Kruche babeczki z owocami

Opublikowano: 04.09.2023 r., 15:25 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kruche babeczki z owocami podane na papierze do pieczenia.
Kruche babeczki z owocami
Kruche babeczki z owocami to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych i ciekawych deserów. Całość jest smaczna i niezwykle łatwa do przygotowania.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Pieczenie 30 min
601 kcal
Kcal w porcji
315 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (200 g)
  • Masło (100 g)
  • Cukier (30 g)
  • Żółtko jajka (1 szt.)
  • Budyń (proszek) - waniliowy (35 g)
  • Masło (20 g)
  • Mleko 3,2% (450 ml)
  • Borówka amerykańska (400 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, foremka do babeczek, folia spożywcza, lodówka

Przepis na kruche babeczki z owocami krok po kroku

Mąkę zagnieć z cukrem, pokrojonym na kawałki masłem, żółtkiem i 2 łyżkami zimnej wody.

Ciasto zawiń w folię i odstaw na godzinę do lodówki. Następnie wyjmij z lodówki i podziel na 8 części.

Przygotuj foremki do babeczek. Wyklej ciastem dna i boki foremek. Babeczki piecz 15-20 minut w temperaturze 200°C. Ostudź.

Budyń wymieszaj z ½ szklanki zimnego mleka. Resztę mleka zagotuj. Po chwili wlej budyń i gotuj ok. 5 minut. Zestaw z ognia, wystudź i zmiksuj z masłem. Odstaw do zastygnięcia.

Babeczki napełnij cienką warstwą masy budyniowej, udekoruj dużą ilością borówek lub innych ulubionych owoców.

Jak oceniasz przepis na kruche babeczki z owocami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,8% osób

Więcej informacji na temat kruchych babeczek z owocami

Kruche babeczki z owocami to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych i ciekawych deserów. Całość jest smaczna i niezwykle łatwa do przygotowania.

Przepis na kruche babeczki z owocami to pomysł na pyszne danie, które doskonale sprawdza się na przekąskę. Ich stworzenie zajmuje tylko kilka chwil. Najlepiej zacząć od przygotowania kruchego ciasta, gdyż powinno ono leżakować w lodówce przez co najmniej 30 minut, by było smaczniejsze. Dzięki temu nabiera również elastyczności. Do jego stworzenia używa się dość sporo masła, jednak to właśnie dlatego ma tak fantastyczny smak. Można je również zrobić w wersji wegańskiej, dodając do ciasta margarynę. Należy pamiętać, że tłuszcz powinien być zimny, inaczej ciasto nie wyjdzie. By uprościć sobie wyrabianie można zetrzeć masło na tarce lub drobno pokroić nożem, dzięki temu całość nie będzie aż tak pracochłonna, a ciasto szybko się połączy. Do przygotowania tego deseru najlepiej sprawdzi się mąka pszenna. Wybierz niższy typ, dzięki czemu ciasto będzie delikatniejsze i słodsze. Jeśli nie możesz spożywać glutenu postaw na gotową mieszankę mąk. Dzięki temu zyskasz pewność, że całość uda się i odpowiednio się złączy.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kruche babeczki z owocami, by były smaczne i dobre dla początkujących, to ten prosty przepis stanowi najlepsze rozwiązanie. To idealny wybór na deser, czy do kawy. Będą idealną opcją na wszelkiego rodzaju imprezy. Te babeczki zachwycają kruchym ciastem i pysznym owocowym nadzieniem. Najlepiej smakują zwłaszcza latem. Babeczki są tak proste, że spokojnie z ich przygotowaniem poradzą sobie nawet dzieci. Wystarczy tylko kilka chwil, by stworzyć naprawdę smaczny deser, który zaskakuje słodkością. Sprawdzą się one zwłaszcza na imprezy i przyjęcia dla dzieci. To doskonały pomysł na dobre i ciekawe wykorzystanie świeżych sezonowych owoców. Możesz do ich przygotowania wykorzystać dowolne ulubione. Nie tylko borówki sprawdzą się w tym przepisie. Jesienią możesz sięgnąć po gruszki, a zimą po jabłka. Sprawdzą się też brzoskwinie, czy śliwki.

Alergeny w kruchych babeczkach z owocami

Lista alergenów dla kruchych babeczek z owocami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Masło
    • Mleko 3,2%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze kruchych babeczek z owocami

na 100g gotowej potrawy

Ta opcja zawiera sporo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(315g)
Energia (kcal)
190.99
601.62
Białko (g)
4.03
12.70

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(315g)
Węglowodany (g)
22.95
72.28
Węglowodany przyswajalne (g)
22.16
69.82
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.78
2.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(315g)
Tłuszcz (g)
9.71
30.59
Tłuszcze nasycone (g)
6.58
20.72
Tłuszcze nienasycone (g)
3.14
9.88
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.69
8.47
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.45
1.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
42.15
132.78
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(315g)
Witamina A (µg (mcg))
83.90
264.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.18
Witamina B12 (µg (mcg))
0.24
0.76
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.09
9.74
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.48
1.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.46
1.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
81.19
255.74
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.19
0.60
Ryboflawina (mg)
0.15
0.46
Niacyna (mg)
1.22
3.85
Foliany (µg (mcg))
27.63
87.05
Beta karoten (µg (mcg))
29.22
92.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(315g)
Sód (mg)
33.36
105.08
Potas (mg)
103.20
325.09
Wapń (mg)
53.56
168.71
Fosfor (mg)
68.37
215.35
Magnez (mg)
12.21
38.45
Żelazo (mg)
1.02
3.22
Cynk (mg)
0.41
1.30
Miedź (mg)
0.05
0.17
Szacunkowy indeks glikemiczny kruchych babeczek z owocami 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kruchych babeczek z owocami

Koszt składników
49.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Cukier
30 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Budyń (proszek)
35 g
waniliowy
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 35 g
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Mleko 3,2%
450 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.12
Za 450 ml
Borówka amerykańska
400 g
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 4
19.20
Za 400 g
Koszt składników
49.00