Kruche babeczki z owocami
- Mąka pszenna typ 500 (200 g)
- Masło (100 g)
- Cukier (30 g)
- Żółtko jajka (1 szt.)
- Budyń (proszek) - waniliowy (35 g)
- Masło (20 g)
- Mleko 3,2% (450 ml)
- Borówka amerykańska (400 g)
Przepis na kruche babeczki z owocami krok po kroku
Mąkę zagnieć z cukrem, pokrojonym na kawałki masłem, żółtkiem i 2 łyżkami zimnej wody.
Ciasto zawiń w folię i odstaw na godzinę do lodówki. Następnie wyjmij z lodówki i podziel na 8 części.
Przygotuj foremki do babeczek. Wyklej ciastem dna i boki foremek. Babeczki piecz 15-20 minut w temperaturze 200°C. Ostudź.
Budyń wymieszaj z ½ szklanki zimnego mleka. Resztę mleka zagotuj. Po chwili wlej budyń i gotuj ok. 5 minut. Zestaw z ognia, wystudź i zmiksuj z masłem. Odstaw do zastygnięcia.
Babeczki napełnij cienką warstwą masy budyniowej, udekoruj dużą ilością borówek lub innych ulubionych owoców.
-
Ciastka maślane
-
Kruche ciasto
-
Tarta
-
Mazurek wielkanocny
-
Tarta z jabłkiem
-
Ciastka kruche
-
Pleśniak
-
Szarlotka z kruszonką
-
Tarta z jabłkami
-
Tarta ze szpinakiem
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Szarlotka z bezą
-
Tarta z owocami
-
Tarta z malinami
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Tarta cytrynowa
-
Tarta z truskawkami
-
Kruche ciasto
Więcej informacji na temat kruchych babeczek z owocami
Kruche babeczki z owocami to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych i ciekawych deserów. Całość jest smaczna i niezwykle łatwa do przygotowania.
Przepis na kruche babeczki z owocami to pomysł na pyszne danie, które doskonale sprawdza się na przekąskę. Ich stworzenie zajmuje tylko kilka chwil. Najlepiej zacząć od przygotowania kruchego ciasta, gdyż powinno ono leżakować w lodówce przez co najmniej 30 minut, by było smaczniejsze. Dzięki temu nabiera również elastyczności. Do jego stworzenia używa się dość sporo masła, jednak to właśnie dlatego ma tak fantastyczny smak. Można je również zrobić w wersji wegańskiej, dodając do ciasta margarynę. Należy pamiętać, że tłuszcz powinien być zimny, inaczej ciasto nie wyjdzie. By uprościć sobie wyrabianie można zetrzeć masło na tarce lub drobno pokroić nożem, dzięki temu całość nie będzie aż tak pracochłonna, a ciasto szybko się połączy. Do przygotowania tego deseru najlepiej sprawdzi się mąka pszenna. Wybierz niższy typ, dzięki czemu ciasto będzie delikatniejsze i słodsze. Jeśli nie możesz spożywać glutenu postaw na gotową mieszankę mąk. Dzięki temu zyskasz pewność, że całość uda się i odpowiednio się złączy.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kruche babeczki z owocami, by były smaczne i dobre dla początkujących, to ten prosty przepis stanowi najlepsze rozwiązanie. To idealny wybór na deser, czy do kawy. Będą idealną opcją na wszelkiego rodzaju imprezy. Te babeczki zachwycają kruchym ciastem i pysznym owocowym nadzieniem. Najlepiej smakują zwłaszcza latem. Babeczki są tak proste, że spokojnie z ich przygotowaniem poradzą sobie nawet dzieci. Wystarczy tylko kilka chwil, by stworzyć naprawdę smaczny deser, który zaskakuje słodkością. Sprawdzą się one zwłaszcza na imprezy i przyjęcia dla dzieci. To doskonały pomysł na dobre i ciekawe wykorzystanie świeżych sezonowych owoców. Możesz do ich przygotowania wykorzystać dowolne ulubione. Nie tylko borówki sprawdzą się w tym przepisie. Jesienią możesz sięgnąć po gruszki, a zimą po jabłka. Sprawdzą się też brzoskwinie, czy śliwki.
Alergeny w kruchych babeczkach z owocami
Lista alergenów dla kruchych babeczek z owocami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Masło
- Mleko 3,2%
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze kruchych babeczek z owocami
Ta opcja zawiera sporo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
Energia i białka
(315g)
Węglowodany
(315g)
Tłuszcze
(315g)
Witaminy
(315g)
Składniki mineralne
(315g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.