki (400 g)
- Cukier (230 g)
- Jajko (2 szt.)
- Masło (250 g)
Przepis na kruche ciasteczka maślane krok po kroku
Najpierw zimne masło pokrój w kostkę, dodaj do niego mąkę pszenną, jaja i cukier, zagnieć szybko gładkie ciasto.
Owiń je folią spożywczą i schłodź w zamrażarce przez 15 minut.
Po tym czasie blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Od ciasta odrywaj kawałki równej wielkości.
Formuj kulki i spłaszcz je delikatnie dłonią.
Piecz w nagrzanym do 220 st. C piekarniku przez 10-12 minut.
Więcej informacji na temat kruchych ciasteczek maślanych
Kruche ciasteczka maślane to bardzo dobry pomysł na szybkie ciasta do kawy lub przekąskę dla dzieci. Można je przygotować w większej ilości i przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce. Kruche ciasteczka są bardzo łatwe do zrobienia. Przepis na kruche ciasteczka maślane jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciastek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, jajka i cukier.
Jak zrobić ciasteczka świąteczne maślane? Najpierw zimne masło pokrój w kostkę, dodaj do niego mąkę pszenną, jaja i cukier, zagnieć szybko gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i schłodź w zamrażarce przez 15 minut. Po tym czasie blachę wyłóż papierem do pieczenia. Od ciasta odrywaj kawałki równej wielkości. Formuj kulki i spłaszcz je delikatnie dłonią. Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 10-12 minut.
Jajka są źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Jajka kurze zawierają w swoim składzie wszystkie niezbędne dla naszego organizmu aminokwasy. Są bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach takich jak witamina A, D, K oraz E. Witamina E zwana witaminą młodości. Znaleźć możemy ją tylko w warzywach, jest bardzo wrażliwa na wysoką temperaturę. Witamina E ponadto pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu frakcji LDL oraz wspomaga prawidłową pracę układu nerwowego. W swoim składzie posiadają cenne minerały, są nimi wapń, sód, potas oraz żelazo i cynk. Żółtko jaja ma w swoim składzie luteinę i zeaksantynę zapobiegającą zwyrodnieniu plamki żółtej. Plamka żółta odpowiada między innymi za prawidłowe widzenie.
Podsumowując pyszne ciasteczka to wspaniała propozycja na deser do kawy lub herbaty. Ciasteczka maślane można przygotować także w wersji kakaowej. Można dodawać do nich czekoladę lub orzechy, a także suszone owoce. Ciasteczka są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez tydzień. Ciasteczka będą także doskonałą bazą do deserów na zimno z dodatkiem bitej śmietany lub mascarpone.
Alergeny w kruchych ciasteczkach maślanych
Lista alergenów dla kruchych ciasteczek maślanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze kruchych ciasteczek maślanych
Kruche ciasteczka maślane to domowy wypiek zawierający dużą ilość cukru. Ciastek nie powinniśmy spożywać częściej niż dwa razy w tygodniu. Zawierają one dużą ilość węglowodanów prostych, które gwałtownie podnoszą poziom glukozy we krwi.
Energia i białka
(95g)
Węglowodany
(95g)
Tłuszcze
(95g)
Witaminy
(95g)
Składniki mineralne
(95g)
-
mąka pszenna,
cukier,
jajka,
masło,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.