Kruche babeczki z kremem

Opublikowano: 13.09.2022 r., 15:17 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowe kruche babeczki z kremem
Kruche babeczki z kremem
Poznaj przepis na pyszne babeczki z kruchego spodu z kremem i owocami.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Pieczenie 15 min
219 kcal
Kcal w porcji
70 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 18 porcji
  • Masło (175 g)
  • Żółtko jajka - 3 żółtka do ciasta i 6 żółtek do masy (9 szt.)
  • Cukier (150 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki i 3 łyżki (280 g)
  • Mleko 3,2% - 1,5 szklanki (370 ml)
  • Śmietanka kremowa 30% (125 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
laska wanilii
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, foremka do babeczek, duża miska, stolnica, miska, rondelek, trzepaczka do jajek

Przepis na kruche babeczki z kremem krok po kroku

Masło pokrój w kostkę. Wrzuć do miski, dodaj 3 żółtka, 3-4 łyżki cukru. Zmiksuj do uzyskania jednolitej masy. Dodaj mąkę i ponownie zmiksuj do połączenia wszystkich składników. Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię i wstaw do lodówki na ok. godzinę.

Piekarnik nastaw na 180 stopni. Foremki do mini tart/babeczek posmaruj cienko masłem. Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i za pomocą szklanki lub kieliszka wykrawaj krążki. Każdy krążek ułóż w foremce, dokładnie przyciskając do brzegów. Spód podziurkuj widelcem. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 15 minut.

Do rondelka przelej mleko i śmietankę. Podgrzewaj na średnim ogniu, ale nie doprowadzaj do wrzenia. W misce wymieszaj 6 żółtek z ok. 5-6 łyżkami cukru. Dodaj 3 łyżki mąki i wymieszaj. Dodaj ziarenka wanilii. Do miski z żółtkami wlewaj gorące mleko ze śmietanką, cały czas mieszając. Tak powstałą masę przelej znów do garnka i podgrzewaj ok. 15 minut, aż zgęstnieje. Gdy zacznie się gotować, podgrzewaj ok. 25-30 sekund i zdejmij z ognia. Szybko ostudź masę, wstawiając garnek do miski z zimną wodą i lodem. Po ostudzeniu wstaw do lodówki.

Ostudzone spodu babeczek wyjmij z foremek. Każdą babeczkę napełnij kremem i udekoruj ulubionymi owocami.

Jak oceniasz przepis na kruche babeczki z kremem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,9% osób

Więcej informacji na temat kruchych babeczek z kremem

Kruche babeczki z kremem to pomysł na pyszne słodkości, które nie tylko świetnie smakują, ale również pięknie prezentują się na stole. Są bardzo uniwersalne, bardzo dobrze sprawdzą się jako coś słodkiego do kawy, jako deser na spotkanie z rodziną, czy przyjaciółmi, a również na większe okazje, na przykład urodziny, wesela, czy sylwestra. Świetnie sprawdzą się również jako deser dla dzieci. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić kruche babeczki z kremem koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Do ich przygotowania nie potrzebujesz ani wyszukanych drogich składników, ani zaawansowanego sprzętu, czy dużego doświadczenia w kuchni. Aby przygotować smaczne kruche babeczki z kremem potrzebne Ci będą masło, mąka pszenna, żółtka jaj, mleko, śmietanka, cukier oraz laska wanilii. Cukier warto jednak zastąpić ksylitolem lub erytrytolem, aby obniżyć kaloryczność i indeks glikemiczny deseru, który i tak, jest stosunkowo kaloryczny. Przygotowanie kruchych babeczek nie jest skomplikowane, jednak nie jest również szczególnie szybkie i może zająć Ci nawet ponad godzinę, dlatego pamiętaj, że nie jest to deser, który uda się zrobić w ostatniej chwili. Co więcej, po upieczeniu kruchych spodów w piekarniku i ich napełnieniu śmietankowo-waniliowym kremem, babeczki warto schłodzić w lodówce, nawet przez kilka godzin – wtedy smakują najlepiej. Kruche babeczki z kremem świetnie smakują z kwaśnymi owocami, na przykład pokrojonym kiwi, porzeczkami, malinami, jagodami, czy borówkami. Możesz je również udekorować listkami mięty. Jeśli planujesz przygotować ten pyszny i efektowny deser, koniecznie poznaj nasz przepis na kruche babeczki z kremem i dowiedz się jak to zrobić krok po kroku.

Alergeny w kruchych babeczkach z kremem

Lista alergenów dla kruchych babeczek z kremem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze kruchych babeczek z kremem

na 100g gotowej potrawy

Aby obniżyć kaloryczność i indeks glikemiczny babeczek, cukier warto zastąpić ksylitolem lub erytrytolem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kcal)
313.69
219.58
Białko (g)
6.64
4.65

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany (g)
29.78
20.85
Węglowodany przyswajalne (g)
29.78
20.85
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz (g)
19.07
13.35
Tłuszcze nasycone (g)
12.99
9.09
Tłuszcze nienasycone (g)
6.08
4.26

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina B6 (mg)
0.08
0.06
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.25
0.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.48
1.03
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
52.66
36.86
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód (mg)
20.01
14.01
Potas (mg)
89.98
62.99
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
61.25
42.88
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
114.45
80.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.30
8.61
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.61
1.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.69
0.48
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.04
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kruchych babeczek z kremem 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kruchych babeczek z kremem

Koszt składników
28.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
175 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.38
Za 175 g
Żółtko jajka
9 szt.
3 żółtka do ciasta i 6 żółtek do masy
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
9.00
Za 9 szt.
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Mąka pszenna typ 500
280 g
2 szklanki i 3 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.84
Za 280 g
Mleko 3,2%
370 ml
1,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.93
Za 370 ml
Śmietanka kremowa 30%
125 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 125 g
Koszt składników
28.00